Ineta Karačić o odgoju djece u digitalno doba: Treba sve dozirati

Piše: Lejla Bejdic

Sve više i više djece igra se u svojoj sobi, priključeno na  uređaje, kompjutere i videoigre. Pametni telefoni, ali i razvoj tehnologije uveliko olakšavaju naše živote. Lakše i brže komuniciramo, dogovaramo se, efikasnije odrađujemo zadatke na poslu, no, šta činimo da djecu zaštitimo da ne postanu ovisna o njima? Odgovore je dalo pet roditelja

View this post on Instagram

Happiness!! 🍀🌎❤️🎂🎉🎁

A post shared by Ineta Karacic (@inetta29) on

Facebook, Instagram, Twitter, blogovi, chat sobe, e-pošta, Internet, upoznavanje s novom tehnologijom izazov je za većinu roditelja, učitelja i mladih radnika, ali čuvanje djece od njih ipak je mnogo veći. Tehnologija s mijenja i ušla je u sve pore života današnjeg čovjeka. Već živimo s generacijom koja nijedan dan svog života nije provela bez interneta. Borba s izazovima koje nose može biti teška, ali dijete treba znati i pripremiti kako da koristi društvene mreže i profile. Opreza nikada dosta kada je o internetu riječ jer osim što se dijete može povezati s nepoznatim osobama, isto tako se i razne osobe mogu povezati s njim. Stoga je važno da roditelji s djetetom učine prve korake kada je riječ o plivanju morima društvenih mreža, jer će tako imati najbolji uvid u sadržaje s kojima se susreće. Svijet je toliko digitaliziran da više nije ni moguće držati mlade podalje od nove tehnologije. O načinu na koji su odgajali ili odgajaju svoju djecu u digitalno doba, razgovarali smo s Inetom Karčić suprugom, bh. rukometnim reprezentativcem Ivanom Karačićem o odgaja troje djece.

– Najstarija kćerka i ja smo uspjele postići dogovor da za vrijeme raspusta sama sebi dozira pametne ekrane, a dok traje školska godina da to bude maksimalno sat i po dnevno. Dok je s drugo dvoje djece i dalje borba. Leon ga većinom koristi samo ujutro nekih sat, dok ne dođe sebi, uglavnom gleda da se iskrade iz kreveta i da ga niko ne nazire. Najmlađa kćerka još uvijek nije toliko ovisna o pametnim uređajima i nema svoj ritual, te većinom traži mobitel kada vidi kod starijeg brata ili sestre. U startu smo dozirali sve, pa nismo imali negativnih iskustava u upotrebi pametnih telefona. Iako moram priznati, da nekada znaju bježati kod bake na spavanje, jer im ona dopusti da dužemkoriste mobitele. Mislim da općenito tehnologija ima više pozitivnih utjecaja od negativnih, ukoliko se prati sadržaj koji djeca posjećuju. Kada je o djeci riječ negativne posljedice su ovisnost, poremećaj ponašanja, agresija, nemiran san, kasno progovore, nemaju kretanja, slaba im je motorika. Moja Ivona, koja ima 12 godina naprimjer koristi internet u svrhe googlanja onoga što ne zna. Koristi sve te informacije koje su joj na dohvat ruke. Osobine koje bih voljela da moja djeca razviju su poštenje, iskrenost, neovisno mišljenje, pažnja i koncentraciju, da iz svojih pogrešaka nastoje naučiti, hrabro istražuju, da sarađuju s vršnjacima, da se kulturno ponašaju kod kuće, a ne samo kada su gosti tu. Kako bi dr. Ranko Rajović rekao: „Mi djecu trebamo spremiti za nešto što ne postoji”, dakle niko ne zna u šta će se ova tehnologija pretvoriti, jednostavno trebaju biti spremni! – kaže Ineta.

Pročitajte još