Jasmin Geljo alias Mima Šiš: Današnji roditelji nemaju kontrolu nad djecom

Piše: Lejla Bejdic

Poznati glumac Jasmin Geljo, koji je utjelovio lik poznate Mime Šiš otac je tinejdžera Filipa. Od perioda kada je mogao da mu brani društvene mreže prošle su kaže, godine.

– Naravno da postoji nekoliko benefita od mobilnog telefona, dobro je, naprimjer što u svakom trenutku znate gdje se vaše dijete nalazi, naročito u ovim današnjim sve opasnijim vremenima. Dakle možete s njima komunicirati u svako doba. Mislim da nije pametno davati djeci najnovije smart telefone, već najjednostavnije. Siguran sam da smart telefoni imaju mnoštvo negativnih utjecaja od raznoraznih zračenja, do opasnih aplikacija, naročito kroz video igrice. Siguran sam da nam korporacije koje prave ove telefone neće priznati koje sve opasnosti skrivaju telefoni. Njih jedino zanima profit – kaže Geljo te pojašnjava koje osobine bi se kod djece, bez obzira na dominaciju novih tehnologija, trebale razvijati.

– Treba razvijati one kojima su nas učili naše bake i deke prije 90-tih. Poštenje, ljubav, moral, znanje. Današnji „moderni“ roditelji apsolutno nemaju kontrolu nad djecom nego djeca imaju kontrolu nad njima. Jako pogrešno. Zato su današnja djeca apsolutno „izgubljena u Svemiru“, pa im je jedino društvo ostalo tipkanje po telefonima što meni više liči na otuđenje od svega i ulazak u neki virtualni nepostojeći svijet pun nasilja, nemorala, droge i ostalih negatvnih namjerno napravljenih i kontrolisanih poruka. Ne mogu da vjerujem da su mnogim roditeljima navažnije stvari postale kojekakve užasne TV serije, reality show programi…Idoli današnje djece i omladine su kojekakve silikonsko, botoksirane pjevaljke prostitutskog izgleda, žestoki momci, kriminalci. Mislim da je vrlo mali broj onih kojima su idoli uspješni naučnici, književnici, umjetnici. Naravno, čast časnim izuzecima, jer jedan je Amel Tuka, Novak Đoković..Klinci koji osvajaju svjetske nagrade iz takmičenja u znanju, takvi bi trebali da budu idoli nekim novim klincima. Nije mi jasno kako se ovi glavni vlasnici TV medija ne stide šta proizvode i puštaju na malim ekranima. Njima je izgleda samo novac u glavi, a nije važno kako ga stiču.Bojim se da za 20 godina našu djecu čeka jedan totalni haos i da će oni robovati robotima umjesto obratno. Mislim da je film „Terminator II“ nažalost njihova budućnosti – govori Geljo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti