Kobe Bryant: Ničega se nije bojao

Piše: Redakcija

Jedan od najvećih košarkaša u historiji Kobe Bryant, poginuo je u strašnoj helikopterskoj nesreći, zajedno s još devet odoba. Čovjek koji je vodio Los Angeles Lakerse do pet naslova prvaka i ostavio neizbrisiv trag u svijetu košarke

 

Vijest da je 26. januara prijepodne u padu helikoptera u Calabasasu, nedaleko od Los Angelesa, poginuo jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobe Bryant, odjeknula je poput bombe u svim svjetskim medijima. Šok i nevjerica koji su bili prisutni u prvom trenutku, brzo su prerasli u tugu i bol, naročito kada je stigla vijest da je u helikopteru zajedno s Kobeom bila i njegova 13-godišnja kćerka Gianna Maria Bryant. Kobea i Giannu očekivali su na Sportskoj akademiji Mamba u kalifornijskom Thousand Oaksu na košarkaškoj utakmici na kojoj je ona trebala igrati, a njen otac bio je trener tima.
U stravičnom padu helikoptera, pri izuzetno lošim vremenskim prilikama, poginulo je devetero osoba, pilot i osmero putnika. Hitna pomoć je vrlo brzo došla na mjesto nesreće, ali odmah su utvrdili da nema preživjelih. Trebalo im je više od dva dana da pronađu sva tijela i dijelove helikoptera koji su bili raspršeni u krugu od 200 metara. Do sredine prošle sedmice, sva tijela uklonjena su s mjesta nesreće, a troje od njih, Kobe Bryant, pilot Zobayan i Sarah Chester, identificirani su uz pomoć otisaka prstiju, a sa njima su još bili i Bryantova 13-godišnja kći Gianna, iskusni trener bejzbola John Altobelli, njegova supruga Keri i kći Alyssa, kći Sarah Chester Payton i pomoćnica trenera u Bryantovu timu Christina Mauser.

Uzrok nesreće
Odlazak „Crne mambe“, kako su prozvali košarkašku legendu Kobeja Bryanta, njegove kćerkice i ostalih nastradalih postala je glavna tema pisanja svjetskih medija. Iz minuta u mitut pristižu nove vijesti o ovom nemilosrdnom događaju. Nakon nekoliko dana istrage, otkriven je ključan detalj nesreće, koja je navodno odluka zbog koje je izgubljeno devet života, prenosi New York Times.
Američka Savezna uprava za civilno letenje (FAA) istragom je ustanovila da vlasnik helikoptera Sikorski S-76B nije imao dozvolu za let po lošim vremenskim uvjetima i da helikopter uopše nije smio letjeti. Loši vremenski uvjeti koji su bili smetnja ovom helikopteru, bila je loša vidljivost, gusta magla i stopostotna vlažnost zraka. Kompanije koje se inače bave prijevozom helikopterima u Americi, često imaju samo jednog pilota kako bi uštedjeli na troškovima. Poznato je da putnici i sami pristaju na to, što je bio slučaj i s Kobejem.
– To je velika i brza letjelica, gotovo kao avion. Ako dospijete u takve uvjete, opterećenje može biti preveliko za jednog pilota. S dodatnim pilotom imate pomoć. Za to je ovaj tip helikoptera i napravljen. Ne mogu vam reći koliko sam puta letio kao dodatni pilot i morao pomoći oko ispravljanja nekih stvari – kazao je Doug, jedan od pilota koji su radili za porodicu Bryant.

Neutješna supruga
Niko ne može niti zamisliti kako se osjeća Vanessa Bryant, žena koja je u jednom danu ostala bez supruga i kćerke. Iako je cijeli svijet uz njih i šalje im poruke podrške, porodica Kobea Bryanta je neutješna, posebno supruga Vanessa Bryant i njihove tri kćerke, od kojih je najmlađa rođena u junu prošle godine. Vanessa se oglasila tri dana nakon strašnog gubitka na Instagramu, te zahvalila milionima ljudi na podršci i ljubavi u ovako teškim trenucima.
– Potpuno smo shrvane naglim gubitkom mojeg predivnog supruga Kobea, divnoga oca naše djece, i moje predivne, mile Gianne, tople, pažljive i divne kćeri i divne sestre Nataliji, Bianki i Capri. Utjehu nalazimo u tome što su i Kobe i Gigi znali da su bili jako i iskreno voljeni. Blagoslovljene smo što smo ih imale u svojim životima. Voljela bih da su zauvijek s nama. Oni su naši predivni blagoslovi koji su nam prerano oduzeti. Nisam sigurna što nam život nosi i nemoguće je zamisliti život bez njih. Ali probudimo se svakog dana pokušavajući nastaviti živjeti, jer Kobe i naša djevojčica Gigi osvjetljavaju nam put. Naša ljubav prema njima je beskrajna, nemjerljiva. Samo bih voljela da ih mogu zagrliti, poljubiti i blagosloviti. Imati ih ovdje s nama, zauvijek – napisala je ispod porodiče fotografije.
Nekoliko dana kasnije udovica legendarnog košarkaša objavila još jednu pretužnu fotografiju na kojoj se nalaze dresovi njenog supruga i kćerke: njegov iz LA Lakersa i Giannin iz akademije Mamba. Pored njih se nalaze i buketi crvenih ruža.
– Ne postoji 24 bez 2 – napisala je Vanessa i dodala hashtagove tatina cura, moji anđeli, naši anđeli te Kobe i Gigi. Ispod fotografije našlo se na hiljade komentara, a Vanessi su podršku iskazale i brojne slavne osobe.

Ljubavna priča
Iako je izgubila supruga ali i ono najvažnije, svoje dijete, Vanessa će morati pronaći način da nastavi dalje najviše zbog tri kćerke koje su ostale s njom u toj tuzi – 17-godišnje Natalije, trogodišnje Bianke i sedmomjesečne Capri.
– Ovo je izuzetno teško i tužno vrijeme za Vanessu, ali i cijelu porodicu. Ona jednostavno ne može završiti rečenicu, a da se ne rasplače, no trudi se, i to jako, da se sabere zbog cura. Sada ona mora biti ona jaka – otkrio je izvor blizak porodici Bryant, dodavši kako su Vanessa i Kobe Bryant, uprkos mnogobrojnim usponima i padovima u braku, srodne duše.
– Ona je znala da će s njim biti do kraja života. Sada je okružena ljudima koji je vole i koji su voljeli Kobea. Utjehu je pronašla u vjeri i nije sama, no njena tuga potrajat će jako, jako dugo.
Kada su se upoznali Kobe Bryant imao je 20 godina, košarkaški znalci nazivali su ga fenomenom, a Vanessa Urbieta Cornejo Laine imala je tek 17 i još je uvijek pohađala srednju školu. Zaručili su se nakon samo šest mjeseci veze, a vjenčali se čim je ona postala punoljetna, u aprilu 2001., u katoličkoj crkvi St. Edward u Dana Pointu u Kaliforniji. U njihovu je ljubav malo ko vjerovao u počecima, rijetko ko je vjerovao atraktivnoj latino tinejdžerici da ju je NBA zvijezda pozvala na izlazak. A sve je planulo na snimanju spota, na kojem je Vanessa bila glavna zvijezda, a Bryant se želio okušati i kao reper. Bio je toliko očaran njom da joj je u školu slao ogromne bukete ruža i dolazio po nju u svom Mercedes Benzu.
Na njihovom vjenčanju nije bila njegova porodica jer nije bila zadovoljna njegovim odabirom. Nakon toga su se poprilično udaljili jedni od drugih, a njegov otac Joe tada je rekao: „Ako je mogao odlučiti da se oženi, onda može sam odlučivati za sebe i u drugim stvarima. To je sad njegov život.“ Vanessa Bryant ubrzo se privikla na to kako je to biti supruga NBA košarkaša, povezala se s ostalim suprugama i djevojkama, ali i ubrzo osjetila okrutnost tog svijeta.
– Sjećam se da mi je u jednom trenutku rekla da ima krizu identiteta. Da jednostavno ne zna ko je ona osim toga da je supruga Kobea Bryanta – izjavila je 2005. godine njena rodica Laila Laine.

Teške optužbe
A onda joj se svijet srušio. Samo šest mjeseci nakon što je 2003. rodila njihovo prvo dijete, kćerku Nataliju, Kobe Bryant suočio se s teškim optužbama da je silovao 19-godišnju uposlenicu hotela u Coloradu. Slavni košarkaš sve vrijeme je tvrdio kako je seksualni odnos bio dobrovoljan, a na press konferenciji uz njega je sjedila i Vanessa.
– Gadim se sam sebi što sam napravio tako nešto. Svoju ženu volim svim svojim srcem. Ti si moja stijena, moj oslonac. Ti si dio mog srca, zrak koji dišem i najsnažnija osoba koju znam. Žao mi je što sam ti sve ovo priuštio i što je naša porodica morala ovo doživjeti.
Kako bi joj zahvalio što je cijelo vrijeme čvrsto stajala uz njega, Bryant joj je poklonio prsten s ljubičastim dijamantom od osam karata, vrijedan četiri milijuna dolara, a teške optužbe odbačene su 2004., kada je dotična djevojka pristala dogovoriti se o odšteti izvan suda.
Godine 2006., rodila im se i druga kćerka, koju su nazvali Gianna Maria-Onore, a iako je možda sve izgledalo idealno, iza zatvorenih vrata tako i nije bilo. Godine 2011. Vanessa Bryant podnijela je zahtjev za razvod, navodeći nepomirljive razlike kao glavni razlog. Dvije godine kasnije svojoj su ljubavi ipak odlučili dati drugu šansu. Godine 2016. par je dobio i treću kćer Bianku, a onda se prije samo sedam mjeseci rodila najmlađa kći Capri.
Čini se kako se sve zapravo promijenilo te 2016., kada je Kobe Bryant napokon odlučio poslušati svoje tijelo i otići u penziju. Tada se u potpunosti posvetio porodici, a često je i na svojim profilima na društvenim mrežama isticao svoju ljubav prema supruzi i kćerima nazivajući ih svojim princezama.
No, najviše je bio povezan s 13-godišnjom Gigi, s kojom je na kraju bio na kobnom letu helikopterom. Osim što su fizički jedno drugome nevjerovatno ličili, i karakterno su bili slični, a dijelili su i ljubav prema košarci. Upravo se zbog Gigi vratio na košarkaške terene kao njen privatni trener.
– Došla je do mene prošlog ljeta i pitala me hoću li je trenirati i tako je sve počelo. Natalia je odlična u odbojci, a Gianna u košarci, ali i nogometu – kazao je Kobe u jednom od posljednjih intervjua.

Zvijezda je rođena
Kobe Bryant rođen je 23. augusta 1978. godine u Philadelphiji, a kada je imao svega šest godina, s porodicom se preselio u Italiju, u kojoj je njegov otac Joe Jellybean Bryant profesionalno igrao košarku. Upravo je otac Joe glavni krivac za to što mu je sin dobio ime po japanskom gradu Kobeu, što na japanskom znači bog. No, razlog za to što je dao sinu baš ime Kobe zapravo je svjetski poznata vrsta govedine koju su obožavali Joe i njegova supruga. U Italiji je zavolio fudbal koji u SAD-u nije bio popularan i postao je veliki navijač Milana. Volio je Italiju i često se tokom karijere vraćao u nju na odmor, a nikada nije propustio pogledati i pokoju fudbal utakmicu. Kada se s trinaest godina Bryant vratio s porodicom u Philadelphiju, u kojoj je pohađao srednju školu Lower Merion, čvrsto je odlučio postati profesionalni košarkaš. Namjeravao je raditi na sebi i postati jedan od najboljih svih vremena.
– Najvažnija stvar je obavijestiti sve oko sebe da si tu i da si ozbiljan. Nisam igrač koji će se pojaviti i otići. Nisam igrač koji će ući u najbolju momčad jednom ili dva puta. Ovdje sam da bih bio najbolji zauvijek. Jednom sam se zavjetovao da ću postati jedan od najboljih. Tada mi je igra postala sve – kazao je svojevremeno Kobe.
Brzo se Philadelphijom i cijelim SAD-om, u vrijeme kada nije bilo društvenih mreža, pročuo glas o dječaku koji će sigurno postati NBA zvijezda. Neki su išli toliko daleko da su ga vidjeli kao legitimnog nasljednika tada najboljeg košarkaša svijeta Michaela Jordana. Kada je 1996. godine maturirao, 17-godišnji Kobe Bryant donio je odluku koja je šokirala njegove roditelje i prijatelje. Odlučio se prijaviti na NBA draft i postati profesionalac. Od prvog dana, od prve utakmice kada je kao 18-godišnji mladić direktno iz srednje škole stigao u košarkašku NBA ligu, bilo je jasno da je zvijezda rođena. Od prvog dana Kobe Bryant je čvrsto odlučio u svakoj utakmici dati sve najbolje od sebe i ostaviti neizbrisiv trag.

Zna ga cijeli svijet
Svijet je za njega prvi put čuo 1997. godine, kada je kao 18-godišnji novak u NBA ligi na All-Star vikendu pobijedio na takmičenju u zakucavanjima. No ono što ga je izdvajalo od drugih činjenica je da nikada nije birao utakmice, da je jako često igrao povrijeđen i išao je preko granice boli, da trening baš nikada nije propuštao, a njegove radne navike i svakodnevni trening u šest ujutro, kada su njegovi suparnici još spavali, ušao je u legendu. Bio je radnik kakav se rijetko viđa.
Cijelu svoju 20-godišnju karijeru Kobe Bryant proveo je u Los Angeles Lakersima, s kojima je ukupno osvojio pet naslova NBA prvaka, dva je puta bio MVP finala, jednom je bio MVP sezone, to jeste najkorisniji igrač, a ukupno je 17 puta biran za nastup na All-Star utakmici. Bio je pravi domoljub koji nije ni pomišljao odmarati se tokom ljeta, kada su na rasporedu bile Olimpijske igre. S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje, u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, a u penziju otišao je na spektakularan način u aprilu 2016. godine, ubacivši momčadi Utah Jazza 60 koševa, čime je ušao u legendu.
Kada je službeno napustio NBA ligu, imao je tačno 37 godina i 234 dana te je tako postao najstariji igrač u historiji sa 60 ubačenih koševa u jednoj utakmici. I ono što ga je činilo posebnim, za strah nikada nije znao. Nikoga se nije plašio na terenu i uvijek je težio nekom novom izazovu.
– Znate, zadnji put sam se uplašio kad sam imao šest godina. Bio sam na treningu karatea, imao sam narančasti pojas, a trener mi je naredio da se borim sa starijim dječakom koji ima crni pojas. Prepao sam se da će me prebiti, što se i dogodilo, ali ne onoliko koliko sam očekivao. Tada sam shvatio da nema razloga da se ikoga bojim, da je to samo stanje uma.

Najveća sahrana
Nakon velike tragedije, gradska uprava Los Angelesa ima nezahvalan zadatak, a to je kako organizirati sprovod najboljeg košarkaša svih vremena. Jedan od najvećih problema je činjenica da središte LA-a ima gotovo četiri miliona stanovnika, dok šira oblast ima oko 17,5 miliona. S obzirom na to da je Bryant bio jedna od ikona ovog grada, pretpostavlja se da bi sprovod bivšeg košarkaša Lakersa mogao biti jedan od najvećih u historiji. Čelnici LA-a spremni su učiniti sve kako bi sačuvali supomenu na Bryanta, a tim povodom oglasio se i gradonačelnik Eric Garcetti, koji je otkrio da još uvijek razmatraju na koji će način biti organiziran ispraćaj legendarnog košarkaša.
– Kobe je kao ocean, kao lijepo vrijeme koje imamo. Bio je sastavni dio naših života i svega onog kako je javnost gledala na nas. Mnogi su imali velike karijere, a onda su utonuli u suton. Kobe je pisao novu stranicu, i to ne samo za sebe nego i za svoj grad. Mislim da svakoga u gradu sve ovo iskreno boli. Zastave su već stavljene na pola koplja, a brojne zgrade obojene su u svjetla žute i ljubičaste boje. Na duge staze, ljudi žele spomenik posvećen ovom čovjeku. Ali najmudrije je sačekati nekoliko sedmica. Za sada, samo ćemo slušati. Ljudi šalju nevjerovatne ideje za uspomenu i znak sjećanja na Kobeja – poručio je Garcetti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti