Unuka slavnog pisca bila je prvi top model, ali zbog disleksije nikada nije pričitala nijednu djedovu knjigu

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Margaux Hemingway bila je lice generacije. Rođena  u Portlandu kao srednje dijete Byre Louise i Jacka Hemingwaya, sina slavnog pisca Ernesta Hemingwaya, na čijem su imanju na Kubi proveli nekoliko godina. Nakon njegova samoubistva, cijela porodica se preselila u Idaho, gdje su živjeli na farmi, a zatim u San Francisco.

Margaux  je rođena kao Margot, ali je promijenila ime kad je saznala da su njeni roditelji pili vino Chateau Margaux kad je ona začeta, pa je po tome i dobila ime. Još od ranog djetinjstva patila je od epilepsije, a napadi su počeli kada je umro njen djed Ernest. Jednom prilikom je priznala da njegove knjige nikad nije čitala jer je patila od disleksije, ali navodno se pred kraj života posvetila proučavanju djedova opusa.

Margot je bila prva manekenka koja je za samo jedan ugovor dobila milion dolara, a u modni svijet je ušla već u srednjoj školi.  S industrijom ju je upoznao poduzetnik i producent Errol Wetson, s kojim je tada živjela u New Yorku, a on ju je pogurao i u Hollywood. Imala je mnogo uspjega kao manekenka, a mnogi je smatraju prvim top modelom. Pojavil se na naslovnicama “Ellea”, “Cosmopolitana” i “Harper’s Bazaara”. Prvu filmsku ulogu imala je s 21 godinom u filmu “Lipstick”. 

Slava i život u New Yorku sedamdesetih i osamdesetih godina ostavili su traga na njeno zdravlje, a imala je probleme s alkoholom i bolovala je od bulimije.

https://www.instagram.com/p/Be3uSjAnPTl/

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti