Sve što niste znali o vojnoj dijeti

Piše: Redakcija

Prelaskom na dijetu mnogi smatraju kako je to dobro za njihov organizam. Najveći dijetni trendovi u 2018. godini počeli su usvajati zdrave prehrambene navike, više nego što su se bazirali na gubitak kilograma, što znači da je sada stroga dijeta potpuno stvar prošlosti.  U 2015. godini pojavila se čudna dijeta pod nazivom vojna, uz pomoć koje za tri dana gubite 10 kilograma. No, je li ovaj vojni plan ishrane tajna brzog mršanja ili čista prevara? Mi vam donosimo sve što trebate znati o vojnoj dijeti i je li ona zaista zdrava za vas

 

Zašto se zove vojna dijeta

Iako se zove vojnom dijetom, ona zapravo nema legalno vojno porijeklo. Dijeza je zapravo počela kao glasina da je ovaj plan ishrane pomogao vojnicima da se lakše uklope. Plan vojne ishrane sličan je drugim trodnevnim dijetama, koji tvrde da potiču mršanje u kratkom vremenu ograničavanjem kalorija. Prilikom vojne dijete izbacuje se što više ugljikohidrata i kalorija i zahvaljujući tome obećava impresivne, ali kratkoročne rezultate, jer uključuje nezdravu hranu.

 

Šta je tačno vojni plan ishrane

Sveukupno, vojna dijeta je prilično niskokalorični plan, uzimajući u obzir da se dijetama preporučuje da potroše otprilike 1.400 kalorija prvog dana, 1.200 kalorija drugi dan, a otprilike 1.100 kalorija. Namirnice na planu navodno su hemijski kompatibilne, koje bi trebale da rade zajedno na promicanju brzog gubitka kilograma. Kad ste na dijeti, trebali biste je slijediti tri dana u jednoj sedmici. Hrana koja je odobrena vojnom dijetom nije ono što obično biste smatrali dijetom, uključujući hot dogove, tost, sladoled i konzerviranu tunu.

Plan ishrane

Prvi dan:

Doručak: 1/2 grejpa, jedna kriška hljeba / tost s dvije kašike kikiriki putera ili badema i jedna šoljica kafe

Ručak: jedna kriška hljeba ili tost, 1/2 konzerve tune i jedna šoljica kafe

Večera: 3 oz. od bilo kojeg mesa, jedne šoljica zelenog graha, jedna mala jabuka, 1/2 banane i jedne šoljica sladoleda

 

Drugi dan

Doručak: jedno kuhano jaje, jedna kriška hljeba ili tost, 1/2 banane

Ručak: jedna šoljica skute, jedno tvrdo kuhano jaje, pet slanih krekera

Večera: dva hot-doga bez peciva, jedna šoljica brokule, 1/2 šoljice mrkve, 1/2 banane, jedna šoljica sladoleda

 

Treći dan

Doručak: jedna kriška cheddar sira, jedna mala jabuka, pet slanih krekera

Ručak: jedno jaje, jedna kriška hljeba ili tost

Večera: jedna šoljica tunjevine, 1/2 banane, jedna šoljica sladoleda

 

Važno je napomenuti

Unos tekućine također je ograničen u prehrani, a voda i biljni čajevi jedini su odobreni napitci. U redu je piti kafu prvog dana, ali bez šećera, vrhnja i umjetnih zaslađivača, što znači da ćete steviju moći koristiti samo u kafi. Alkohol, međutim, definitivno je izvan granica, pogotovo jer vino i pivo obično sadrže mnogo kalorija.

Je li vojna dijeta zdrava

Mnogi stručnjaci kazuju kako ovakva vrsta dijete nije u skladu s njihovom strukom, jer iako dijeta sadrži hranu iz servalskih grupa hrane, to nije dovoljno za cjelovitu dnevnu prehranu, posebno jer su visoko kalorična, nisko-hranjiva hrana poput hot-dogova i sladoled od vanilije dio ograničenog jelovnika. Zbog nedostatka odgovarajućih količina cjelovitih žitarica, povrća, mliječnih proizvoda i bjelančevina, nećete moći zadovoljiti svoje ukupne potrebe za hranjivim tvarima tokom ova tri dana.

Ograničavajući dnevni unos voća i povrća znači da vjerovatno nećete dobiti količinu vlakana, antioksidansa vitamina A i C, kalija i fitonutrijenata koji vam trebaju svakodnevno. Budući da dijeta uključuje i ograničenu količinu mliječnih proizvoda, vjerojatno će vam nedostajati previše hranjivih sastojaka vitamina D, kalcija i kalija koji većini ljudi već nedostaju. Kako je dijeta super nisko-ugljikohidrata, ne dobivate ni dovoljno cjelovitih žitarica – koje su sjajan izvor B vitamina i vlakana.

Sveukupno, dijeta je premalo ugljikohidrata i kalorija kako bi tijelu osigurali dovoljno hrane i hranjivih sastojaka koji su mu potrebni da bi ostalo zdravo. To je dovoljno za fizički opstanak, ali možda ste malo gladni i potencijalno biste mogli imati izuzetno nizak nivo energije

 

Pitate se za gubitak kilograma

Da, izgubiti ćete određenu težinu na vojnoj prehrani ako ste navikli jesti nekoliko hiljada kalorija dnevno. Međutim, vjerojatno ćete se vratite na svoje stare prehrambene navike i odmah dobiti težinu nakon što isključite dijetu, što može stvoriti začarani krug.

 

Prije nego što je probate

Profesionalni stil vojne prehrane u tome je što je lako dostupna i slobodna za slijediti. Međutim, nedostaci, uključujući minimalan izbor namirnica, oslanjanje na prerađeno meso i malu dopuštenu količinu voća i povrća, uglavnom prevazilaze profesionalce. Nisko kalorična priroda vojne prehrane može biti opasna. To je naročito istinito ako planirate vježbati. Pokušaj vježbanja visokog intenziteta na tako niskokaloričnoj dijeti potencijalno bi mogao uzrokovati da postanete slabi, lagani i umorni, tako da je kardio ili hodanje niskog intenziteta najsigurnija opcija tokom ove prehrane.

View this post on Instagram

Haloooo Oktober… Yang Minggu ini start diet mayo semangaatt yaaa!! Jangan mau kalah dengan para dieters minggu kmrn, yg pada juaraaak semua 5 days turun 2.5kg dan yg 7 day pada turun 3.5kg Kurir tercinta sudah jalan ya start jam 7 pagi ke: Mr. Lutfi-RS Sari Asih Karawaci Ms. Yuni-Bandara Soetta Terminal 2F Ms Wienna-Menara StanChat Kuningan Ms. Anya-AIA Sudirman Ms. Yanti-Gading Serpong Mr. Dhika-Lippo Karawaci Mr. Setyo Wisma BNI 46 Welcome Diet Mayo Day 1 Makan Siang: Nasi Hitam Pecel Bayam Merah/Hijau Telur Kukus Bunga Cinta😍😍 Makan Malam: Spicy Beef Teriyaki Cah Brokoli Happy Diet Happy Body🤗🤗 Contact: 08111 38 3688 #diet #dietmayo #mayo #healthy #militarydiet #dietmiliter #armydiet #healthy #catering #cateringdiet #cateringsehat #classic #classicmayo #mayojakarta #dietplan #dietmayotangerang #dietmayotangsel #instafood #gym #slimfit #bodygoals #slimmer #mahamayocatering

A post shared by MAYO DIET & HEALTHY CATERING (@mahamayocatering) on

Brz povratak kilograma

Sa sigurnošću se može reći da ova dijeta daje brz gubitak kilograma, a možda ćete čak primijetiti gubitak mišićne mase zbog činjenice da je to niskokalorični plan. Kao i sve dijete koje su čovjeku poznate, tako i vojna prehrana ima samo kratkoročni učinak, umjesto da podučava pozitivne prehrambene navike koje se mogu održati dugim i zdravim životom. Kao rezultat vrlo vjerojatno da će sudionici dobiti izgubljenu težinu ubrzo nakon zaključe dijetu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti