Azra Dedić: Neopisiv je osjećaj stajati ispod zastave BiH i slušati njenu himnu

Piše: Redakcija

Bh. džudistkinja Azra Dedić  je sve u našoj zemlji učinila ponosnim kada je, prije nešto više od deset dana, na Evropskom prvenstvu u ID joduo, održanom u Kölnu, osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 70 kilograma. Ova mlada Bišćanka za naš magazin otkriva kako se osjećala u momentu kada joj je dodijeljena medalja.

– Neopisiv je osjećaj stajati, kao jedini predstavnik iz BiH, na pobjedničkom postolju ispod državne zastave i slušati intoniranje himne. Bila sam neizmjerno sretna i ponosna – kaže Azra i otkriva nam kako su je, nakon pobjede, dočekali u rodnom gradu.

Zlatna medalja

– Doček su mi priredili brat i rođaci. U porodičnom dvorištu su me dočekale zastave, baloni, konfete i članovi uže porodice i komšije. Iako sam, nakon 24 sata putovanja, bila izuzetno umorna, jako sam se obradovala i zajedno s njima proslavila i podijelila svoju sreću. Poslije toga su slijedile posjete institucijama koje su me pozvale – dodaje ona.

Nakon evropskog zlata Azru očekuju turniri u Sloveniji i Italiji, a u međuvremenu je posvećena poslovnim obavezama. Naime, ona je u martu 2017. godine postala prva zaposlena osoba s Down sindromom u našoj zemlji. Otkriva nam šta se promijenilo u periodu od dvije godine, koliko radi u „cm“-u.

– I dalje radim u „cm“-u, a promijenilo se samo to da sam dobila ugovor na neodređeno. Gledano s ove vremenske distance, zaposlenje je u mnogo čemu promijenilo moj život. Naučila sam šta su odgovornost i prihvatanje obaveza. Sada se znam izboriti za svoje stavove, poraslo mi je samopouzdanje, osjećam se ravnopravno i korisno, a pritom zarađujem svoj novac – ističe Azra i dodaje da je kompanija za koju radi pokazala izuzetnu društvenu odgovornost.

 Poslovne obaveze

– Zaposlenje mi je mnogo značilo, ne samo meni nego i članovima moje porodice. Riječ je o poslodavcu koji mi pruža podršku i kada je riječ o bavljenju sportom ili nekim drugim aktivnostima, za šta sam im neizmjerno zahvalna – kaže ona.

Ova 25-godišnja djevojka, osim u poslu i sportu, kojim se kao članica Judo kluba „Una“ bavi već 12 godina, uživa i u svakodnevnim, običnim stvarima.

– Nije mi potrebo mnogo da budem sretna. Sreću pronalazim u običnim životnim situacijama. Veseli me vrijeme koje provedem s malim bratićem, kafa s porodicom, druženje s prijateljima, dobra hrana… Uz vrijeme koje provedem na poslu, na treninzima i s porodicom, volim i slušati muziku, ponekad igrati basket i izaći na kafu s prijateljima – kaže ona i dodaje da je skoro uvijek nasmijana zbog čega je najbliži često zovu „Naš smajli“.

U svemu što radi Azra, ističe, ima podršku porodice, prijatelja i poslodavca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti