Naomi Campbell progovorila o rasizmu: Nisam se mogla preagresivno buniti, jer sam bila svjesna da niko neće angažirati ljutitu manekenku

Piše: Redakcija

Naomi Campbell rođena je u Londonu, majka joj je bila plesačica s Jamaike, kada je imala 14 godina otkrio ju je modni agent, već sa 16 godina se seli u New York  gdje postaje prvi tamnoputi model na naslovnici francuskog „Voguea“. Od početka karijere posvećena je i humanitarnim aktivnostima, zbog čega ju je 1997., Nelson Mandela  imenovao počasnom unukom. Od 2005., ona je ambasadorica projekta „Fashion for Relief“, a od 2017., urednik saradnik u britanskom „Vogueu“. Njena mentorica u svijetu mode je bila Bethann Hardison, model i modna aktivistkinja, rođena u Brooklynu u New Yorku.

Tokom sedamdesetih godina bila je manekenka u društvu Beverly Johnson, Iman i Pat Cleveland. Ubrzo je osnovala i svoju modnu agenciju „Bethann Management Agency“ koja je zastupala tamnopute modele. Međutim, otkrila je da je rasizam u modnoj industriji trajan te da se protiv njega mora boriti. Hardison se tako sve više involvora kao aktivistkinja. 1988., sa Iman osniva „Black Girls Coalition“ i 20 godina kasnije „Diversity Coalition“ s Tyrom Banks, Naomi Campbell i drugima. Za svoj križarski rat protiv rasizma u modnoj industriji Hardison je primila brojne nagrade, uključujući nagradu Frederick Douglass koja se inače dodjeljuje samo političarima i naučnicima. Dvije dame nedavno su govorile za „Vogue“ o rasizmu u svijetu mode i njihovoj borbi za jednake mogućnosti.

Bethann Hardison na dodjeli  “Glamour Women Of The Year” nagrada u New Yorku

-Bila sam dijete kad sam ušla u svijet mode, nisam znala svoj put, i samo zahvaljujući tebi sam preživjela u modnom svijetu prvih godina. Tih godina nisam razumjela šta se dešava, da li posao nisam dobila zbog svoje boje kože ili zato što se ne sviđam ljudima. Često sam imala neugodan osjećaj: osjećala sam odbacivanje. Nisam to željela priznati, ali mislim da se to zove rasizam – kaže Naomi.

Ono što je njenu mentoricu naročito impresioniralo kod, kasnije će Naomi to postati, jedne od najplaćenijih i najtraženijih supermodela, da je niko i ništa nije moglo obeshrabriti. Naomi je, sjeća se Bethann, znala biti sama crnkinja u sobu, ali nikada nije pokazivala nikakvu vrstu nesigurnosti. Stav Naomi je bio: Ok, ne želite mi to dati, onda ću to uzeti samo na drugačiji način.

Naomi i Bathann zajedno poziraju za “Vogue”

-Nikad se nisam mogla preagresivno buniti, jer sam bila svjesna da niko ne bi angažirao ljutitu manekenku. O problemima sam razgovarala s Bethann, koja je uvijek imala najbolje ideje kako sve riješiti – odgovara Naomi i otkriva da li je osjećala da je više poštovana u Americi ili u Velikoj Britaniji.

– Odrasla sam u Švicarskoj, Italiji i Engleskoj, te su različite kulture različito reagirale na moju boju kože. Ali nikad se nisam osjećala ugroženo. Naravno, u školi su me ponekad zvali „crnkinja“, ali tada sam se mogla odbraniti jer su to djeca koja ne znaju ništa bolje. Kompliciranija je suptilnija diskriminacija iza vaših leđa. Ja sam nastavljala dalje.

Bethann Hardison je već pri prvom susretu znala da je Naomi posebna, modni ugovor joj je ponudila Eileen Ford, i tada je Naomina karijera eksplodirala. Jedne prilike kad ju je posjetila na televiziji se prikazivao Cosby Show. Naomi je uzbuđeno rekla: Jednom ću igrati u njemu“. Bathann ju je pitala: Ako želiš mogu okrenuti neke brojeve i nazvati nekoliko ljudi?“. Međutim, Naomi je imala mnogo bolji plan, nakon nekoliko mjeseci je bila na naslovnicama svih magazina i ljudi iz Cosby Showa su kontaktirali nju.

Naomi je kroz karijeru pokazala i svoju humanu stranu, te je slavu i kontakte koje je imala uvijek koristila da pomogne drugima, što njena mentorica pamti i danas, naročito dan kad ju je nazvala na telefon i rekla joj da s još nekoliko osoba ide za Južnu Afriku, te da želi da i ona krene s njom. Kad ju je Bathann pitala zašto, kratko je odgovorila: “Srest ćemo se s Nelsonom Mandelom, i idemo da ga podržimo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti