Otkrića koja raduju

Piše: Redakcija

Američki naučnici su objavili studiju koja pokazuje da je moguće obnavljanje hrskavice. Ključnu ulogu u procesu regeneracije nema krv, već molekularni proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljenih udova. Proces je najefikasniji u gležnjevima, nešto manje u koljenima, a najmanje u kukovima, napominju naučnici

 

RUPICA NA LAPTOPU

Mnogi misle da rupica koja se na laptopu nalazi u blizini rupice za USB kabl, nema funkciju. Pogrešno! Riječ je o Kensingtonskom  sigurnosnom ulazu i zapravo je dio sistema protiv krađe laptopa. Uz pomoć ovog ulaza možete da privežete laptop za bilo koji predmet, potrebno je samo da imate kensingtonsku bravu. Sistem funkcionira kao lanac za bicikle. Brava i metalni lanac toliko su jaki da ne postoji ni minimalna šansa da lopov izvuče  bravu a da pritom ne ošteti laptop, što znači da ne bi mogao da ga preproda.

 

DA SE VRATA NE ZALEDE

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje i slično. Uradite to čim izađete iz vozila, kako biste narednog jutra bez problema otvorili vrata. Ako situacija dozvoljava, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci Sunca polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

 

PREDMET ŽUDNJE

Prije pet godina, kada je dizajner Alessandro Michele, preuzeo kreativne uzde italijanske modne kuće Gucci, taj je brend doživio pravu renesansu, Takvu sudbinu doživjela je i torbica „1955 Horsebit“ predstavljena u sklopu “Cruise 2020” kolekcije. Posljednji put je torbica bila dostupna prije šest decenija. Istog oblika kao i u prošlosti, samo od drugačijeg materijala i s modernim detaljima, Gucci „1955 Horsebit“ torbica postala je favorit modnih insajderica već u prvih nekoliko dana ove godine te se nametnula kao prvi favorit za titulu IT torbe godine.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti