Razglednica svijeta: Cappadocia by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Iza nas je još jedno nezaboravno putovanje, posjeta čarobnoj Cappadociji, koja je u posljednje vrijeme izuzetno popularna, iako nije na pravi način promovisana. No, riječ je o regiji koja će vas bez dileme oduševiti. Dok svi pričaju o balonima i romantičnim momentima u srcu Anadolije, često zaboravljaju da spomenu historijsku važnost ovog mjesta. Tačnije, Cappadocia je mjesto stotina šarenih balona koji lete iznad najneobičnijih stijena i geoloških formacija nastalih nakon vulkanskih erupcija prije više od 40 miliona godina.
Ova oblast se prostire na gotovo 80 kvadratnih kilometara i nalazi se u centralnoistočnoj Anadoliji, na samo 200 kilometara od turske prijestonice Ankare. Postoji nekoliko načina da stignete do nje, a ukoliko se odlučite za avionski prevoz, najjeftinija konekcija iz našeg regiona do ovih gradova je preko Istanbula. Ukoliko ste u posjetu Istanbulu došli autobusom, kod lokalnih agenata možete naći jednodnevne i dvodnevne izlete za posjetu Cappadociji.

Pitate se šta je to što u ovu regiju, na godišnjem nivou, privuče više od dva miliona turista?

 Romantični letovi

Prije nekoliko miliona godina lava iz vulkana Erciyes, koji se nalazi na istoku, te vulkana Hasan, koji je na zapadu, prekrila je ovu regiju i stvorila nezaboravne pejzaže koji krase Cappadociju. Usljed jakih kiša, te hladnih zima i vjetrova, stijene danas imaju jedinstvene i nezaboravne oblike impozantnih kamenih struktura. Priroda se poigrala, te je teško riječima opisati ono što su naše oči tamo vidjele. Neobične kamene formacije učinile su ovo područje jednim od najuzbudljivijih i najfotografiranijih područja u Turskoj.

Tu je i bogato kulturno-historijsko naslijeđe kojim se ova regija ponosi. Drevni stanovnici ovog područja su, služeći se najprimitivnijim oruđem, klesali mekane stijene, gradeći u njima svoje domove. Najstariji dokazi nastanjivanja Cappadocije datiraju iz šestog vijeka pr.n.e. Hrišćani, koje su progonili Rimljani, počeli su da je naseljavaju u drugom vijeku. Na ovom području je, do danas, otkriveno 38 podzemnih gradova, te više od 600 crkava i manastira smještenih u stijenama od vulkanske prašine. Danas su tu arheološka nalazišta, s mnogo podzemnih gradova i starih crkava koje potječu iz ranohrišćanskog perioda, a koje su izdubljene u stijenama.

Sve to doprinijelo je činjenici da je Cappadocia jedna od najposjećenijih destinacija u Turskoj, a njeno ime na staropersijskom jeziku znači „zemlja prelijepih konja“.
Ukoliko želite da budete smješteni u Cappadociji, predlažem vam da za bazu izaberete mjesto Göreme, koje je 1985. godine uvršteno na listu UNESCO-ove kulturne baštine. Riječ je o gradiću koji ima najbolju poziciju za sve ture i obilaske. Ima blizu 2.500 hiljade stanovnika i smješten je deset kilometara od Nevşehira. U ovom gradiću se nalazi i muzej pod otvorenim nebom, jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija ove regije. Čini ga kompleks hrišćanskih crkava ukopanih u formacije stijena, a upravo tu su otkrivene brojne freske koje se ubrajaju u najljepša djela rane hrišćanske umjetnosti. Najočuvanija crkva je Tokali Kilise, koja datira iz bizantijskog perioda.

Druga opcija za smještaj je Ürgüp, grad s više od 19 hiljada stanovnika, koji je smješten 20-ak kilometara istočno od Nevşehira.
Najbolje vrijeme za posjetu Cappadociji su proljeće i rana jesen, budući da su ljeta jako topla, a zime izuzetno hladne. Mnogi, kada rezervišu ovu destinaciju, brinu da li će vidjeti balone i da li će imati priliku da lete u njima. Dozvolu za let baloni dobijaju svakog jutra od nadležnih državnih organa, a u zavisnosti od vremenskih uslova. Baloni lete samo ako su uslovi idealni. Ovo pravilo je uvedeno kako bi se povećala sigurnost turista, a ukoliko uplatite turu, ne morate se brinuti, novac će vam biti vraćen ako je otkažu.

Vožnje balonima s pogledom na očaravajuću prirodu, kreću od ranih jutarnjih sati. Turisti se sakupljaju i prije svitanja, a sve kako bi baloni poletjeli uz svitanje, a turisti uživali u prelijepom jutarnjem pogledu na čuda prirode. Ko može sebi to da priušti, najiskrenije bih mu savjetovala ovo iskustvo, koje svakako nije bacanje novca. Ukoliko želite da prođete jeftinije, vožnju morate rezervisati ranije. U ponudi su brojni paketi za vožnju balonima. Standardni paket obuhvata vožnju balonom koja traje 45 minuta, a u korpi se nalazi otprilike 20 osoba. Takav let, obično, košta stotinu eura. Ukoliko želite da u miru i privatnosti uživate u letu, moguće je rezervisati balon za četiri ili pet osoba i produžiti trajanje leta. To će vas, naravno, koštati malo više, ali je užitak savršen i potpun. Recimo, u mjestu Göreme agencije vožnje nude po cijeni od 200 eura za grupne ture, a ukoliko želite da budete sami sa svojom porodicom u korpi, cijena je 500 eura. Sve agencije su povezane i ako planirate da se cjenkate, preporučujem vam da direktno kontaktirate neku od kompanija. Vožnja uključuje i rani doručak prije svitanja, te šampanjac po završetku leta.
Uz popularne vožnje balonima, tu su i ture koje uključuju jahanje konja, vožnju bicikla, jahanje kamila i drugo.

