Angela Merkel: Spava četiri sata, voli fudbal i operu, a politici pristupa kao naučnik

Piše: Redakcija

Magazin “Forbes” i ove godine je objavio listu najutjecajnijih ženskih lidera u svijetu, u političkom, poslovnom i zabavnom svijetu. Na prvom mjestu političkih liderica, deveti put zaredom našla se njemačka kancelarka Angela Merkel. Mnogo je razloga zbog kojih je ova laskava titula otišla baš u njene ruke, dok se najvećim smatra njeno zeleno svjetlo ulasku više od milion sirijskih izbjeglica u Njemačku. Merkel je na „Forbesovoj” listi iza sebe ostavila predsjednicu Evropske centralne banke Christine Madeleine Odette Lagarde, koja je donedavno rukovodila Međunarodnim monetarnim fondom, te predsjedavajuću Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. Iako njen utjecaj na globalnoj politici ne jenjava, aktuelna kancelarka je prošle godine najavila da se njena „vladavina“ ipak bliži kraju te da se po završetku svog mandata 2021. godine neće kandidirati za zastupnicu u Bundestagu.

 Ispod površine

Uprkos moći koju ima, o Angelinom privatnom životu se zna veoma malo. Od kada je postala kancelarka, 2005. godine, bivša hemičarka uspjela je „njegovati sliku dubokog ličnog integriteta i strogo čuvanog privatnog života“. Međutim, u završnici kampanje za četvrti mandat, dopustila je novinarima da snime njen stan, te otkriju dnevnu rutinu. Zagrebali su tek malo ispod površine u privatni život kćerke luteranskog pastora i teologa, rođene u Hamburgu prije 65 godina.

Merkel ima stan u strogom centru Berlina i turisti se nerijetko iznenade kada vide ženu, koju posljednjih godina nazivaju čelnicom slobodnog svijeta, kako rano ujutro odlazi ili se kasno navečer vraća kući.

Angela svaki dan počinje doručkom sa suprugom Joachimom Sauerom. Bračni par uživa i u planinarenju te zajedno posjećuju operu. To što leti niskobudžetnim kompanijama, a ne u pratnji supruge u državnom avionu, neki Saueru, profesoru kvantne hemije, prišivaju etiketu štedljivca, no, prije će biti, zaključuju drugi, da on ne voli medijsku pažnju kojoj je Merkel godinama izložena.

Prema fotografijama objavljenim u časopisu “Heute Woche”, njihov porodični dom je tipičan njemački stan s parketom, bijelim zidovima i velikim ogledalom iznad duge sive sofe u dnevnom boravku. Trpezarijski sto je malen, a kuhinja jednostavna.

– Volim jesti kasno navečer – priznala je u intervjuu za magazin “Bunte”.

 Omiljeno jelo

Njemačka kancelarka toliko je posvećena poslu da prema politici ima gotovo naučni pristup. Radi pažljivo i precizno i ništa ne prepušta slučaju. Kada radi, ne odmara, a otkrila je i da odlično funkcionira sa samo četiri sata sna.

– Ljudi me često optužuju da ne djelujem dovoljno brzo. Da stvari puštam da predugo traju. Za mene je važno da sagledam sve opcije – rekla je Angela u dokumentarcu za BBC i dodala da misli odvažno u odlučujućem trenutku.

Izvan posla, ona je velika ljubiteljica fudbala. Čak se prije pet godina sprijateljila s igračima Njemačke reprezentacije nakon njihovog osvajanja Svjetskog kupa. Kako je 2001. godine izabrana za „kraljicu kupusa“  u Oldenburgu, mnogi su zaključili da je njena omiljena hrana zeleni kupus i kobasica od mljevenog mesa. Nije tajna da i ona sama uživa u kuhanju te da je talentirana kuharica. Neka od njenih jela koja uživa pripremati su juha od krompira, goveđi hljeb i torta od šljiva.

– Krompir uvijek gnječim ručno, a ne blenderom. Tako mali komadići ostaju konzistentni – objasnila je.

Kada je riječ o hrani, Markel je zadržala jednu naviku vezanu za Istočnu Njemačku, odnosno grad Templin, u koji se njena porodica doselila odmah nakon njenog rođenja.

– Još kupujem nešto čim vidim, čak i kad mi zapravo ne treba. To je duboka navika koja proizlazi iz činjenice da smo živjeli u okruženju gdje su stvari bile oskudne. Jednostavno ste koristili ono što ste mogli i kad ste mogli – rekla je jedne prilike.

U mladosti je učila svirati klavir i flautu, a njena velika ljubav danas je opera, što je pokazala kada je prije dvije godine lidere skupine G20 odvela na izvedbu Beethovenove „Devete simfonije“ u Hamburgu. Redovna je posjetiteljica Berlinske državne opere i Wagnerovog festivala u Bayreuthu.

Priredila: Azra Kovačević 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti