Poznat je po brojnim ljubavnim aferama, a brak sa usvojenom kćerkom izazvao je najveću buru

Piše: Redakcija

Jedan od najpoznatijih reditelja i dobitnik tri Oscara, Woody Allen,  danas proslavlja 84.rođendan. I dok su mu mnogi predviđali filmsku propast, američki redatelj i producent može se pohvaliti s više od 50 godina filmske karijere. Pravim imenom Allen Stewart Konigsberg rodio se 1. decembra 1935. godine u New Yorku. Allen je odrastao kao dijete židovske porodice, oca Martina Königsberga i majke Netty Cherrie. Zajedno sa sestrom Letty odrastao je u Brooklynu, a zbog porijekla svoje porodice tečno priča hebrejski i njemački jezik.

Nakon osam godina pohađanja hebrejske škole, Allen je upisao srednju u Middwoodu gdje su ga kolege prozvali ‘crveni’ zbog njegove boje kose. Woodyjeva porodica jedva je izvlačila kraj s krajem, pa je, kako bi zaradio novac, počeo pisati šale za Davida O. Albera, ali i poznatog glumca Sida Caesara. Nedugo nakon toga mijenja ime u Woody Allen, kako ga svijet filma i danas poznaje. Reditelj koji se može pohvaliti s tri Oscara, nije bio dobar student. Upisao je Fakultet komunikacije i filma u New Yorku, no zbog loših ocjena odlučio se ispisati. Tako je završio i njegov drugi pokušaj studiranja, a s 19 godina počeo je pisati scenarij za ‘The Ed Sullivan Show’.

Sve do 1961. Allen je pisao scenarije za komedije, a kad mu je to dosadilo tri godine je radio kao stand up komičar. Godine 1965. po njegovom je scenariju snimljen film ‘Šta ima novo, mačkice?’. Sljedećih 12 godina snimao je manje i više popularne filmove poput ‘Šta ima, Tiger Lily?’ i ‘Uzmi novac i bježi’, a pravi preokret u njegovoj karijeri dolazi 1977. kad izbacuje tragikomediju ‘Annie Hall’. Za taj film, Woody je osvojio dva Oscara, za najbolji scenarij i režiju, ali na samoj dodjeli nije se pojavio.

https://www.instagram.com/p/B5iCMGIKLHU/

Allen je redatelj koji se može pohvaliti i Zlatnim globusom za ‘Ljubičastu Ružu Kaira’, nagradom za Najbolji evropski film ‘Završni udarac’ te ‘Ponoći u Parizu’ koja je zaradila vrtoglavih 150 miliona dolara. Osim po velikom filmskom opusu, Allen je poznat i po brojnim ljubavnim aferama te propalim brakovima. Prvi put se vjenčao s 20 godina s Harlene Rosen, studenticom filozofije. Šest godina poslije par se razveo, a 1966. vjenčao se s glumicom Louise Lasser s kojom je snimio nekoliko filmova. Brak s Louise trajao je tri godine, a kasnije se spetljao s Diana Keaton (73) s kojom je snimio i ‘Annie Hall’.

Sljedeća velika ljubavna veza bila mu je ona s glumicom Miom Farrow (74) s kojom je usvojio dvoje djece Dylana Farrowa i Mosesa Farrowa. Farrow je iz braka s Andréom Previnom imala usvojenu kćer Soon-Yi Previn (49), a brak između glumice i Allena puknuo je 1992. godine. Naime, Mia je otkrila da Allen ima fotografije njezine gole kćeri Soon-Yi te ga je optužila za spolno zlostavljanje njezine djece. Kćerka Dylan izjavila je kako ju je redatelj dok je imala samo sedam godina tjerao da gola ide s njim u krevet i stavljao joj glavu u golo krilo.

– Rekao mi je da legnem na stomak i igram se s električnim vlakom. Zatim je nasrnuo na mene. Razgovarao je sa mnom dok je to radio i šaputao mi je da sam bila dobra djevojka – rekla je Dylan, a redatelj je sve optužbe odbacio. 1997. godine Allen se vjenčao sa Soon-Yi, a cijeli svijet ostao je u šoku. I sam redatelj je priznao kako nikad nije mislio da će se njihova veza razviti u nešto više.

https://www.instagram.com/p/B5h6u2wpa58/

– Započeo sam vezu s njom misleći da će to biti samo avantura, ništa ozbiljno. No onda smo počeli izlaziti, potom i živjeti zajedno i uživali smo u tome. Razlika u godinama nije se činila važnom, a čini se da je zapravo išla oboma u korist – izjavio je jednom prilikom redatelj koji je 35 godina stariji od svoje supruge.

Pročitajte još