Amina i Amel Tuka u prvom intervjuu nakon vjenčanja za “Azru”

Piše: Aldina Zaimović

Foto: Torlak Weddings

Jedno od najiščekivanijih i najromantičnijih vjenčanja prošle subote je upriličeno u Zenici, u hotelu „Dubrovnik“. Naš najbolji atletičar Amel Tuka i njegova izabranica, diplomirana pravnica, Amina Pivić, koja je nakon udaje uzela suprugovo prezime, izgovorili su sudbonosno „DA“. Baš kao što su mnogi Bosanci i Hercegovci pucali od sreće nakon što je Amel našoj zemlji donio medalju, tako su i njihovi roditelji, zajedno s blizu 200 zvanica, bili ponosni, gledajući svoju djecu kako otvaraju novu životnu stranicu

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Prošle subote u poslijepodnevnim satima na vječnu ljubav su se zakleli bh. atletski as Amel Tuka i njegova zaručnica, diplomirana pravnica Amina Pivić. Svadbenom slavlju u zeničkom hotelu „Dubrovnik“ prisustvovalo je blizu 200 zvanica, koji su uživali u svakom dijelu jednog od najiščekivanijih vjenčanja. Uz pjesmu Eda Sheerana „Perfect“, Aminu je do matičara, gdje ju je čekao Amel, ispratio otac Ramiz, a nakon što su razmijenili bračne zavjete, uz pjesmu Željka Vasića mladenci su otplesali i tradicionalni prvi ples.

Foto: Torlak Weddings

– Kliknuli smo na riječi te pjesme. Ona nas je u potpunosti opisala, jer smo tvrdoglavi i „luckasti“, ali na kraju želimo da uvijek budemo jedno uz drugo, da naša ljubav traje zauvijek. Za muzički dio svadbenog slavlja bio je zadužen Mirza Selimović, ali, osim njega, zahvalili bismo se i Ahmedu Orahovčiću i Denialu Ahmetoviću, koji su uljepšali muzički dio svadbenog slavlja – govori Amina za magazin „Azra“.

Foto: Torlak Weddings

Prije općinskog par se šerijatski vjenčao u Sejmenskoj džamiji u Zenici. Emocije su bile tolike da su mladenci prilikom sklapanja braka pred hafizom Safetom ef. Husejnovićem, zaplakali. Suze su bile od sreće i mladi par ne krije da je upravo šerijatsko vjenčanje za njih i najemotivniji čin stupanja u bračnu zajednicu.

Foto: Torlak Weddings

– Naše vjenčanje pamtit ću upravo po šerijatskom vjenčanju. Bio je to poseban osjećaj. S mnogo emocija ceremoniju su ispratili svi u džamiji. Mnogo pažnje smo posvetili ovom činu, koji će nam, zasigurno, do kraja života ostati u sjećanju. Od Amela sam tražila kao mehr suru Mulk ili Tebareke, jer smo odgajani tako da znamo da materijalne stvari prođu i da nisu mjerilo vrijednosti. Željela sam da mehr ima duhovnu dimenziju – govori Amina i dodaje kako je imala Amelovu maksimalnu podršku tokom organizacije vjenčanja.

– Amel je stvarno maksimalno bio posvećen organizaciji, uprkos tome što se iz Dohe vratio nekoliko dana prije vjenčanja. Nas dvoje smo, zapravo, godinu prije pripremali i organizirali sve u vezi sa svadbom, na vrijeme smo izabrali i odijelo i burme. Oboje smo imali pomoć i najboljih kumova na svijetu Ahmeda Ahmetlića, moje sestre Amile i Amelove sestre Amele, koja je uz moju sestru bila kuma na šerijatskom vjenčanju. Osim njih, imali smo i organizatoricu vjenčanja Mersihu, koja je sve to ukomponovala i naš dan učinila savršenim. Naravno, uz nas su najviše bili i naši roditelji, koji su pomogli da vjenčanje bude naša mala bajka. Kazali su nam da se držimo principa vjere, jer ćemo tako uvijek biti sretni – govori s mnogo emocija Amina.

Mnoge mladenke uoči vjenčanja imaju posebne zahtjeve, no, baš kao što u životu voli da sve jednostavno protekne, tom filozofijom Amina se vodila i pripremajući se za veliki dan.

– S obzirom na to da smo Amel i ja dugo zajedno, nekako smo jedva čekali da se to napokon ohalali i završi na najljepši mogući način. Imala sam malu pozitivnu tremu, ali neku ogromnu nervozu nisam. Nisam imala posebne zahtjeve. Takva sam po prirodi, ne komplikujem mnogo. Tako smo Amel i ja naše vjenčanje shvatili nekako skromno, na naš način – govori nam.

Izabrati vjenčanicu jedan je od najtežih zadataka svake djevojke. To je haljina koja se nosi prvi put i u kojoj se otvara novo životno poglavlje. Dok je Amel svoj elegantni frak izabrao već ranije u Italiji, Amina je haljinu iz snova pronašla u Sarajevu.

– Tražila sam vjenčanice u mnogim salonima i probala ih nekoliko, ali nisam mogla da se pronađem ni u jednoj. Dragi Bog me uputio u najbolji salon u Sarajevu – Kaftan Studio, kod najdivnijih osoba i velikih profesionalaca Emine i Nermine, koje su zaista napravile moju vjenčanicu iz snova. Amela su obukli Italijani. On je u Veroni već zamislio kako ne želi odijelo nego frak, tako da je sve tamo izabrao i kupio. Znam da je uvijek imao ukusa i stila i znala sam da neće pogriješiti – govori Amina.

I nije baš istina da muškarci ne polažu mnogo pažnje outfitu, Amel nam otkriva kako mu je bilo važno da izabere pravi kroj, boju, ali i da se svidi Amini.

– Uvijek je pitam: “Stoji li mi dobro i zašto mi stoji“- govori Amel s osmijehom.

Prošle godine Amel je, nakon tri godine veze, u maniru pravog džentlmena zaprosio Aminu. U želji da ispoštuje tradiciju i pokaže poštovanje prema svojoj izabranici i njenoj porodici, Aminu je zaprosio u njenom domu. Podrška i razumijevanje, čak i u trenucima Amelovih intenzivnih priprema, krasili su njihovu ljubav.

– Uvijek sam imao njenu nevjerovatnu podršku i razumijevanje. Osim velike ljubavi koju osjećamo jedno prema drugom, uzajamno poštovanje je nešto čime se oboje jako ponosimo. Stvarno nas je dragi Bog spojio i baš smo srodne duše. Ovo što ja osjećam želim svima da osjete i drago mi je što zajedno koračamo kroz život – kaže nam Amel, kome su emocije od osvajanja srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi na 800 metara, što je historijsko odličje za našu zemlju, još svježe.

– Bila je to posebna noć u mom životu. Neopisivo sam ponosan i sretan jer znam da nisam donio samo sebi medalju, nego sam je donio cijeloj Bosni i Hercegovini, svim Bosancima i Hercegovcima koji su ponosni na mene i koji vole ovu zemlju. Sve ovo me čini sretnim čovjekom. Kada sam prošao kroz cilj, prvo sam se nasmijao i zahvalio dragom Bogu za sve što mi je dao, a drugo što mi je prošlo kroz glavu jeste da jedva čekam da se vratim kući i da to podijelim sa svim našim sugrađanima – priča ponosno Amel.

Život na nekoliko adresa bit će zbog Amelove sportske karijere sudbina koju će ubuduće dijeliti i Amina.
– Budući da Amel već živi u Veroni, bit ćemo na tri lokacije Verona-Zenica-Modrinje – s osmijehom nam govori Amina.

Pred sretnim parom sada su slatke muke. Odgovoriti na sve čestitke koje pristižu sa svih strana, ali se i pripremiti za medeni mjesec.
– Još nismo rezervirali naše putovanje, ali želja nam je da to budu Maldivi – otkrivaju nam.

Nismo imali djevojačku ni momačku večer
– Nismo održali djevojačku ni momačku večer, jer mi nismo tako odgajani, smatramo da to nije uopšte naš običaj. Dan prije vjenčanje provela sam s Amelom u Sarajevu. On je imao neke obaveze, a ja sam došla kako bih zaboravila da je svadba sutra. Malo sam prošetala i otišla u shopping, a nakon toga kod mojih dragih Emine i Nermine da probam vjenčanicu, koje su mi je kasnije donijele kući u Zenicu – govori Amina.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti