Sarajevska glumica Belma Salkunić provela nas je kroz svoj kulturni vodič

Piše: Redakcija

Sarajevska glumica Belma Salkunić otkriva nam svoje omiljene knjige, filmove, serije, muzičke izvođače, kao i događaj uz koji najviše uživa sa sinom

Film

Film „Život je lijep“ ujedno je i najdivniji i najtužniji. To je film koji preplačem, ali je jedan od rijetkih koji izaziva i suze radosnice i one gorke suze koje baš i ne volimo. Na posljednjem SFF-u, jedan od sjajnih filmova koje sam pregledala je „A onda smo plesali“, film u kojem je glumac i glumačka igra u prvom planu, a glavna uloga sigurno uloga koju bi svaki glumac sebi poželio da odigra u karijeri. Kako se približavaju praznici, radujem se što će, po ko zna koji put, na televiziji, emitovati „Sam u kući“. Rado ga gledam od djetinjstva.

 

Knjiga

Pa ne znam da li se baš mogu odlučiti za najdražu, ali ako baš moram da izdvojim, neka bude „Upitaj prah“ iz John Fanteove trilogije, mada sada sam počela čitati „40 pravila ljubavi“ i ozbiljno se približava favoritu. Ukoliko neko želi da me obraduje, molim da mi nađe knjigu koju godinama tražim, koju sam pročitala u jednom dahu, a to je „Pilotova žena“.

Serija

Bez ikakve konkurencije to je serija „Prijatelji“. Za kraj dana uvijek pregledam bar jednu epizodu, iako ih znam gotovo sve napamet. Nedavno su izašle dvije sjajne serije, koje su mi toliko uzele pažnju da sam ih bez pauze pregledala. To su „Chernobyl“ i „Kad nas vide“. Njih zaista toplo preporučujem.

Muzika

Još od djetinjstva najmiliji mom uhu, ali i tijelu, za ples je Michael Jackson, mada često slušam i Whitney Houston, Adelle i Beyonce. Glas Jessie J me oduševljava. Također, „Dubioza kolektiv“ je na play listi, po izboru moga sina. Sreća pa smo prerasli dječije pjesmice, te sad ponovo mogu da slušam šta želim, jer dugo su na repertoaru bili „Mama Kukumka“ i „Mama Finger“.

Događaj

Ima ih više, Sarajevo Film Festival mi je poseban praznik u godini, sve što volim se desi za vrijeme njegovog trajanja, od gledanja filmova, upoznavanja novih ljudi, susreta s prijateljima iz susjednih zemalja i partyja. Baterije i dušu punim gledajući predstave u našim pozorištima. Kinu se posebno radujem, jer sa sinom gledam sve filmove za djecu svaki vikend. A jako volim i rođendane, i tuđe i svoje.

Pročitajte još