Ostaju bez nasljedstva: Ekstremno bogati ljudi ne ostavljaju novac djeci

Piše: Redakcija

Mnogi svjetski poznati biznismeni, milijarderi i poznate ličnosti ostavljaju u testamentu svoje bogatstvo djeci, ali to nije slučaj sa svima. Po svemu sudeći, određeni bogataši ne smatraju da bi njihov novac bio najbolje oruđe u rukama djece, piše Business Insider.

Britanska kulinarska voditeljica i novinarka, Nigella Lawson, koja je unijela revoluciju u pripremanje hrane i izdala tri knjige o kuhanju, može se pohvaliti imetkom vrijednim 15 miliona dolara. Ona ima dvoje odrasle djece iz prvog braka i jednu usvojenu kćerku iz drugog i otvoreno je pričala o tome da im neće ostaviti svoj novac.

– Sigurna sam da moja djeca ne bi trebala imati financijsku sigurnost. Ljude zna uništiti to što ne moraju zarađivati novac – izjavila je ona jednom prilikom.

Vlasnik lanca od 40 restorana širom svijeta Gordon Ramsay jedno je od najvećih imena u britanskoj restoranskoj industriji. On je poznat po kulinarskim televizijskim emisijama kao što su „Paklena kuhinja“ i „MasterChef“. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 63 miliona dolara, ali ono nije namijenjeno njegovoj djeci, kojih ima petero i koja se i dalje voze u ekonomskoj klasi, dok on sa ženom Tanom leti u prvoj klasi.

– To radim da ih ne bih razmazio. S Tanom sam se složio da djeca dobivaju 25% našeg novca. Ja sam zaradio to bogatstvo i imao sam sreće pa poštujem sve što danas posjedujem – objasnio je on.

View this post on Instagram

Night out with the wife

A post shared by Ashton Kutcher (@aplusk) on

Glumac Ashton Kutcher, čije se bogatstvo procjenjuje na 200 miliona dolara, izjavio je nedavno da on i njegova supruga Mila Kunis ne odvajaju novac u fondove za svoju djecu. On tvrdi da želi podržati djecu u pokretanju vlastitog biznisa, ali da ona neće imati poseban tretman.

– Moja djeca žive veoma lagodnim životom, a da toga nisu ni svjesni – rekao je Kutcher jednom prilikom.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, čije se bogatstvo procjenjuje na 72 milijarde dolara, dobio je 2015., sa suprugom Priscillom Chan kćer Max i odmah po njenom rođenju otkrio je da će 99% svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe jer „želi da ona odraste u boljem svijetu“ i zato što „ima moralnu odgovornost prema svoj djeci narednih generacija“. Par je pokrenuo Chan-Zuckerberg institut, čiji cilj je „unaprjeđenje ljudskog potencijala i promoviranje jednakih mogućnosti za sve“. Od tada su dobili još jednu kćer, kojoj su dali ime August.

Bill Gates je, kao i mnogi bogataši, poznati dobrotvor i planira većinu svog bogatstva od 113 milijardi dolara pokloniti u dobrotvorne svrhe. On i njegova žena Melinda posjeduju najveću dobrotvornu organizaciju na svijetu – Fondaciju Billa i Melinde Gates – koja pomaže ljudima voditi „zdrave i produktivne živote“. I Gatesovo troje djece ima njegove dobrotvorne sklonosti, zbog čega tvrde da su sretni što neće naslijediti očevo bogatstvo. On će svakom od njih ostaviti samo po 10 miliona dolara, što je sveukupno manje od 1% njegovog bogatstva.

– Ako ostavim djeci ogromnu količinu novca, neću im učiniti uslugu – uvjeren je Gates.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti