Alma Čardžić o borbi za ozdravljenje, medijskom zatišju i preseljenju u Hercegovinu

Piše: Redakcija

Alma Čardžić za magazin “Azra”

Željela sam napraviti predah, izaći iz muzičke arene i sa strane, iz publike, promatrati šta se dešava na sceni. Međutim, godine rada ispostave račun, te mi je 2010. godine dijagnosticirana masivna plućna embolija i doktori su bili iznenađeni da sam, nakon što su vidjeli nalaze, uopće ostala živa. Nasreću, nakon mjesec provedenih na liječenju na klinici u Podhrastovima, izašla sam oporavljena

 

Tek desetak minuta vožnje automobilom od Mostara smjestio se Salakovac. Sa svojim prostranim i lijepo uređenim imanjima djeluje ljepše od bilo kojeg mediteranskog sela na Jadranu. Mnoga opasana vinovom lozom, maslinama, mandarinama…, daju privid mora, dok ogromna brda i zelenilo opominju da ih okružuje hercegovački krš. Na lijepo uređenom posjedu ograđenom visokom ogradom, iza koje nas gleda 18 pari malih mačijih očiju i par psećih, koje su spašene od sigurne smrti, pjevačica Alma Čardžić (51) izgradila je porodičnu oazu. Od 2017. godine većinu vremena provodi u Salakovcu. Na mjestu gdje je nekada bila rodna kuća njenog oca, izgrađena je moderna kuća. Korijenje je ovdje pustilo razno voće, od kojih je neke vrste, zahvaljujući savjetima familije, Alma naučila sama uzgajati.

Kamena kuća i bašča

– Moji roditelji i sestra su rođeni ovdje, ja sam pola Hercegovka pola Bosanka. Majka je bila trudna sa mnom kad su se preselili u Maglaj, gdje je moj otac dobio posao. Od djetinjstva sam toliko voljela ovo selo, zbog čistog zraka, mirisa, prirode, kamo sreće da je proljeće, pa da vidite kakva je ljepota kad sve ovo zazeleni. Još kao djevojke, sestra i ja smo razgovarale s roditeljima i rekle im svoje želje; da bi sestra voljela stan u Maglaju, a ja Hercegovinu. Tako je kasnije otac sestri ostavio stan, meni ovo imanje – priča nam Alma dok nas uvodi u vrt i nudi mandarinama koje je tek ubrala.

– Ovdje je bila stara kamena kuća. Ogradili smo imanje, na mjestu gdje je sada bazen bila je bašča, nasipali smo zemlju. Imam svoju lozu, kivi, maslinu, aroniju, smokvu, nar, mandarine, od svega po dva, tri stabla, imali smo i lavandu. Moja familija se bavi cijeli život time, i od njih sam mnogo naučila o uzgoju. Imali smo vikendicu u Pazariću, međutim, odlučili smo je prodati i urediti imanje u Salakovcu. Volim ovo mjesto, tu mi je otac sahranjen, i ovdje su svi moji preci, moji korijeni. Da mi sada ponudite ne znam kakvu vilu na moru, ne bih je ni pogledala. Ovo parče hercegovačke zemlje meni je savršeno. Odem ja i u Sarajevo, gore je i naša kćerka, ali više vremena provodimo ovdje – govori nam zadovoljno.

Ranije je, priča nam, u Salakovac s porodicom dolazila samo vikendom ili u vrijeme godišnjih odmora, a bivalo je to obično na samo nekoliko dana, međutim, nakon teških perioda s kojima se suočila, prvo sa smrću bliskih članova porodice, a potom i s bolešću, znala je da je brzi način života uzeo danak i da je vrijeme za korjenite promjene.

– Imala sam nekoliko teških godina. Mnogo sam radila, veliki sam radoholik, nikad nisam znala da se odmaram, čak i kad imam slobodnog vremena, nalazim način kako da se zanimam s nečim. Trebao mi je odmor. Željela sam napraviti predah, izaći iz muzičke arene i sa strane, iz publike, promatrati šta se dešava na sceni. Međutim, godine rada ispostave račun; 2010. godine mi je dijagnosticirana masivna plućna embolija i doktori su bili iznenađeni da sam, nakon što su vidjeli nalaze, uopće ostala živa. Nasreću, nakon mjesec provedenih na liječenju na klinici u Podhrastovima, izašla sam oporavljena – sjeća se Alma.

I baš kad je trebala da se u tišini svoga doma odmara i dalje oporavlja, saznaje da joj je otac teško bolestan. Krenula je u borbu za njegovo ozdravljenje. Nažalost, nakon nešto više od godinu, otac je preminuo.

– Poslije očeve smrti desio mi se emotivni šok, nisam mogla da pjevam, nisam imala glasa. To je trajalo nekih možda godinu, nakon stručne pomoći, počela sam se oporavljati. Vratila sam se muzici, snimila sam singl “Sjećanja”, prekrasnu pjesmu Mensure Bajraktarević, naše mlade autorice, koja fantastične pjesme piše, i mnogo lijepo pjeva, također.

 

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti