Austrija by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovoga puta uvodi nas u zimsku idilu u Austriji, te nam opisuje najbolja skijališta



Usred smo praznične sezone, a za sve vas koji planiraju odmor u ovim januarskim danima,  ovog puta ću vam preporučiti najljepša skijališta u Austriji. Ukoliko želite da uživate u zimskoj idili, ova zemlja je svakako pravi izbor. Sa 382 skijališta Austrija ima šta da ponudi i najizbirljivijima. Iako je skijanje u prvom planu, odmor na planini u današnje vrijeme podrazumijeva i brojne druge aktivnosti poput ispijanja kuhanog vina i piva na stazi nakon skijanja, romantičnih šetnji u prekrasnoj prirodi, zabave za najmlađe, te bogat izbor restorana, barova i noćnih klubova. Ovi sadržaji, zapravo, čine cjelinu koja je spremna da odgovori svakom turisti i učini vaš odmor potpunim i nezaboravnim.

Austrijska skijališta nude visok kvalitet i uređenost, a ako bismo ih poredili sa švicarskim ili francuskim skijalištima, onda možemo reći da su austrijska mnogo jeftinija i pristupačnija, kvalitet je otprilike podjednak, a atmosfera mnogo opuštenija.

HALLSTADT

Ovo malo alpsko seoce ima približno hiljadu stanovnika i ušuškalo se na obali Halštatskog jezera, nedaleko od Salzburga. Uvršteno je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Razvoj ovog grada povezan je s obližnjim rudnicima soli. Ovo je jedno od najstarijih mjesta u Evropi, a prailirska i keltska plemena su ga naseljavala još u željeznom dobu, odnosno u periodu od 8. do 4.vijeka prije nove ere. 

Ovo selo krase netaknuta priroda i uistinu nevjerovatni pejzaži u kojima dominiraju kućice koje kao da se naslanjaju jedna na drugu na strmoj obali. Kinezi su bili posebno oduševljeni ovim mjestom pa su odlučili da kopiraju u potpunosti Halštat, a to je, zapravo, bila sjajna reklama ovom mjestu i način na koji je stekao slavu. Kopija Halštata Kineze je koštala blizu milijardu dolara. Ukoliko se odlučite na put u Halštat, primijetit ćete ogroman broj kineskih turista, koji, vjerovatno, žele da vide kako izgleda originalni gradić. Iznad grada se nalaze rudnici soli, koje vrijedi posjetiti. Ulaznice koštaju otprilike 20 eura i dobijate vodiča koji će vas upoznati s historijom rudnika, ali i samog grada. Neke od znamenitosti koje treba posjetiti u Halštatu su: crkva sagrađena gotovo na samoj obali jezera (vjerovatno najfotografiranije mjesto u ovom selu), rudnik soli Salzwelten, Halštatski muzej.

KITZBUHEL

Kitzbuhel je jedno od najposjećenijih skijališta u Austriji.  To je prekrasan srednjovjekovni grad koji će vas osvojiti svojim arhitekturom, uskim uličicama zatvorenim za automobile, ali i bogatom gastronomskom ponudom. Udaljen je 80-ak kilometara od Salzburga. U svijetu je poznat kao domaćin najopasnije trke Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Spust važi za najzahtjevniju  i najopasniju disciplinu. Popularna staza „Streif“ u Kitzbuhelu je izazov za najbolje svjetske skijaše. Atmosfera za vrijeme utrke je nevjerovatna, a u gradu se nalazi obično 70-80 hiljada turista, navijača, istinskih ljubitelja skijanja. Smješten je na 760 metara nadmorske visine. Ski centar ima otprilike 170 kilometara staza. Ski staze se protežu od 800 do 2000 metara nadmorske visine i izuzetno su dobro uređene. Kitzbuhel važi za mondensko mjesto gdje ćete naći skupe butike, elegantne i luksuzne hotele, ali u ponudi su i smeštajni kapaciteti za one s plićim džepom. Odlikuje se bogatom gastronomskom ponudom, a neki od restorana koje treba posjetiti su: „La Gondola“ (italijanska kuhinja), restoran hotela „Tenerof“ (tradicionalna austrijska kuhinja). Najpoznatiji barovi su: „Londoner Pub“ i irski pub „O’Flannagans“. Ako ste ljubitelji provoda do kasno u noć, tu su i diskoteke: „Royal“, „Olimpia“ i „Club take 5“. U Kitzbuhel možete stići vozom direktno s aerodroma u Salzburgu. Cijena dnevnog ski pasa u sezoni iznosi 57 eura.

 

SOLDEN

Solden Austrijanci nazivaju zimskom Ibizom. Ovu reputaciju je zaradio bogatom ponudom restorana, barova i klubova. Tu je i bogata ponuda luksuznih hotela, a izdvojila bih hotel „Central“, koji je ujedno i jedini s pet zvjezdica. Imat ćete priliku da uživate na više od 150 kilometara skijaških staza s izuzetnom visinom koja ide do 3300 metara. Okružen je trima planinama do kojih se lako stiže žičarama. Retenbah i Tifenbah su dva glečera, a na Retenbahu se voze utrke Svjetskog kupa u skijanju kao i u snoubordu.

 

ARLBERG

Čine je tri naselja smještena na krajnjem zapadu Austrije: St.Anton, Lech i Zuers. Ovo je ujedno i najveća skijaška oblast u Austriji, koja je veoma dobro povezana i nudi više od 300 kilometara ski staza. St. Anton je najveće mjesto u ovoj regiji, a nalazi se na 1304 metra nadmorske visine. Smatra se kolijevkom skijanja u Austriji. Sjedište je i čuvenog Arlberg ski kluba, čiji su članovi brojne poznate ličnosti i profesionalni skijaši. Osnovan je 1901. godine i predstavlja najstariji skijaški klub u Alpima i jedan od najstarijih je u Evropi. Trenutno ima više od 9000 članova iz 55  različitih zemalja. Ono po čemu se ova regija razlikuje od drugih u Austriji jeste velika mogućnost za vožnju po dubokom snijegu. U Arlbergu se nalazi više od 200 kilometara off pista. Međutim, treba biti oprezan, jer je ova regija podložna lavinama. Stoga je bolje skijati s vodičem ili u pratnji iskusnijih skijaša. Lech i Zuers privlače početnike, dok su u St. Antonu gosti uglavnom bolji skijaši. Cijene smještaja ovdje su za trećinu veće nego u ostalim dijelovima Austrije. To se posebno odnosi na ekskluzivna skijališta Lech i Zuers. Ovde uglavnom boravi bogata klijentela, koja želi privatnost, te nema pretjeranih gužvi. Hotel „Almof Schneider“, jedan od tri prestižna hotela s pet zvjezdica u Lechu, bio je omiljen princezi Diani. Posjeduje ogroman spa centar, a restorani ovog hotela spadaju među najbolje u gradu, te ima 35 apartmana i 18 soba, koji su individualno dekorirani alpskom tematikom. Hotel „Christiana“ je osnovao Othmar Schneider, koji je osvojio zlatnu medalju u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1952. u Oslu. Hotel danas vodi njegova kćerka Gertrud, a bogatu klijentelu ovog hotela predvodi legendardni njemački teniser Boris Becker. Lech i Zuers su mirnija mjesta gdje turisti uglavnom uživaju u hotelskim sadržajima. Sušta suprotnost je St. Anton, koji je poznat po burnom noćnom životu. „Mooserwirt“ i „Krazy Kangaruh“ su poznati barovi za nezaboravan provod nakon skijanja. „Mooserwirt“ je austrijski rekorder po broju dnevno prodanih piva. Imajući u vidu šarolikost nacija među turistima, tako je i raznovrsna ponuda restorana (od tradicionalne austrijske kuhinje preko italijanske, pa sve do azijske i meksičke). Popularni restorani su „Bodega“, „Hazienda“ i „Museum“. Kad je riječ o barovima i noćnim klubovima, vredi izdvojiti „Bobo’s“ i „Bar Cuba“.

 

ISCHGL

Nalazi se na samoj granici sa Švicarskom. Poznat je po odličnoj zabavi i u ponudi se nalazi veliki broj restorana i barova. Domaćin je muzičkog festivala „Top of the Mountain“, koji se ovdje održava svake godine. Brojne zvijezde su učestvovale na ovom prestižnom festivalu, a neke od njih su: Robbie Wiliams, Tina Turner, Mariah Carey, Bon Jovi, Rihanna. Prema brojnim istraživanjima, Ischgl je među najboljim skijalištima u Evropi, a važi i za, vjerovatno, najbolje skijalište u Austriji. Skijaška sezona ovdje traje od novembra do maja. Najpoznatiji, kako ih popularno nazivaju, apres ski barovi (barovi za opuštanje poslije skijanja) jesu „Trofana Alm“ i „Kuhstall“. Jedan od najboljih restorana u Ischglu je „Paznauner Stube“ i nalazi se u sklopu hotela „Trofana Royal“. Višestruko nagrađivan je i restoran „Stuva“. Budući da većina turista ovdje dolazi prvenstveno zbog dobrog provoda, skijaši su uglavnom početnici ili srednjeg nivoa. Skijalište Ischgl se nalazi na 2872 metra nadmorske visine i zajedno sa švicarskim gradom Samnaun čini skijaški centar Silvretta Arena. Ovo je treći najveći ski risort u Tirolu. Posebna atrakcija je šoping u švajcarskom gradu Samnaun, koji se nalazi u bescarinskoj zoni.

Godišnje regiju Tirol u Austriji posjeti više od 40 miliona turista. Najviše je Nijemaca, a slijede ih Švicarci, Belgijanci i Holanđani.

Austrija će zaista zadovoljiti sve vaše apetite i bez sumnje ispuniti očekivanja. Budite dio zimske idile i uživajte na svoj način u zimskim čarolijama.

Pročitajte još