Od samog vjenčanja bilo je jasno da Meghan i Harry žele biti novi tip kraljevskog para

Piše: Redakcija

AFP

Kada su prošle sedmice princ Harry i njegova supruga Meghan obznanili da kao stariji članovi britanske kraljevske porodice odstupaju sa svojih službenih dužnosti, bio je to šok za mnoge, pa i samu kraljicu Elizabethu, koja je za odluku saznala kad je i objavljena, baš kao i Harryjev otac princ Charles, te brat, princ William. No, nakon što su se strasti tokom sedmice malo smirile, dobri poznavaoci prilika na dvoru novonastalu situaciju su pokušalli objektivno razjasniti. Od samog vjenčanja bilo je jasno da Meghan i Harry žele biti novi tip kraljevskog para, te da korijeni raskola s britanskom kraljevskom kućom sežu dublje u prošlost, još prije nego što se Meghan uopće pridružila kraljevskoj kući.

Zajednička prijateljica

Porodica je Harryja, piše “Tatler”, dugo pripremala za život izvan direktnog utjecaja Palače. Tome u prilog govori i odluka Harryjeve prabake, kraljice Majke, koja je prije svoje smrti 2002.godine jasno u testamentu precizirala da Williamu i Harryju ostavlja nasljedstvo vrijedno 14 miliona funti. Harryju je pripalo više novca nego njegovom bratu Williamu, jer će William, kao prvi u liniji za nasljeđivanje trona, živjeti u sasvim drugačijim, čitaj, povoljnijim, finansijskim prilikama od mlađeg Harryja, koji je, budući da je William u braku s Kate dobio troje djece, danas tek šesti u nasljednom nizu. To što je na dvor doveo tamnoputu i još razvedenu ženu, koju je 2016. godine upoznao na spoju naslijepo, koji je organizirala zajednička prijateljica, pokazalo je da Harry živi prema vlastitim pravilima, a ne onako kako bi se prema strogim i pomalo konzervativnim kraljevskim običajima, očekivalo. Osim toga, u maju 2018. godine su se vjenčali u kapeli svetog Georgea, a ne u Westminsterskoj opatiji, gdje su William i Kate Middleton razmijenili zavjete. Meghan je postala nafotografiranija žena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dobila je službenu titulu vojvotkinje, ali i onu koja je dolazila od medija, koji su tvrdili kako je ona prijeko potrebni povjetarac koji će unijeti svježinu u strogim pravilima i protokolima ovjenčanu Palaču. Kraljica je, također, piše spomenuti britanski časopis, dala sve od sebe ne bi li pokazala naklonost prema Meghan. Pa šta je onda krenulo po zlu, pita se javnost.
Mnogi vjeruju kako je njihovo distanciranje od Palače (istina u službenom saopćenju su naveli kako će zadržati kraljevske titule te kraljicu i dalje u potpunosti podržavati u svim njenim aktivnostima), zapravo njihova pobuna protiv medija.
Ozbijni problemi i teškoće s kojima žive, zbog svakodnevnog pritiska britanskih tabloida na mladi par, naročito Meghan, isplivali su na površinu kada su u dokumentarcu, koji je krajem prošle godine snimljen tokom njihove turneje po Africi, zavapili kako ne mogu više podnijeti pritisak kojim su svakodnevno izloženi.

Znala sam da će biti teško

Nakon početnog prihvatanja Amerikanke i glumice, britanski tabloidi su preko noći primijenili kurs. Nije bilo dana kada Meghan nije osvanula na stranicama tamošnjih novina. Računalo se do zadnje funte koliko troši novca za brendirane haljine, isticane su njena rastrošnost i teška narav, zbog koje su joj otkaz počeli davati saradnici. Navodno je bila kamen spoticanja i u odnosima Harryja i brata Williama, a pisali su i kako su joj odnosi s Williamovom suprugom Kate, koju su, uzgred rečeno, u saopćenju potpuno isključili iz svoje objave o daljnjoj saradnji, narušeni. Kap koja je prelila čašu bilo je objavljivanje pisma koje je Meghan poslala ocu, zamolivši ga da je prestane blatiti po novinama i pokušavati se okoristiti činjenicom što je ona u braku s pripadnikom plave krvi. Nerijetko rasističke komentare, kojima je znala biti izložena, Meghan je tabloidima mogla oprostiti, ali pismo koje je rukom pisala ocu, koji je skoro svakodnevno medijima iznosio informacije o kćerki, nije. Tužbu je zajedno sa suprugom podnijela protiv dviju novina: “The Suna” i “Daily Maila”. Bio je ovo presedan, budući da kraljevska kuća nikada ne komentira napise o svojim članovima. Izuzetak je svojevremeno bila reakcija Palače na objavljene fotografije Kate u toplesu s odmora u Provansi, u magazinu “Closer”, a potom i italijanskom magazinu “Chi”.
– Znala sam da će biti teško, ali sam očekivala da će barem biti pravedno – komentirala je Meghan ulazak u kraljevsku porodicu i odnos britanskih medija prema njoj.
Ranije je, Harry upozoravao kako neće gledati da se sudbina njegove majke ponovi s Meghan, upoređujući medijski tretman svoje supruge s medijskim tretmanom koji je imala njegova majka, princeza Diana. Omiljena “lady Di” tragično je poginula 1997., u Parizu, u bijegu od paparazzija, kad je Harry imao samo 12 godina.
Nakon pokretanja tužbi, Harry je optužio medije za nasilničko ponašanje, a izvještavanje tabloida je prozvao “lažnom i zlonamjernom propagandom”, koja mu je nanijela tešku bol.

AFP

– To je nasilništvo, koje straši i ušutkuje ljude. Moj najdublji strah je da će se historija ponoviti. Vidio sam šta se događa kada neko koga volim postaje roba do tačke iza koje je se više ne doživljava i ne tretira kao stvarnu osobu. Izgubio sam majku, a sada gledam svoju suprugu kako postaje žrtva istih moćnih sila – kazao je Harry.
Da se planiraju distancirati od uloge viših članova kraljevske porodice, dali su, navodno, naslutiti u telefoskim razgovorima tokom božićnih praznika, koje uzgred rečeno nisu proveli s kraljicom u Velikoj Britaniji već u Kanadi. Da su iskreni kada u saopćenju kažu kako su odluku o povlačenju razmatrali i pripremali nekoliko mjeseci, potvrđuje i podatak da su još prije šest mjeseci predali britanskom uredu za intelektualno vlasništvo zahtjev za zaštitu imena Sussex kao trademarka s ciljem jedinstvene identifikacije svojih proizvoda i usluga, da ih kupci mogu lako prepoznati. Tako su se stotine predmeta, među kojima su sportska odjeća, haljine, trake za glavu, jakne, časopisi i novine, našli popisani na zahtjevu pod službenim trademarkom Sussex. Ovaj potez pokrenuo je glasine da žele pretvoriti svoj Sussex brend u globalno carstvo, zato što im omogućuje pokretanje vlastite linije odjeće ili publikaciju pod kraljevskim brendom Sussex. Prošle sedmice već su pokrenuli svoju novu web stranicu Sussexroyal.com. Javnost je za jačanje brenda saznala krajem decembra prošle godine, dok su Meghan i Harry uživali na kraljevskom odmoru u Vancouveru nakon što su odbili kraljičin poziv da provedu Božić u Sandringhamu, što je, također, podiglo prašinu.

Dvije adrese

Odgovor koji mediji danas traže jeste gdje će porodica Sussex u Sjevernoj Americi živjeti. Nagađa se o dva grada, za koja ih vežu uspomene, Toronto, u kojem su pet mjeseci tajno uživali u vezi, prije nego što su je 2016., obznanili, i u kojem je Meghan snimila sedam sezona serije “Suits”, te Vancouveru u kojem su proveli posljednji Božić.
Ono što se zna jeste da će za njihovu sigurnost i dalje biti angažirani tjelohranitelji. Do sada su uz sebe imali šest tjelohranitelja britanske Metropolitanske policije. O finansijskoj stabilnosti se ne moraju brinuti.
Kao najpopularniji kraljevski par, čega god da se u budućnosti dotaknu, sigurno će imati finansijsku dobit. Da bi s njima svi sarađivali, potvrđuje i podatak kojeg je krajem prošle sedmice objavio londonski “Times”, vojvotkinja od Sussexa pristala je snimiti svoj glas za „Disney“, a produkcijska kuća će zauzvrat donirati sredstva humanitarnoj ustanovi za zaštitu slonova.
U ovom trenutku bogatstvo princa Harryja se procjenjuje na blizu 30 miliona funti, od kojih je većinu (20 miliona) naslijedio od svoje majke, pokojne princeze Diane.
Meghanino bogatstvo iznosi približno četiri miliona funti, koje je zaradila kao glumica, ali i vlasnica lifestyle bloga. Po jednoj epizodi serije “Suits” zarađivala je 40.000 funti, 150.000 funti je na račun stavila igrajući u filmovima, dok je vrijednost njenog bloga “Tig”, koji je ugasila nakon što je obznanila da je u vezi s britanskim princem, iznosila 60.000 funti godišnje. Vjeruje se i da je vlasnica imanja u Torontu.


Prof. dr. sci. Smiljana Leinert-Novosel, veteranka komunikologije u Hrvatskoj, za “Jutarnji.hr” komentira kako se nakon posljednjih događaja na britanskom dvoru definitivno mogu povući paralele s jednim kraljevskim parom iz prošlosti, princom od Walesa Edwardom VIII i Wallis Simpson.
– I ona i Meghan su Amerikanke, razvedene, glumice… Dakako, druga su vremena, drugačiji je kontekst i nema više privatnosti kakvu su, htjeli to ili ne, mogli imati Harryjev prastric i njegova supruga, no sličnosti su goleme. Odatle i priča kako je princ Philip, Harryjev djed, rekao unuku: “S glumicom se hoda, ali se ne ženi” – kaže profesorica Leinert -Novosel, koja smatra da glavnu ulogu u odlasku iz redova “senior royalsa” ima Meghan.
– Mislim da Harry postupa u skladu sa stavovima svoje supruge i potpuno je podržava. To je uredu, pokazuju da su skladan par, no pitanje je jesu li te odluke dobre na dulji rok. Ima tu i mnogo specifičnih osobnosti, tvrdoglavosti i nedostatka želje za prilagodbom. S njihovim položajem ne dolazi samo slava, nego i obaveze, pa se moraju podnositi i neke žrtve. Oni to očito ne žele, nego će pokušati nešto drugo, neki svoj put – objašnjava Leinert-Novosel.
Da tranzicija neće biti brza ni lagana, dala je naslutiti i Palača u svom službenom saopćenju nakon što su Meghan i Harry obznanili odluku o povlačenju.
– Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo – saopćila je Palača.
Mladi par je naglasio kako će ubuduće raditi s medijima koje će sami birati, s medijskim organizacijama i mladim, ambicioznim novinarima te specijaliziranim novinama s kredibilitetom, te putem njih obavještavati javnost o svojim fondacijama i humanitarnom radu.
Ovdje je očito posrijedi, kako je ne tako davno vojvotkinja kazala u dokumentarcu, rast, razvoj i sreća, kako njih kao para, tako i njihovog sina.
– Život u Britaniji i Sjevernoj Americi omogućit će nam da odgojimo sina u duhu poštivanja kraljevske tradicije u kojoj je rođen, istovremeno pružajući našoj porodici prostor da se fokusiramo na novo poglavlje – kazali su.
I dok čekamo novu, progresivnu ulogu vojvoda od Sussexa, podsjećamo na najbitnije događaje iz njihove tri godine zajedničkog života, koji su vodili do odluke o povlačenju:
– U novembru 2018., nekoliko sedmica nakon što su objavili da čekaju svoje prvo dijete, javnost su informirali kako će se odseliti iz palače Kensington, te dom organizirati u Frogmore Cottageu u Windsoru. Ubrzo je uslijedila i vijest kako više neće dijeliti osoblje s Kate i Williamom.
– 20. februara 2019., Meghan odlazi u New York, gdje joj dobra prijateljica, teniserka Serena Williams organizira babyshower. U Velikoj Britaniji se ne drži do ovog običaja i na zabave ovakvog tipa se gleda s dozom odbojnosti. Ni ova nije bila izuzetak.
– Istog mjeseca “Mail Online” objavljuje pismo koje je Meghan rukom pisala svom ocu Thomasu Markleu. Sedam dana kasnije, petero Meghaninih prijatelja anonimno razgovara s novinarima “People” magazina o njenom odnosu s ocem i sadržaju pismu, čime se direktno narušava kraljevski običaj javnog ne komentiranja ovakve vrste medijskog izvještavanja.

AFP

– U martu 2019., Harry i Meghan unajmljuju Saru Latham, američku veteranku PR-a koja je radila za Hillary Clinton. Istog mjeseca pokreću svoj Instagram profil @sussexroyal. Za razliku od računa povezanih s drugim kraljevskim članovima, postove diktiraju Harry i Meghan te sami biraju slike koje će biti objavljene, vodeći računa da to budu dotad neobjavljene niti viđene fotografije.
– 6. maja 2019., na svijet dolazi njihov sin Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Meghan tajno odlazi u bolnicu, te putem Instagrama otkriva spol djeteta. Odbija da poput Kate pozira s mališanom ispred bolnice, već ga javnosti predstavljaju dva dana kasnije u prisustvu fotografa koje su sami izabrali.
– U junu 2019., Meghan i Harry službeno objavljuju da se razdvajaju od Royal fondacije, koju su osnovali William i Harry 2009. godine. Budući da postojeći direktor fondacije nastavlja raditi s Meghan i Harry, Kate i William su angažirali novog šefa.
– 6. jula 2019., Meghan i Harry su bez prisustva kraljice krstili sina. Ime kumova su do danas zadržali u tajnosti.
– U augustu 2019., iako su mediji sedmicama najavljivali kako će se par tokom ljeta pridružiti kraljici na Balmoralu, možda čak i za Meghanin rođendan, do susreta na imanju nikada nije došlo. Umjesto kod kraljice, par sjeda u avion Eltona Johna i leti na Ibizu, a potom i na jug Francuske, u Eltonovu vilu.
– Početkom septembra 2019. godine, Meghan za medijskog savjetnika unajmljuje Sunshine Sachs, američku firmu za PR, poznatu po svom radu u Hollywoodu.
– 12. septembra 2019. godine, Meghan se službeno vraća s porodiljskog dopusta te promovira svoju modnu kolekciju od čije prodaje će sredstva biti uplaćena humanitarnoj organizaciji Smart Works. Kolekciju je najavila kao gostujuća urednica jednog broja britanskog “Voguea”.
– 1. novembra 2019., tokom turneje po južnoj Africi, Harry objavljuje otvoreno pismo u kojem otkriva da supruga i on podnose tužbu protiv novina “Mail Online”.
– 20. novembra 2019., u dokumentarcu ITV-a Harry potvrđuje da je imao poteškoća u odnosima s bratom, dok se Meghan jedva suzdržavajući suze žali na nepravedan odnos britanskih tabloida prema njoj.
– 11. decembra 2019., pojavljuju se informacija kako je Meghan, navodno, održala sastanke u vezi s osnivanjem američke podružnice njene i Harryjeve humanitarne organizacije.
– 25. decembra 2019., vojvode od Sussexa ne učestvuju u tradicionalnoj božićnoj povorci od kraljicine kuće u Sandringhamu do crkve svete Marije Magdalene. U novembru su, naime, već najavili da će Božić provesti daleko od Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon Božića snimljeni su u šetnji okolicom Vancouvera.
– 7. januara 2020., posjećuju Kanadsku kuću u Londonu, kako bi im zahvalili za praznično gostoprimstvo. Prema navodima očevidaca, oduševljeno su pohvalili prirodne ljepote Vancouvera.

Charlesov opis Meghan
Kada je princ Charles upoznao Meghan, bio je očaran njome, ali je, piše “Tatler”, navodno, rekao prijatelju: “Nadam se da je neće oženiti”. Kasnije, kako je veza Meghan i njegovog sina postajala ozbiljnija, izražavao je divljenje prema budućoj snahi, upoređujući je s metalom kako bi opisao snagu njenog karaktera.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti