Ko je bila svekrva kraljice Elizabethe: Tragični život princeze Alice

Piše: Redakcija

Foto: GreekReporter.com

Princeza Alice rođena je 1885. godine kao Victoria Alice Elizabeth Julia Marie. Njeni preci su bili iz Battenbergove grane kraljevstva. Istina je kako je rođena gluha, ali i nevjerovatno inteligentna, do osme godine naučila je čitati s usana čak tri jezika (engleski, njemački i grčki).

Kad je imala 17 godina, prisustvovala je krunidbi  Edwarda VII u Londonu. Tamo je upoznala grčkog princa Andrewa, a oni su se oženili već sljedeće godine, 6. oktobra 1903.. Živjeli su u Grčkoj, u kraljevskoj palači, a zajedno su imali petero djece. Od četiri kćerke, tri su se njih udale za naciste, dok je sin Phillip bio najmlađi među njima. Život im je bio miran, sve dok nisu izbili balkanski ratovi 1912. godine. Princeza Alice odmah se angažirala pomažući u bolnicama, stavljala je ranjenicima zavoje i pomagala im olakšati bolove. 

– Bože kakve smo sve stvari vidjeli. Razbijene ruke, otvorene prijelome na nogama, glavama, hodnici su bili puni krvi – napisala je u pismu svojoj majci.  Zbog političkih nemira u Evropi, princeza Alice i njena porodica bili su prisiljeni pobjeći iz zemlje. U tim je trenucima ona postala duboko religiozna te se preobratila na grčku pravoslavnu vjeru, piše Washington Post. No, krajem 1920-ih doživjela je neku vrstu psihičkog sloma, govorila je ljudima kako razgovara s Isusom, tvrdeći da s njim čak i “koketira”. Njena je porodica u početku bila zbunjena, a zatim zgrožena. Njena majka rekla je da pati od “anemije mozga”, navodi se u dokumentarcu “The Queen’s Mother in Law”. Prema Aliceinom biografu Hugu Vickersu, bukvalno su po nju došli automobilom u kojem su bila dva muškarca, oni su je unijeli u auto i odveli. Poslana je u sanatorije u Berlinu i u Švicarsku. Na kraju je njen slučaj dospio u ruke kasnije slavnog dr. Sigmunda Freuda, koji je zaključio kako je ušla u stanje ludosti zbog ljubavne veze koju nije ostvarila ranije u životu. Kako bi je “ohladili” i ubili joj libido, odlučili su joj izazvati prijevremenu menopauzu te su joj zbog toga višekratno rendgenski snimali jajnike. Ta terapija, naravno, nije funkcionirala. Ipak, princeza Alice je na kraju vratila svoj zdrav razum, ali ne zahvaljujući liječnicima već samoj sebi. No, do tog je trenutka bila godinama odvojena od svoje porodice, a mladi je Phillipe odrastao bez majke, odsjedajući u kućama raznih rođaka.

Foto: Netflix

– Bila sam na liječenju dvije godine, ali sam hvala Bogu uspjela pobjeći – kasnije je rekla.

Prije njenog bijega dijagnosticirana joj je shizofrenija, a liječenje i sve bizarne terapije provodili su protivno njenoj volji, često je vežući i dajući joj sedative. Ponovo se spaja sa svojomporodicom 1937. na sprovodu za kćerku Cecilie, koja je umrla u avionskoj nesreći. Philip, tada 16-godišnjak, fotografiran je kako maršira u pogrebnoj povorci s muškarcima u nacističkim uniformama.

Nedugo nakon toga, Phillip se pridružuje mornarici, a princeza Alice se vraća u Grčku kako bi pomagala bolesnima i siromašnima. Budući da je Hitler 1943. čvrsto stezao svoj obruč i oko Grčke, princeza Alice je židovske pripadnike svoje porodice sakrila u svom stanu u Ateni.  Porodica je ostala skrivena sve dok Evropa nije bila oslobođena od nacista. U međuvremenu, Phillip je zadobio srce princeze Elizabeth te se par vjenčao 20. novembra 1947. godine, s kojom je zapravo u srodstvu u trećem koljenu. 

Princeza Alice prisustvovala je vjenčanju, gdje je navodno duboko dojmila buduću britansku kraljicu. Sa sinom je imala kompleksan odnos, a iako ga je od milja zvala “Bubbikins”, on joj je zamjerao što nije bila prisutna kad ju je najviše trebao, predbacujući joj. Njegov otac princ Andrew nije se s njom nikad razveo, no ipak ju je ostavio zbog mlađe ljubavnice te nije imao želje brinuti o Phillipu. No, na samoj krunidbi izazvala je šok pojavivši se u odori časne sestre, no brzo nakon proslave vratila se u Grčku gdje su je dočekale nove nevolje, odnosno vojni puč. Do 1967. njeno zdravlje je propalo, a politička se situacija pogoršala za grčku kraljevsku porodicu. Princeza je prodavala komad po komad svog naslijeđenog nakita kako bi financirala samostan u kojem je živjela, a kraljica nagovara princa Phillipa da njegovu majku pozovu da živi s njima u  Buckinghamskoj palači.

Tamo je provela posljednje dvije godine svog života, tumarajući beskrajnim hodnicima u odori časne i s cigaretom u ruci. Alice je umrla u Buckinghamskoj palači 5. decembra 1969. Iako je bila internirana u kraljevskoj kripti u dvorcu Windsor, njeni posmrtni ostaci preneseni su, po njenim željama, u Rusku pravoslavnu crkvu Svete Marije Magdalene u Jeruzalem 1988. godine. Princ Phillip je 1993. otputovao tamo na ceremoniju sađenja drveta u njenu čast.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti