O ovoj bh. misici se najviše pričalo: Za “Azru” je otkrila zašto je napustila BiH

Piše: Redakcija

Do sada su se titulom Miss BiH okitile 24 djevojke iz cijele države, a većina njih napustila je svijet manekenstva, te se danas bave drugim poslovima, imaju porodice, a o nekima se naprosto ne zna ništa. No, kada je riječ o svim do sada izborima za Miss BiH, najviše prašine se podiglo oko Alise Šišić, sada već Babichev, koja je 1999. godine pobjedila na ovom izboru, a potom joj je titula oduzeta zbog golišavih fotografija koje su se pojavile u medijima. Te godine Bosna nije dobila svoju verziju Lejle Šehović, Dubrovčanke nepoćudnog imena koja je ipak ostala Miss Hrvatske, dok je Alisa, djevojka s izazovnim fotografijama izgubila titulu najljepše u BiH. Nakon deset dana agonije konačno se morala obratiti medijima na press konferenciji Direkcije izbora za Miss BiH, a onda prekrila lice rukama, sagnula glavu tako da joj je duga, crvena kosa prekrila dekoltirana prsa i zaplakala.

Šišiæ Alisa

Umjesto na pripreme za završno takmičenje u Londonu, tada dvadesetogodišnja Alisa Šišić, otputovala je kući, a lentu morala predati prvoj pratilji Samri Begović, rođenoj u Bosanskoj Gradišci. Godinama nakon što joj je oduzeta titula najljepše djevojke u BiH, Alisa se nije pojavljivala u medijima. Konačno u maju 2008. godine do nje stiže ekipa magazina „Azra“, kada je otkrila da se preselila u Ameriku, te zbog čega se više ne bavi manekenstvom i muzikom.

– Kada sam došla u Ameriku imala sam ponuda da se bavim manekenstvom, međutim, taj posao me nije zanimao i da budem iskrena, nisam više imala interesa, živaca niti volje da se smiješim nekim ljudima i klimam glavom. Još dok sam žvjela u Bosni, ti poslovi su me prvo umorili, a potom ih više nisam ni željela radit. Nije se lako umoriti kada imaš podršku roditelja, porodice, kada si rođen u bogatoj familiji, kada imaš sponzora i što bi Amerikanci rekli „Sugar Daddyja”. Ja to nikada nisam imala. Do momenta izbora za Miss BiH bila sam nepoznata djevojka iz Zenice kojoj se desilo to što se desilo, onda je dośao Feda (Štukan, op.a). On je više bio unfamous, nego famous, tako da smo se baš bili sastali – ja gola misica, a on problematični glumac. Gdje god smo se pojavili bili smo interesantni javnosti i povod za razne tračeve – kazala je tada Alisa i napomenula kako joj je nakon ovoga i muzička karijera, također, bila završena.

Šišiæ Alisa

– Imala sam nekoliko neuspjelih pokušaja da nađem finansije za snimanje albuma, pisalo se navodno o mojoj bolesti, o tome da su mi neki nudili nemoralne ponude i slično. Nije mi se jednom desilo da zakažem sastanak s potencijalnim sponzorima albuma, a sastanak završi bez ikakvih rezultata. Dosadilo mi je da budem besplatna eskort djevojka, da sam barem znala da sam u nekoj prilici pratnja, rekla bih: „o.k., nema veze, bit ću plaćena. Ovako, izgleda da su svi zarađivali preko mojih leđa. Dakle, nije da nisam mogla da se borim sa svim tim stvarima, već jednostavno nisam više željela – dodala je, a onda se prisjetila perioda kada je ušla u modni svijet.

Šišiæ Alisa

Da budem iskrena, manekenstvom sam se počela baviti na nagovor prijatelja i samo zato što su se kroz taj posao lako mogle zaraditi pare. Bila sam mlada, tek sam bila završila Srednju medicinsku školu, nije mi se dalo da odmah po zavrsetku škole počnem raditi u bolnici, što mi je iz današnje perspektive gledanja stvari veoma glupo razmišljanje. Od mene se odmah na početku napravilo ime, preko noći sam bez imalo truda postala poznata osoba. Tokom prvih nekoliko mjeseci znala sam da ne želim biti dio tog svijeta, no, kada uđes u začarani krug, teško je iz njega izaći. Otišla bih u neko selo pored Visokog i svi su me znali, to više nisam mogla izbjeći. Željela sam pobjeći – ni od čega određenog, već jednostavno sam shvatlia da ne želim biti dio tog estradnog svijeta.

Nakon odlaska u Ameriku, Alisa se zaposlila u bolnici, a potom polagala ispite za diplomu za medicinsku sestru, udala se i ima sina.

Drugu bh. misicu za čiji život je javnost zainteresirana svakako je Ana Mirjana Račanović-Jevtić. Većina Bosanaca i Hercegovaca smatra je najljepšom misicom, a ujedno je i najviše pamte. Ona već godinam živi i radi u Njemačkoj sa suprugom Alenom Jevtićem i djecom Adrijanom, Aleksandrom i Anđelom.

Nakon što se okitila lentom naljepše djevojke u BiH, Ana je imala brojne angažmane, a jedno vrijeme radila je i kao voditeljica na BHT1. Ipak, nakon što se udala, potpuno se posvetila porodici.

 

Miss BiH za 1998. godinu, bila je Samra Tojaga, koja, prema posljednjim informacijama do kojih smo došli, živi i radi u Dubaiju. Ona je stanovnik ovog luksuznog grada od 2011. godine, a radila je kao asistentica generalnom menadžeru u jednom hotelu s pet zvjezdica.

Irna Smaka-Imamović lentu najljepše ponijela je na izboru 2003. godine, a i danas povremeno radi kampanje za neke firme.

– Uvijek mi je drago da odradim neku kampnju, mada imam druge prioritete u životu. Nakon zavretka Pravnog fakulteta u Zenici stažiram u Općinskom sudu u Kaknju – rekla je svojevremeno  Smaka, koja je braku sa suprugom Samirom, s kojim ima šestogodišnju kćerku Asju.

 

Godinu poslije Irna je krunu predala Njegici Balordi-Moro. To što je prije gotovo 15 godina izabrana za najljepšu ženu u BiH Njegica vidi kao jedno itekako vrijedno iskustvo, koje joj je omugućilo da putuje, upozna sjajne ljude i stekne prijateljstva koja traju i danas, što svakako smatra najvećom vrijednošću pobjede. Iako je do prije nekoliko godina bila poslovno uključena u svijet mode, ona danas sa suprugom vodi privatni biznis.

– Do prije nekoliko godina sam bila aktivno uključena na Fashion Weeku, sarađivala sam s agencijama iz Istanbula i okruženja, ali je onda u jednom trenutku došlo do zasićenja i sada više nisam dio tog svijeta. Mada i dalje održavam kontakte sa svima njima i rado odem da pogledam neku reviju, a svakako bih se odazvala na poziv, ukoliko bi bio u pitanju neki lijep projekt ili modna revija – kazala je Njegica, ponosna majka dvojice dječaka, u jednom od intervjua za naš magazin.

 

Tanja Vuković, pobjednica je ovog izbora za 2008. godinu, a u jednom od intervjua za naš magazin istakla je da se još uvijek s radošću prisjeti uspomena na ovo takmičenje. Kao posebno iskustvo izdvaja odlazak u Južnu Afriku na izbor za Miss Svijeta.

– Sva ta dešavanja su djelovala na mene u smislu bržeg sazrijevanja i afirmacije mene kao ličnosti u društvu – kaže Tanja koja je pune četiri godine nakon izbora bila aktivno prisutna na bh. modnoj sceni, te je jedno vrijeme radila i kao PR Direkcije Miss BiH za Miss Svijeta, kao i modne agencije ABC Models.

Osim ovoga, ova misica je bila uključena i u organizaciju samih izbora ljepote u našoj zemlji, te je vlasnica licence organizirala dva izbora za Miss Istočne Hercegovine u Trebinju. No, uprkos ovom angažmanu koji je iza nje, Tanja danas za sebe kaže da je prava porodična žena ispunjena na svakom životnom polju.

– Osim što me ova titula na neki način dovela u Sarajevo, moj primarni cilj je bio da se školujem. Tako da sam u Sarajevu završila Ekonomski fakultet i danas se bavim poslom za koji sam se i školovala. Čini mi se da sam kroz život, sticajem okolnosti, mnogo brže sazrijevala u odnosu na svoje vršnjake, tako da mi se kao mladoj pojavila želja da osnujem svoju porodicu. Danas živim porodični život, te je sva moja pažnja usmjerena na mog supruga i našeg četverogodišnjeg sinčića Filipa. Ponosim se titulama supruge i majke i smatram ih najvrjednijim. Izgradili smo naš topao dom u kome svakodnevno uživamo, a koji planiramo i da proširimo, ako Bog da – ističe ona.

Foto: missbih.ba

Pročitajte još