Ljudi kao inspiracija: Selma Lemeš, STRING ART me opčinila

Piše: Redakcija

 

Selma Lemeš (30) iz Visokog, ljubav prema ručnim radovima pretvorila je u izradu pravih malih umjetničkih remek-djela. Ova mlada mama dvojice dječaka i magistrica građevinarstva bavi se, ne toliko, u našoj zemlji, rasprostranjenoj “String art” (Umjetnost iglom i koncem) tehnikom izrade različitih motiva i oblika iz svakodnevnog života na podlozi od drveta uz pomoć eksera, konca, vune ili mekane žice.

– Kao trenutno nezaposlena mama, a opet s druge strane konstantno na dužnosti, osjetila sam potrebu da izađem iz svakodnevne rutine, obaveza i rasporeda, i da pronađem vremena i prostora za neki hobi i aktivnost, koja će mi dati oduška i biti trenutak za opuštanje i punjenje baterija. Obrazovala sam se u tehničkom smjeru, ali sam oduvijek imala sklonost ka kreativnom izražaju. U početku sam razmišljala da hobi prema ručnim radovima iskažem kroz pravljenje rođendanskih čestitki, personaliziranih postera za djecu, kućica ili garaža za autiće, ploča za razvoj motorike ili sličnih igrački, koje sam radila za svoje sinove.

U razradi ideja sam tako, sasvim slučajno, naišla na galeriju „String art“ radova i odmah sam se oduševila količinom njihove kreativnosti; kreacije imaju raznoliku primjenu, savršen su ukras i poklon. Radovi su unikatni i jedinstveni. Tako sam odlučila da se okušam u izradi komada, prvenstveno kao hobi, ali i kao dodatni izvor zarade, ukoliko taj proces krene u intenzivnijem pravcu – kaže Selma za naš magazin.

Istražujući “String art” ili, u prevodu, umjetnost iglom i koncem, Selma je, priča nam, otkrila da je žena bila začetnik ove ideje. Mary Everest Boole, matematičarka i izumiteljka, krajem 19. stoljeća stvorila je koncept „String art“ tehnike kroz šivenje krivulja, odnosno prikazivanja krivih linija šivenjem, da bi svojim učenicima pomogla bolje razumijevanje geometrijskih oblika.

– Tako je sve i počelo. Modificiranjem ove ideje, nastao je „String art“, kao neiscrpan izvor izražavanja kreativnosti koja nema granicu. Ideje su zaista beskonačne. Svaka zamisao i slika se može pretvoriti u lijep i dekorativan komad, koji može da krasi svaki kutak, bilo da je riječ o domu, kancelariji, ugostiteljskom objektu ili prostoru neke druge namjene – kaže Selma i dodaje:

– Prije nego što sam pribavila sav potreban materijal (drvene ploče, boje i lakovi, konci i vunice u različitim bojama, dekorativni ekseri, umjetno cvijeće, perle i ukrasi) razmišljala sam o motivima s kojima bih krenula u izradu prvih komada. Odlučila sam da to budu ploče za ključeve – fukcionalan i dekorativan komad pogodan za svaki dom. To je bila moja prva ideja, kao spoj ugodnog s korisnim. I uspjelo je. Prvi rad je bio i više nego uspješan.

Nakon što je izradila nekoliko komada i vrste ploča, sa vješalicama za ključeve, dosjetila se kako bi „String art“ tehnika bila itekako iskoristljiva u kuhinji ili trpezariji, pa je izradila nesimetrične ploče s vješalicama za šolje.

– Super funkcionalnim su se pokazale i ploče s motivima kuhinje u kombinaciji s policama za začine ili kuhinjski pribor. To je bio unikatni pečat za kuhinju, i nesvakidašnji, što me je dodatno radovalo i davalo još više ideja.

Posebnu notu kreativnosti odnijele su ploče koje su krasile police za knjige, u domovima koji imaju kutke za čitanje.

Okušala sam se i u izradi personaliziranih ploča s porukama, posebnim datumima i motivima koji će na poseban način čuvati uspomene mnogo godina.

Uređenje dječijih soba ovim radovima je, ubjedljivo, vodeći izvor ideja i simpatije prema motivima iz crtanih filmova, bajki i priča.

Jednostavno rečeno, svaka prilika koja ima neku priču, može se sročiti na „String art“ komad. Rođenja, godišnjice, rođendani, inspirativne poruke…, to je samo djelić motiva koji mogu biti na „String art“ ploči i pričati svoju priču – kaže ova kreativna mama, koja je svoje radove počela objavljivati i na vlastitoj Facebook i Instagram stranici, pod imenom “Idea”. Nije prošlo mnogo, a na njenu adresu su počele stizati prve narudžbe.

U ovom poslu Selmi je podrška porodice, naročito supruga, veliki vjetar u leđa.

– Neka moj hobi i ono što radim s velikom ljubavlju i posvećenošću, bude jedan mali poziv za sve mame ili žene koje znaju da u sebi imaju neki talent, ma o kom području se radilo. Zbog toga, svaka mama i  žena treba prvenstveno da bude ‘svoja’, jedinstvena i posebna na svoj način, i ne smije ni u jednom trenutku da štedi svoj unutrašnji glas inspiracije, ma koliko on glasan bio. Moja je poruka: usrećiti sebe, jer sve ostalo što je dobro i pozitivno dolazi s tim.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti