Princeza najtužnijeg izraza na licu

Piše: Redakcija

AFP

Pametna, obrazovana, lijepa, s blistavom sportskom karijerom iza sebe, supruga princa i majka prekrasnih blizanaca, sve to je Charlene Wittstock, princeza od Monaca. No, koliko god njen život mnogima djelovao savršeno, onako kako se očekuje za pripadnike kraljevske porodice, u javnosti se stiče drugačiji dojam. U rijetkim intervjuima koje daje, kao i protokolarnim pojavljivanjima Charlene nastoji ostaviti dojam ispunjene žene, no, jedan dio javnosti je i dalje skeptičan, te sumnja da je to, ipak, samo slika za javnost i medije. Oni koji se bave životom pripadnika plave krvi analiziraju svaki detalj, pa tako i onaj da se monegaška princeza na fotografijama rijetko smije. Mnogo je spekulacija o tome zašto je njen pogled uvijek zamišljen, pa ne čudi što je u nekim medijima opisuju kao princezu najtužnijeg lica na svijetu. No, može li se izraz lica dovoditi u vezu s njenim suprugom, princom Albertom II od Monca, životom u palači, ili je jednostavno Charlene izabrala, baš kao i Melania Trump, da javno ostavlja dojam suzdržane i rijetko nasmijane žene, dok u četiri zida, daleko od medija, ona vodi sasvim normalan život. Odgovor će sigurno još dugo ostati tajna. Za javnost, princ je njena inspiracija, idealan muž i otac kakvog njena djeca mogu samo poželjeti.

 Odrastanje u Africi

– Njegovoj dosljednosti, koju pokazuje u svojim uvjerenjima, svemu što svakodnevno poduzima, načinu preuzimanja odgovornosti i iskrenom zanimanje za ljude, jednostavo se divim. Moj suprug je također veliki prijatelj, vjeran, ljubazan, brižan i saosjećajan. Albert je pošten čovjek, pravi čovjek. Čovjek koji ne priča, već djeluje, uvažavajući vrijednosti koje brani –  ovako je princeza opisala supruga u intervjuu za francuski časopis „Point de Vue“.

Charlene, koja je odrasla u gradu Bulawayo, u jugozapadnom Zimbabveu, i Albert upoznali su se prije skoro 20 godina, u vrijeme kada je ona bila uspješna plivačica, koja je učestvovala na svim važnim takmičenjima braneći boje Južne Afrike. Sport je krivac za njihov prvi susret. Albert je bio vođa olimpijskog bob tima na plivačkom takmičenju u Monacu 2000. godine. Tada nije imao titulu princa.

Osim što je te godine osvojila zlatnu medalju, nije prošla neprimijećeno ni kod budućeg princa. Udvaranja nisu izostala, ali Charlene na slatke riječe tada nije pala. Kako je nije uspio zavesti, princ se izmakao i nastavio živjeti život po starom. No, sudbina je htjela da se ponovo sretnu. Šest godina kasnije, papparazzi su ih uhvatili na otvaranju Olimpijskih igara u Torinu, na kojima su razmjenjivali nježnosti. Osim što je svima bilo jasno da su u vezi, ubrzo se saznalo i da se Charlene preselila u Kneževinu, te da sa Albertom planira vjenčanje.

View this post on Instagram

🇲🇨 2019 🇲🇨

A post shared by HSH Princess Charlene (@hshprincesscharlene) on

– Preselila sam se u Monaco, jer je princ bio moj dečko. Svakom od nas jednog dana se desi prava ljubav, svako od nas donosi izbor, jer želi dijeliti život s osobom koja zauzima posebno mjesto u njegovom srcu. Albert je 20 godina stariji od mene, inteligentan je, kulturan, s nevjerovatnim svjetskim iskustvom. I odrastao je u ovoj izvanrednoj zemlji, koja je kneževina. Ja sam dijete iz Zimbabvea, odrasla  sam u bazenu, u Africi. Kad sam stigla, nisam znala ništa o Monacu. Dugo je Albert bio moj jedini prijatelj ovdje, jedini kojem sam mogla vjerovati. Moji prijatelji, čiji je svakodnevni život stalna borba, nikada nisu mogli shvatiti kroz šta prolazim. Nisam imala nikoga osim njega – rekla je princeza, koja je sportsku karijeru gradila mukotrpnim treninzima i kojoj je plivanje u tim trenucima bilo sve.

Tako su je i dvije godine prije vjenčanja, neumorni treninzi i želja za pobjedom doveli do Olimpijskih igara u Pekingu. Zapravo, to je trebalo biti njeno posljednje takmičenje, nakon kojeg je planirala posvetiti se vjenčanju. No, stvari su se potpuno okrenule protiv nje. Zbog povrede ramena, morala je odustati ne samo od olimpijskih igara, nego i od sporta. Njeni plivački snovi su odjednom bili srušeni. No, bajka o kraljevskom životu nije prekinuta, kao ni pripreme za veliko vjenčanje. Ipak, sve je bilo daleko od savršenog. 

 Period šutnje

Dok su trajale pripreme za ceremoniju na kojoj su Albert i Charlene trebali izgovoriti sudbonosno „da“, uslijedile su šokantne vijesti. Nicole Cost, nekadašnja Albertova ljubavnica, obavijestila je javnost da on ima dvoje vanbračne djece s njom i još jednom ženom, kćerku Jazmin Grace, rođenu 1992. Godine, te sina Alexandra Costu, rođenog 2003. godine. Kako je u ovom skandalu Charlene bila najviše povrijeđena i kako su njeni snovi samo nastavili da se ruše, riješila je da ostavi princa. Ipak, plan se nije odvijao kako je zamislila. Navodno, pokušavala je tri puta da pobjegne iz Monaca, ali su je članovi kraljevske porodice spriječili, oduzeli pasoš i nisu joj dali da ode.Ovakve priče su Albertovi portparoli odmah odlučno demantirali, te je uslijedio period šutnje. S kraljevskih dvora se niko nije oglašavao, ali su novinari i dalje s ogromnim nestrpljenjem čekali da vide da li će do ceremonije vjenčanja uopće doći. Zapravo svi su čekali prekid veze i povratak Charlene u rodnu zemlju. Međutim, 23. juna 2010. godine stiže nova vijest – zakazano je vjenčanje princa Alberta II i Charlene Wittstock!

Glamurozna ceremonija održana je u Monacu, a umjesto o raskošu i vjenčanici, svi su pričali o Charleneinim suzama. Dok je šetala prema oltaru, držeći pod ruku svog budućeg supruga, bila je sve osim sretne mlade. Budućoj princezi suze su se slijevale niz obraze, pogled joj je bio tužan i sjetan, a osmijeh se jedva nazirao. Bio je to dovoljan motiv da svi, a ponajviše mediji željni senzacije, zaključe kako je mlada nesretna jer se udaje za vladara Monaca, na kojem visi zvono velikog zavodnika. Navodno, ni svoj medeni mjesec nisu proveli zajedno, nego su odsjeli u hotelima udaljenim 16 kilometara. Prineza nije mnogo polemizirala, nakon vjenčanja je samo kazala da su je preplavili osjećaji.

– Sve mi se u glavi izmiješalo, osjećaji zbog vjenčanja i glasina. Nisam se mogla suzdržati i suze su samo krenule. A, onda sam počela plakati još više, jer sam razmišljala o tome kako me je čitav svijet vidio da plačem – kazala je Charlene i dodala da, uprkos brojnim negativnim naslovima o njenim suzama, ona svoje vjenčanje pamti kao lijepo.

– Bila su to predivna tri dana. Mjesecima kasnije znala su mi se vratiti sjećanja na neke trenutke i pitala bih se jesu li stvarno “Eaglesi” svirali na mom vjenčanju. Nekad se zapitam kako smo sve to uspjeli iznijeti. Mnogo toga se dešavalo. Bilo je divno i sentimentalno. Naše najintimnije momente u životu vidio je čitav svijet.

Navodno, vjenčanje za princa i njoj samoj je bilo veliko iznenađenje.

– Albert je moja ljubav, prijatelj, on je meni sve. Ali, u to vrijeme uopće nisam razmišljala o vjenčanju. Vidjela sam sebe kako tražim posao, radim, vodim normalan život. U isto vrijeme nisam vidjela  kako se naši životi uopće mogu organizirati. Albert je insistirao da budem s njim što je moguće češće. Sviđalo mi se što sam s njim, ali nije mi uvijek bilo lako. Ipak, na kraju dana sam bila sigurna da se nećemo razdvojiti.

Drugačiji uslovi

Život u kneževini tražio je od Charlene velike promjene i kompromise. Odrasla je u potpuno drugačijim uslovima. Njeni roditelji su Evropljani koji su život gradili na potpuno drugom kraju svijetu, u Africi. Majka joj je bila trenerica plivanja, pa je bilo i razumljivo da i ona krene njenim stopama, čak ju je naučila da pliva i prije nego što je prohodala. Nikada nije razmišljala o palači, kraljevskim prijemima i titulama. Zbog toga, prvih mjeseci veze s Albertom nije bila najbolje prihvaćena.

– U početku sam bila djevojka koju su stavili u ćošak sobe, odnosno u pozadinu. Čula sam: „Nije neophodno da se previše približi“ ili „Ko je to, ne govori ni francuski“, „Nije obučena kako treba“. Moj jedini vodič, koji me je savjetovao, koji je učinio sve da mi pomogne, bio je opet moj budući suprug. Albert je želio da ga pratim na njegovim službenim dužnostima, dok je mene sve brinulo. Pitala sam se kako da to učinim, kako će me ljudi prihvatiti. Ali stvarno sam osjećala da je on zabrinut da me kojim slučajem ne povrijedi i da me ne požuruje – prisjetila se, ne zaboravljajući ni činjenicu koliko joj je izazovno bilo naviknuti se na titulu.

https://www.instagram.com/p/B5lX5aZoTWe/?utm_source=ig_embed

– Postajući Albertova žena, postala sam princeza i dugo mi je trebalo da shvatim šta to znači. Moje ime je bilo Mademoiselle. Tada su krenule glasine. Rečeno je da sam pokušala pobjeći – ali gdje? Mislim da je nemoguće da bilo ko napolju shvati koliko su te sedmice bile teške za mene i princa.

Nakon tri godine braka na svijet je donijela blizance, prijestolonasljednika princa Jacquesa i princezu Gabriellu. U tom trenutku monarhija je odahnula, jer je konačno dobila svog zakonitog prijestolonasljednika. Naime, iako je princ za dvoje vanbračne djece priznao očinstvo, budući da su rođena izvan braka, ona nisu mogla participirati u nasljedstvu monegaškog prijestolja.

Za  Charlene majčinstvo je bilo nešto najljepše što joj se moglo dogoditi. Djeci se, priznaje, posvetila maksimalno.

– Moji blizanci su nerazdvojni. Stalno razgovaraju  jedno s drugim i kao sva djeca ponekad se svađaju, ali se bezuslovno podržavaju. Roditeljstvo često zna biti iscrpljujuće, ali u mnogim područjima je vrlo poticajno. Kao njihova majka, otkrivam i učim. Čudesno mi je što gledam njihovo odrastanje i pratim ih na tom putu – rekla je princeza za „Point de Vue“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti