Teme

Emotivni trenutak: Dječak s rijetkim oblikom demencije nakon ugradnje čipa prepoznao roditelje

Petogodišnji Harley Bond iz Velike Britanije, podvrgnut je pionirskom medicinskom ispitivanju u bolnici “Great Ormond Street” nakon što su mu doktori kada je imao tri godine dijagnosticirali Sanfilippo sindrom, rijedak oblik dječje demencije. Naime, u lubanju su mu ugradili mikročip jer je izgubio sjećanja, pa ni svoje roditelje više nije prepoznavao. 

Wayne Bond i Emma Siddal  mjesecima nakon dijagnoze bili su shrvani jer su shvatili kako ih njihov sin više ne prepoznaje i ne govori im “mama” i “tata”. Svakodnevno su gledali vlastito dijete kako mentalno nestaje. No, nakon ugradnje mikročipa dječak je prepoznano svoje roditelje te mu se poboljšao govor. 

– Bili smo slomljeni mjesecima kada nas nije mogao prepoznati, borio se da uspostavi kontakt s nama i više nas nije zvao “mama i tata”. Ovaj pionirski zahvat nam zaista daje malo nade za budućnost. Sretni smo što dobro reagira, međutim, svjesni smo da ga to neće izliječiti, ali možda će nam dati nekoliko dragocjenih godina više s našim hrabrim sinom. Nastojimo ostati pozitivni jer djeca s ovim sindromom ne prežive do odrasle dobi pa jednostavno moramo uživati u vremenu koje imamo s njim – rekla je majka.

Ovaj rijetki sindrom pogađa jedno na  70.000 djece, a većina njih premine još u djetinjstvu. Harley je jedno od 22 djece u svijetu kojima je odobreno pionirsko medicinsko ispitivanje koje finansiraju američke farmaceutske kompanije.

 

Pratite nas na društvenim mrežama