Nekada je bila ikona mira a sada izlazi pred Haški tribunal zbog genocida

Piše: Redakcija

AFP

Aung San Suu Kyi desetljećima je bila simbol borbe za ljudska prava zbog čega je 1991.godine dobila i Nobelovu nagradu za mir. Nakon zatvora u kojem je godinama živjela  i opirala se vojnoj diktaturi, da bi kasnije postala demokratski izabrana predsjednica, koja sada izlazi pred Haški tribunal zbog pokolja desetak hiljada Muslimana. Ona će morati pred Međunarodnim sudom objasniti razloge nasilja koje je majanmarska zemlja protjerala oko 700 hiljada Rohinja muslimana u Bangladeš tokom 2016. i 2017. godine. Komisija za utvrđivanje činjenica UN-a je zločine opisala kao genocid, ali Mijanmar negira optužbe i tvrde da su im cilj bili teroristi, no, cijeli svijet je vidio bestijalnost kojom su ubijali i mučili civile.

AFP

Tužbu protiv Mjanmara odnosno Burme, kako se zvala država kojoj je na čelu Aung San Suu Kyi, podnijela je Gambija. U tužbi se navodi da je Mjanmar počinio genocidna djela koja su bila namijenjena uništavanju Rohinje kao grupe masovnim ubistvima, silovanjima i razaranjem zajednica, prenosi CNN.

AFP

Aung San Suu Kyi, danas 72-godišnja kancelarka Republike Unije Mjanmar, desetljećima je bila simbol borbe za ljudska prava, zbog čega je 1991. godine dobila i Nobelovu nagradu za mir. O njenom životu napisani su deseci knjiga, zvali su je miljenicom Zapada, a vojna hunta, koja je bila na vlasti u toj zemlji sve do 2010. godine, u nekoliko ju je navrata zatvarala u kućni pritvor, u kojem je provela ukupno 15 godina.  Danas je Aung San Suu Kyi žalosni primjer kako revolucija jede svoju djecu. Imidž beskompromisnog borca za slobodu već joj je potpuno narušen, i kad bi morao ponovno snimati film o njenom životu, Luc Besson bi imao mnogo teži zadatak.

AFP

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti