VIDEO: Ipak nije sve onako kako su planirali Meghan i Harry

Piše: Redakcija

Iako su britanski princ Harry i njegova supruga Meghan vijest da napuštaju dužnosti kao članovi kraljevske porodice iznijeli u javnost 08. januara, bura oko ove odluke se ne stišava. Naime, paparazzi i dalje vijerno prate svaki njihov korak, te je Meghan jučer uslikana u šetnji sa sa sinom Archiem i dva ljubimca, dok je Harry primjećen na aerodromu, a pretpostavlja se da je krenuo da se pridruži ostatku porodice. Oboje su bili okruženi tjelohraniteljima.

Sve to ukazuje na scenariji koji Harry, ako je suditi po onome što je rekao o ovoj temi, nije zamišljao obzirom na činjenicu da je njihova odluka trebala biti uvod u „mirniji“ život.

– Ja sam se povukao od svoje porodice kako bih napravio korak naprijed u ono za šta se nadam da može biti mirniji život. I dalje ću biti isti čovjek kojem će njegova zemlja biti draga i koji će život posvetiti dobrotvornim i vojnim zadacima, koji su mi toliko važni – istakao je on u svom obraćanju i dodao da je mislio da će cijela priča imati drugačiji ishod.

– Uvijek ću gajiti najdublje poštovanje prema baki, mom vrhovnom zapovjedniku. Nadali smo se da ćemo moći i dalje služiti kraljici, Commonwealthu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. No, to je, nažalost, nemoguće. Pomirio sam se s tim jer znam da to neće utjecati ni na mene kao osobu ni na moju odanost. Zaista mi je jako žao što se sve ovako završilo. Odluka da se žena i ja povučemo nije bila laka. Tome su prethodili mjeseci razgovora i godine izazova i znam da nisam uvijek sve radio kako treba, ali što se ovoga tiče, zaista nije bilo drugog izbora – rekao je Harry.

Britanska kraljica Elizabetha se povodom unukove odluke oglasila zvaničnim pismom u kojem nije krila tugu, ali ni to da podržava Harryja.

– Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju Harryja i Meghan da počnu samostalan život kao mlada porodica. Iako bismo više voljeli da ostanu punopravni članovi kraljevske porodice, mi poštujemo i podržavamo njihovu želju za samostalnošću. Oni su jasno dali do znanja da se u svom novom životu ne žele pouzdati u javna sredstva – stoji u pismu.

Podsjećamo, Meghanina i Harryjeva odluka koštala ih je kraljevske titule „kraljevsko visočanstvo“, a nemaju ni pravo da koriste javna sredstva. No, to nije sve. Par će morati da vrati 2,8 miliona eura, sredstva koja su potrošili na renoviranje kuće u blizini dvorca Windsor.

Pročitajte još