Milica Kokotović o odgoju sinova: Reagujem strogo i odmah

Piše: Redakcija

Milica Kokotović,  jedna od omiljenih TV voditeljica, osim poslovnih niže i uspjehe na privatnom planu. Naime, ona uživa u skladnom braku sa suprugom Markom s kojima ima dvojicu sinova, petogodišnjeg Filipa i dvoipogodišnjeg Stefana, a za naš magazin otkriva kojim principima se vodi kada je odgoj mališana u pitanju. 

U čemu je, po Vama, razlika između hiperaktivnog i razmaženog djeteta?

–  Djeca su po prirodi puna energije i u stalnom su pokretu, tako da je teško definisati hiperaktivno dijete. Hiperaktivnost skoro u svakom djetetu bar ponekad prepoznajemo, posebno ako je temperamentom živahno dijete i  to je osobina sa kojom se djeca rađaju. Razmaženost je vrlo vidljva i očigledna. Razmažena djeca se ne rađaju, takva se odgajaju, njima se obično ne govori “ne” i plačom dobijaju sve što požele. Roditelji ne postavljaju granice i djeca posle ne podnose stvari koje se ne odvijaju kako oni zamisle.

Gdje svojoj djeci postavljate granicu između jednog i drugog?

– Djecu sigurno ne smijemo i ne trebamo sputavati u igri, pokretu i u njihovim kreativnim idejama. Djeca se kroz igru razvijaju i rastu. Ali granica uvijek mora postojati, jasno i odlučno “ne” mora se poštovati. Ako se ne poštuju postoji kazna, ali roditelji moraju biti dosljedni u svom pravilnom stavu i odgoju, kako ne bi došli u situacije nepoštovanja i bezrazložne ljutnje, nemogućnosti normalne komunikacije i odnosa sa djetetom.

Kako reagujete u situacijama kad vidite da Vaša djeca prelaze tu granicu?

– Jako strogo.  Ja takav odnos ne tolerišem i odmah reagujem. Muž je po tom pitanju malo suptilniji i tolerantniji, ali definitivno oboma nam je jako važno da se red zna i poštuje.

Koliko često u svom okruženju vidite roditelje koji svojoj djeci ne postavljaju granicu?

– Zapravo, jako rijetko viđam roditelje koji postavljaju granicu. Danas je djeci sve dozvoljeno. Roditelji, okupirani brojnim obavezama, zapostavljaju djecu u smislu da im sve dopuštaju, bez granice i selekcije. Kada shvatite da ste pustili previše, uglavnom bude prekasno. Jako je teško i zahtjevno odgajati djecu, biti roditelj u pravom smislu te riječi, posvetiti se, razviti odnos prijateljstva i autoriteta.

Do kakvih posljedica nepostojanje ove granice može dovesti?

– Ako ne postavite dobre temelje vaspitanja, što su stariji sve je teže ispraviti grešku, gotovo nemoguće. Posljedice su nepoštovanje, nezdrav, nefunkcionalan  odnos djece i roditelja, te neposlušnost. U kasnijim godinama taj ”bezazleno” loš odnos, preraste u potpuno toksičnu vezu roditelja i djece, a znamo da su sve naše zrele emocije i razmišljanja i postupci, zapravo proizvod oblikovan ranijim porodičnim odnosima.

 

Pročitajte još