Detaljna analiza govora kraljice Elizabethe: Kakva je sudbina Meghan i Harryja?

Piše: Redakcija

Britanska kraljica Elizabetha jučer se obratila povodom odluke njenog unuka Harryja i njegove supruge Meghan da napuste svoje dužnosti kao članovi kraljevske porodice. Novinarka  Rebecca English, koja za Daily Mail prati kraljevsku porodicu, analizirala je obraćanje kraljice i dala uvid u to šta pojedine Elizabethine rečenice znače. 

1. “Moja porodica danas je imala vrlo konstruktivnu raspravu o budućnosti mog unuka i njegove porodice” 

– Činjenica da je kraljica u izjavi govorila u svoje ime i pričala o “svojoj porodici” i “svom unuku” najmjerna je i značajna. Kraljica je duboko povrijeđena nedavnim događajima, ali također podržava Harryja. Želi da se zna da ona nije samo šefica, već i baka. Bilo je očekivano da će kraljica sastanak nazvati konstruktivnim, budući da želi da što prije riješi krizu i pronađe rješenje kako bi se život članova kraljevske porodice vratio u normalu – rekla je Rebecca. 

2. “Moja porodica i ja podržavamo Harryjevu i Meghaninu odluku da grade svoj život kao mlada porodica”

– Kraljica ih je nazvala imenima, a ne titulama, iako to protokol nalaže. Indikator je to da bi im titule mogle biti oduzete. Kontrukcija “moja porodica i ja” je namjerna i želi dati do znanja da su i dalje ujedinjeni – dodala je. 

3. “Iako bismo svi voljeli da i dalje budu punopravni članovi porodice, poštujemo i razumijemo njihovu odluku o selidbi i početku samostalnog života, te će i dalje ostati značajan dio naše podorice”

– Kraljica je time pokazala da je povrijeđena zbog njihove odluke. Kada je tokom jubileja 2012. godine na balkonu palate uz sebe imala sina Charlesa, ali i Williama i Harryja, htjela je svijetu poslati poruku da je Harry važan element kraljevske porodice. S druge strane, kraljica je pokazala razumijevanje za njihovu želju da se odmaknu, tačnije za Harryjevu želju da se udalji od konvencija koje nosi mpnarhija – ističe novinarka. 

4. “Harry i Meghan jasno su dali do znanja da u svom novom životu žele biti finansijski samostalni, te to da ne žele zavisiti od novca poreznih obveznika”

– Nedostatak detalja govori o tome da će se o ovoj temi još razgovarati. Procjenjuje se da će Meghan i Harry kao svjetski brend zarađivati milione. No, neće biti jeftino održavati život na dvije adrese – istakla je. 

5. “Ovo je kompleksna stvar za našu porodicu i ima još posla koji se mora obaviti, no finalne odluke bit će donesene u narednim danima”

– Ovom izjavom kraljica je priznala da nije sve do kraja dogovoreno, ali je dala do znanja da je odlučna u namjeri da se nađe elegantno formalno rješenje – zaključila je Rebecca.

Pročitajte još