Azra Patković, Travničanka u timu prestižne IMG Models agencije: Ostvarila sam svoje snove

Piše: Redakcija

Ovaj posao mi je pružio priliku da putujem, da upoznajem ljude i različite kulture, te da stičem nova prijateljstva. Svaka destinacija koju sam posjetila ima svoje čari, tako da ne mogu odabrati jednu. Na svakoj od njih sam doživjela nezaboravne trenutke, a pamtim samo ono što je lijepo

 

Travničanka Azra Patković našla se na naslovnici specijalnog novembarskog izdanja prestižnog australskog magazina “Wish”, što je jedan od prvih angažmana otkako je članica prestižne IMG Models agencije.  Članstvom u ovoj agenciji Azra se pridružila skupini nekih od najuspješnijih manekenki današnjice poput Gisele Bundchen, Belle i Gigi Hadid, te  Hailey Bieber, a za naš magazin otkriva kako je došlo do saradnje.

– Moja matična agencija organizirala je susret s predstavnicima iz Pariza. Sastanak je bio u Sarajevu, a nakon njega smo nestrpljivo čekali odgovor i mišljenje o meni. Dva dana nakon sastanaka sam potpisala ugovor i postala IMG model. Prva sam i trenutno jedina djevojka iz BiH koju je ova agencija angažirala. Trudit ću se da opravdam njihovo povjerenje, te da steknem iskustvo kroz razne angažmane koji će ostaviti bogat utjecaj na moju karijeru – kaže Azra, koja je u Australiji radila i editorijal za “Marie Claire” časopis.

Ova 18-godišnja djevojka je u svojoj dosadašnjoj karijeri modela ostvarila značajne angažmane, a nekima od njih se posebno ponosi.

Posao snova

– Izdvojila bih saradnju s italijanskim brendovima GCDS i “Balenciaga”, te australskim “Zimmermannom”, “Davidom Jonesom” i “Rachel Gilbert”. Oduševili su me zbog toga što je riječ o svjetski poznatim brendovima, a ja sam imala tu privilegiju da nosim i reklamiram njihove kreacije. Tu je i saradnja s magazinom “Wish”, gdje sam bila na naslovnici njihovog specijalnog izdanja, što je ujedno i moja prva naslovnica – kaže ona i dodaje kako je izgledao proces izbora za ovaj angažman.

– Prva destinacija koju sam posjetila s agencijom IMG Models bila je Sydney, gdje sam imala priliku da uradim brojna test snimanja koja se rade u svrhu nadogradnje portfolija i njegovog “podizanja” na viši nivo. Riječ je o snimanjima kroz koja sam imala priliku da sarađujem s brojnim poznatim australskim fotografima. Moj portfolio je postajao sve bolji, a to igra veliku ulogu u mom poslu jer je, na neki način, lična karta svakog modela na osnovu koje klijent odlučuje koji model najviše odgovara za određenu kampanju ili editorijal. Moj rad i talent za poziranje prepoznao je stilist Ken Thompson, koji je birao model za ovu naslovnicu. U svemu tome značajnu ulogu igra moja agencija. Oni biraju i potvrđuju kampanje koje su najbolje za mene i moj uspjeh. Upravo zbog toga je važno imati jaku i stabilnu agenciju iza sebe, kao i ljude  kojima su vaš uspjeh i sreća na prvom mjestu – kaže ona.

Azra, koja je u svijet modelinga ušla sa samo 13 godina, otkriva nam kakva su očekivanja od nje u novoj agenciji, kada je riječ o izgledu.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još