Uz vožnje su izuzetno popularni i hoteli koji se nadmeću u tome ko će imati najljepšu terasu s pogledom na balone. Neki od hotela s najljepšim pogledom u mjestu Göreme su: Hotel „Sultan Cave Suites“, Hotel „Mitrha Cave“, Hotel „Travellers Cave“ i Hotel „Koza Cave“. Neki od apartmana su smješteni u stijeni, pa imate doživljaj kao da ste u pravoj pećini, a neki od njih imaju pogled na najljepše svitanje koje ćete doživjeti. Ukoliko ste planirali da napravite prelijepe fotografije, rezervišite svoje mjesto na terasi čim rezervišete hotel.

 Podzemni gradovi

Specifičnost Cappadocije je i u njenom skrivenom blagu, tačnije podzemnim gradovima. U njima su hrišćani tražili spas od napada neprijatelja, a gradovi su, po pravilu, imali nekoliko spratova ispod zemlje. Prvi spratovi su, uglavnom, bili rezervisani za siromašnije stanovništvo, a donje spratove su koristili nešto imućniji kako bi bili dovoljno zaštićeni. Fascinantno je kako je to sve izgledalo i na šta su sve mislili prilikom izgradnje. Svaki podzemni grad je imao ventilacioni otvor i prostor za skladištenje hrane, tako da su mogli bez problema da provedu i nekoliko mjeseci bez izlaska na površinu. Svi podzemni gradovi su povezani tunelima, a najduži je onaj između gradova Derinkuju i Kaymakli, koji je bio moj izbor za obilazak. Moj suprug je vrlo brzo odustao od posjete ovom fascinantnom mjestu, budući da su prolazi izuzetno uski i na momente vrlo niski, što je sasvim nedostupno čovjeku od 210 centimetara. Neke dijelove puta sam morala da pužem i da ih pređem na koljenima, a neke sam prolazila u polusavijenom položaju. Bila je to zahtjevna ekskurzija, ali sam izdržala i nisam se pokajala, jer je riječ o impresivnom kompleksu koji vrijedi obići. Danas su prohodna samo četiri, od ukupno osam spratova koliko ih je prvobitno bilo, a kapacitet ovog podzemnog grada je nekoliko hiljada ljudi. Vjerovatno se pitate koliko vremena je trebalo da bi se napravio jedan podzemni grad sa svim sadržajima i koliko je to težak posao? No, treba imati na umu da su stjenovite formacije u Cappadociji izuzetno meke i kao takve su pogodne za obradu. Uz to, one su i odlična izolacija s obzirom na činjenicu da zimi nije prehladno, a ljeti nije pretoplo. Također, dobro upijaju mirise, te su se kuhinje obično nalazile na najdubljim spratovima. Interesantno je da do 1964. godine nisu postojala saznanja o podzemnim gradovima, nego ih je lokalno stanovništvo slučajno otkrilo i obavijestilo arheologe.

Kad je riječ o hrani i piću, uživali smo u lokalnim specijalitetima. To se posebno odnosi na popularni testi kebab, koji nam je konobar donio u keramičkom ćupu s vatrom. Nakon toga je satarom prerezao ćup i servirao nam kebab, koji je, ustvari, teletina u sosu, a kao prilog se servira riža. Popularno jelo je i sag tava, odnosno janjeće meso s lukom i paradajzom pripremljeno u voku.
Cappadocia je poznata i po dobrom izboru lokalnih vina, a ja sam se odlučila za roze vino iz Vinarije „Turasan“, koja postoji od 1943. godine i ima bogatu tradiciju pravljenja najkvalitetnijih vina. Večeru smo završili uz baklavu i čaj, kako nalaže turska tradicija. Cappadocia je spoj tradicionalnog i modernog, a samim tim ima za svakoga ponešto. Ukoliko želite da vidite kako izgleda noćni život, pravo mjesto za vas je gradić Urgup, koji nudi zabavu za turiste. Popularna mjesta za izlaske su: „Barium bar“, „Dyonius“, „Armagan“ i „Harem“.

Mjesto koje bih, također, izdvojila i preporučila da posjetite jeste dolina Pasabagi. Tu ćete vidjeti stijene u obliku kućica s kupastim krovom, a neki ovo mjesto nazivaju i dolinom gljiva, budući da oblikom podsjećaju na gljive. Odavde se pruža odličan pogled na okolni pejzaž, a koliko je svijet mali, shvatila sam upravo u ovoj dolini, kada sam se upoznala s turistima iz Kine, Japana, Indije, Francuske, Rusije i Belgije. Sve nas je spojila ova igra prirode u srcu Turske.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti