Nancy Pelosi, najmoćnija žena u Washingtonu: Ako zadaješ udarce, moraš ih znati i primati

Piše: Redakcija

Najmoćnija evropska, a mnogi vjeruju i svjetska političarka, jeste Angela Merkel, a u Washingtonu vlasnica te titule je Nancy Pelosi. Predsjednica Zastupničkog doma Američkog kongresa sredinom ovog mjeseca povukla je politički potez, na koji se većina muških kolega ne bi usudila – izašla je na megdan američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, zatraživši od Odbora za pravosuđe da pripremi optužnicu kojom bi se pokrenuo proces njegovog opoziva, zbog, kako je pojasnila, zloupotrebe ovlasti.

Put do pozicije najmoćnije žene američke politike i treće osobe u državi nakon predsjednika i potpredsjednika, u Nancyenom slučaju je bio dug. Iako je u politiku ušla sa 47 godina, izvanrednim političkim vještinama, od kojih je mnoge naučila od svog oca, Thomasa D’Alesandra, koji je bio istaknuti član Demokratske stranke, gradonačelnik Baltimorea i kongresmen, i kome je Nancy kao djevojčica pomagala voditi evidenciju o ljudima koji su mu dugovali političke usluge, dospjela je do Capitol Hilla. Koliko je vješta u prikupljanju donacija, zna najbolje njena Demokratska stranka. Samo u 2002. godini prikupila je priloga u vrijednosti od blizu 730 miliona dolara. No, ono što najviše povećava njen ugled na svjetskoj političkoj pozornici jeste činjenica da se njeno ime za sve ove godine, koliko je u politici, ne može povezati ni s jednim skandalom. I kad su joj politički rivali kroz plaćene oglase nastojali narušiti ugled, znala je kako ih podnijeti.

– Od svog oca sam naučila da, ako zadaješ udarce, moraš ih znati i primati – kazala je u jednom od svojih intervjua.

Nancy je rođena u aprilu 1940. godine u Baltimoreu u Marylandu, pohađala je ženski rimokatolički Trinity College u Washingtonu, gdje je upoznala i svog budućeg muža Pola Pelosija, koji je pohađao Georgetown. Na kraju su se preselili u njegov rodni grad, San Francisco.

Pelosi je majka petero djece: Nancy Corinne, Christine, Jacqueline, Paula i Alexandre, sve rođene u roku od šest godina, a također je i baka devetero unučadi.

U politiku je ušla kasno, ali samo zato jer je željela da kao majka bude i uz svoje najmlađe dijete, kćerku Alexandru, dok ne završi srednju školu.

– Kada podižete petero djece, rođene u razmaku od šest godina, to vas nauči da budete organizirani, fleksibilni i sposobni predviđati događaje – kaže Pelosi.

Cijenjena je i zbog svojih progresivnih stavova: među prvima se zalagala za prava LGBT zajednice i žrtava AIDS-a, protivila se ratu u Iraku, a Busha starijeg je nazivala mamlazom. Kada je postala predsjednica Zastupničkog doma Američkog kongresa 2007. godine, a bila je prva žena na toj funkciji, trebalo joj je samo 100 sati da Amerikancima poveća minimalne satnice, ukine porezne olakšice naftnim kompanijama, te uvede nova pravila o lobiranju. Izborila se i za Zakon da homoseksualci smiju služiti u američkim oružanim snagama. Također, podržava i upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Nakon što se vjenčala s Paulom, u Baltimoru 1963. godine, preselili su se u New York, a potom u San Francisco, gdje i danas živi. Najmlađa kćerka Alexandra je novinarka, i zanimljivo, pratila je republikansku predsjedničku kampanju 2000. godine, te o tom iskustvu snimila i film „Putovanja s Georgeom“. Druga kćerka Christine je 2007. objavila knjigu „Kamp Boot Camp: Basic Training for Future Leaders“. Izvještaj o njenoj imovini iz 2016. godine pokazao je da, osim doma u Pacific Heightsu, u predgrađu San Franciska, posjeduje dom i vinograd u St. Heleni u Kaliforniji, dvije poslovne zgrade u San Franciscu, te stan u Loomisu u Kaliforniji. Neto vrijednost njene imovine prije deset godina je procijenjena na skoro 60.000 američkih dolara, što ju je pozicioniralo na 13. mjesto najbogatijih članova Kongresa.

Njena radna etika je naširoko poznata. Spava vrlo malo, ne pije kafu a umjesto toga preferira vruću vodu s limunom, te svakog dana ispunjava križaljke u „New York Timesu“ i često za doručak jede sladoled. Godine 2008., tokom vrlo oštre kampanje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, uspjela je ostati neutralna i ne izgubiti prijatelje u žaru borbe, a iste je godine vodila demokratsku konvenciju. Kad je Barack Obama postao predsjednik, Demokrati su nakon 14 godina počeli kontrolirati i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi s provođenjem zdravstvene reforme, čak i onda kad se sve činilo izgubljenim, a onda je u East Roomu Bijele kuće u Washingtonu potpisala Zakon o reformi zdravstva, a tom prilikom predsjednik Barack Obama odao joj je posebno priznanje kao jednom od najboljih predsjednika koje je Zastupnički dom Kongresa ikada imao.

Pročitajte još