Mona Muratović, ambasadorica Dječijeg sajma: Za opstanak svijeta najvažnija su djeca i zdrav odnos prema prirodi

Piše: Lejla Bejdic

     

Mona Muratović, glumica Narodnog pozorišta Sarajevo i majka troje djece, ambasadorica je šestog Dječijeg sajma, koji je počeo jučer i traje do nedjelje u Skenderiji u Sarajevu. Ovaj jedinstveni događaj u BiH, namijenjen djeci do 12 godina, prateći svjetske trendove ove godine u fokus stavlja očuvanje prirode, pod sloganom “Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno”. Djeci će na sajmu biti na raspolaganju edukatori iz oblasti reciklaže smeća, te preventivnih mjera u vrijeme velikog onečišćenja zraka u zimskom periodu.

Mona je majka dvojice dječaka, jedanaestogodišnjeg Akina i 11-mjesečnog Viga, te četverogodišnje kćerkice Livije. Uz svakodnevnu brigu o djeci, Mona ne zapostavlja svoje profesionalne obaveze. Igrala je “Feničanku” u Grčkoj u osmom mjesecu trudnoće, a već dva mjeseca nakon porođaja vratila se na daske koje život znače.

– Osjećam čast i zadovoljstvo što sam izbrana za ambasadoricu šestog Dječijeg sajma. Primijetila sam da me ljudi gledaju najprije kao majku. Moja profesija je glumačka, ali ja sam za mnoge glumica-majka i ne smeta mi to. Smatram da je svaka druga investicija; vremena, emocija, strpljenja, znanja, sekundarna u odnosu na onu kada ulažemo u djecu. Tako da mi po svemu pripada uloga ambasadorice Dječijeg sajma – kaže Mona.

Ekološki je osviještena, te zabrinuta za ono što ostavljamo svojoj djeci. Kako kaže, zemlju nismo naslijedili od predaka, već posudili od naše unučadi.

– Planeta je u veoma lošem stanju, ko to želi da čuje. Mislim da uvijek trebamo slušati struku, a nauka kaže da nam preostaje još 11 godina da promijenimo goriva, odnos prema smeću, da izbacimo iz upotrebe jednokratne plastične boce, kašičice, čaše, da se reciklira. To sve sami možemo učiniti u svojim malim svakodnevnim životima. Dakle, šta je važnije za opstanak ovog svijeta od djece i zdravog odnosa prema prirodi, ekologiji? Ničega drugog i nema bez ovo dvoje – kaže Mona.

Mona je i jedna od najljepših bh. glumica. Nepunu godinu od posljednjeg porođaja uspjela je vratiti savršenu liniju. Moguće da to i nije teško postići, s obzirom na obaveze prema djeci koja pripadaju različitim generacijama. Pitali smo je kako je odgajati tri različite generacije.

– Ludo. Svako ko ima djecu, a bavi se s njima, mora reći da to nije jednostavno. Ipak, sve što vrijedi, teško je postići. Nema lakoće u pojmovima, stvarima i događajima, a za koje ćemo reći da je vrijedno. Ako nam je naum načiniti od djeteta čovjeka koji je funkcionalan u društvu, zadovoljan svojim izborima, a prije svega empatičan prema drugima, prirodi, sebi, moramo uložiti mnogo vremena, strpljenja, resursa, ljubavi, ali i discipline. Bez discipline nema nikakvih rezultata – govori Mona koja svoje mališane odgaja u odnosu na to kakve su njihove potrebe.

– Imam troje djece koja su potpuno različita karakterom. Nije jednako odgajati dječaka i djevojčicu. Ono što je zajedničko u tom odgoju jeste imperativ da moraju poštovati druge, drugačije i da svojim djelovanjem prave svijet u kojem će svi imati jednaka prava.

U odgoju joj najviše pomaže suprug Danko, što smatra najispravnijim.

– Kada je riječ o izboru životnog partnera, mislim da nije presudno koliko ćemo gledati jedno u drugo, već da li gledamo u istom smjeru. Danko i ja smo potpuno različiti, imamo drugačije preferense u životu. On voli sport, ja umjetnost, kulturu. Različiti su nam i bioritmi, ali kad je riječ o vrijednostima koje želimo prenijeti našoj djeci, tu smo apsolutno saglasni i to je najvažnije.

Ako bi trebalo dati savjet drugim majkama, on bi glasio: što ranije djecu usmjeravajate da osluškuju sebe i budu vjerni sebi.

– Do histerije trebaju biti vjerni sebi. Ipak, iznad svega moraju preuzimati odgovornost za svoje postupke. Djecu trebamo pustiti da biraju i čine sami, a naše je da osiguramo zdrave uslove za razvoj, i ispravan vrijednosni i moralni okvir u kom se trebaju kretati.



ZA VLASTITE IZBORE NE OČEKUJTE PODRŠKU

– Dobra je podrška u životu, ali nije neophodna. Kada želite nešto napraviti, morate samo sebi biti snaga. Odlično je kad je partner tu da vas bodri, hrabri u nekim trenucima, ali svoje izbore vi morate braniti. Nema tu pretjerano mnogo mjesta za druge ljude. Za sve u životu što ste spremni uraditi, morate prihvatiti da ste na kraju dana samo vi za to odgovorni. Svako ima pravo izbora, ali je jedino i on odgovoran za taj izbor i pomalo je neobično u tim stvarima očekivati podršku.

Foto: Marko Jovančić

Pročitajte još