Ilarija Bašić: Bitno je da odgajamo djecu koja poštuju druge i drugačije

Piše: Lejla Bejdic

PR stručnjakinjom Ilarijom Bašić s kćerkom

– Ovo je era tehnologije, vrijeme u kojem više ne govorimo samo za čovjeka da je pametan, jer ovo je doba pametnih televizora, telefona, frižidera. Neupitno je da mi, pa i naša djeca, moramo pratiti trendove u ovoj oblasti, jer su postali neizostavan dio života. Savremena tehnologija, osim rizika, donosi i mnoštvo prednosti. Djeca će se prije ili kasnije susresti s raznim oblicima digitalizacije društva, a ja sam pobornik da to bude uz pristanak i vodstvo nas, odraslih. Bilo bi pogrešno izolirati dijete i ne dozvoljavati mu da koristi tablet ili telefon. Njima je to postala potreba, čak su i dnevnici u školama elektronski, što omogućava i djeci i roditeljima da provjere ocjene upravo s nekog uređaja. Međutim, ja sam za umjereno korištenje. Kćerka Dalia nedavno je napunila 11 godina, radije koristi tablet, kao i većina djece, ponekad za zabavu, a ponekad me iznenadi i nekim edukativnim i kreativnim aplikacijama. Prosječno provede dva sata online, ali postoje dani kada to zna biti i duže, baš kao što se desi da i po nekoliko dana ne dotakne ni telefon ni tablet – kaže Ilarija te pojašnjava pozitivne i negativne utjecaje korištenja pametnih telefona.

– Čini mi se da tableti, telefoni i općenito digitalizacija društva vodi ka tome da je svako dijete svijet za sebe. Razmijene poruke putem određenih aplikacija i nemaju potrebu da se sa svojim vršnjacima sretnu u mahali, da prošetaju, da uživo razgovaraju. Tu je i izloženost zračenju što može ujecati na zdravlje, zatim izloženost sadržajima bez cenzure i prilagođenosti njihovim godinama. Neki sadržaji prosto nisu isti za percipirati ako ih pogledate s 10 i s 18 godina. Dodatno, uvijek postoji mogućnost i da im se jave neke osobe koje mogu zloupotrijebiti dječju naivnost. A pozitivna strana je ta što korištenjem pametnih uređaja idu u korak s vremenom, mnoga djeca savršeno dobro savladaju strani jezik, s nekoliko klikova dostupno im je more korisnih i edukativnih sadržaja. Za mene i supruga ne postoji veća obaveza i odgovornost od toga da naša kćerka izraste, prije svega, u dobrog čovjeka. Smatram da bez obzira šta u životu da postignemo, ako podbacimo s odgojem djeteta, sve drugo je nevažno. Bitno je da odgajamo djecu koja poštuju druge i drugačije, koja su empatična i spremna pomoći, djecu koja su iskrena i čija lica krase osmijesi, djecu koja će slijediti svoje snove i tražiti svoje mjesto pod Suncem! Mislim da je pogrešno braniti nešto, jer je u prirodi čovjeka da baš tada hoće nešto da uradi iz inata. Moji roditelji su sa mnom uvijek razgovarali, imali su prijateljski pristup i stalno su mi pokazivali koliko mi vjeruju, pa i ja na takav način nastojim pristupiti svome djetetu. Upoznata sam s aplikacijama koje koristi, sadržajima koje dijeli ili pogleda/posluša. Imamo i vrijeme koje je rezervirano za zajedničko učenje stranog jezika uz pomoć aplikacije, i što je prirodno, dijete bolje reagira na taj pristup usvajanja znanja – govori Ilarija, i dodaje da je umjetna inteligencija i digitalizacija naša budućnost.

– Već sada imamo robote koji su sposobni izvoditi hirurške procedure, dronove koji pomažu u spašavanju života, samovozeće električne automobile, dakle lista inovacija je beskonačna. Zaista, ne mogu niti zamisliti šta će sve postojati, a što će umnogome olakšati život. U nekim godinama mog života nije postojao Google, učili smo iz knjiga i nismo mogli niti pretpostaviti da ćemo u nekom periodu života imati instantan pristup informacijama. Važno je samo da iz svega što dođe izvučeno najbolje za čovječanstvo i dobrobit naše planete.

Pročitajte još