Emela, Dragan i Sabrina: Kada i kako saopćiti djetetu da roditelj ima novog partnera?

Piše: Lejla Bejdic

Dati ljubavi novu šansu, nakon iskustva razvoda ili raskida dugogodišnjeg odnosa, lijepa je stvar. Ali, ne možete poreći da postupak može biti malo problematičan ako jedna ili obje strane imaju djecu iz prethodne veze. Mnogo puta je dijete imalo tajnu želju da njihovi roditelji ponovo budu zajedno. No, kada se to ne dogodi, u Vaš i njihov život ulazi potpuno nova osoba, s kojom roditelji ali i dijete počinju od temelja graditi novi život. Novi član u dječijem životu, nezavisno ko on bio, jeste velika promjena i potreban je period adaptacije. O ovoj temi smo razgovarali s troje roditelja: TV voditeljicom Emelom Burdžović Slipičević, majkom djevojčice, glumcem Draganom Marinkovićem Macom, ocem dvojice sinova, te diplomiranom ekonomisticom Sabrinom Nogo, majkom troje djece, koji iz vlastitog iskustva savjetuju kako djeci treba saopćiti da su rodotelji počeli vezu s novim partnerima.

Pri sklapanju novog braka i suživota, važno je imati na umu da to ovog puta nije samo brak između dvije odrasle osobe, već da u tome sudjeluje i dijete? Na koji način dijete treba uključiti u cijelu priču?

Emela Burdžović Slipičević: Svako ima svoju priču i svoj način, svoje vrijeme. Ovisi naravno i o uzrastu djeteta. Prema djeci treba biti iskren, razgovarati s njima, pokazati im da su i dalje najvažnije osobe u vašem životu, da ih jednako volite i da na to ne utječe niti razvod, niti nova veza. Djecu treba pitati kako se ona osjećaju, ne ignorirati ih, njihovu emociju i činjenicu da im treba vremena da prihvate nove stvari. Dati im odgovore koje oni trebaju. Osluškivati ako se zatvore ili promijene mišljenje. U njihovom životu ne treba ništa da se mijenja. Zadržite svoje rituale, navike, trenutke, da se dijete osjeća sigurno i u njih polako uključite i partnera.

Dragan Marinković Maca: Otvoreno i iskreno, bez ikakvih zareza i zagrada. Bez onoga što ne biste voljeli da se vama priča, ne pričajte ni djeci, dakle bez šarenih laža. Djeci ne treba lagati, pogotovo današnjoj, koja su, čini mi se, pametnija nego ikada prije. Sve drugo je prevara, lažeš sebe, a samim tim lažeš i dijete, to se uvijek nekako vrati kao bumerang. Vrlo otvoreno se djetetu treba reći, od početka kada mama i tata više nisu zajedno. I djeca će s vremenom otići od vas i živjeti svoje živote, tako da treba živjeti svoj život. S djetetom treba normalo razgovarati, da bi se poslije i od njega to očekivalo.

Sabrina Nogo: Prije no što uključite dijete, prvo morate sami sa sobom raščistiti da li taj odnos ima tendenciju rasta i ozbiljnosti. Tek u tim situacijama vi tražite najbolji način da upoznate djecu s novom osobom u životu njihove majke ili oca. Moj odnos s djecom bio je, a i danas je vrlo transparentan, otvoren i iskren. Ovakav način nas je još više zbližio i učvrstio, gdje mi jedni druge podupiremo, da li podrškom, da li smijehom ili jednostavno se zajedno isplačemo. To su možda za nekoga sitnice, ali ove sitnice su učinile da, osim što sam im majka, ja sam i njihov drug, drugarica, a s druge strane, imam tri bezuslovna životna prijatelja. Ja sam svoju djecu pitala za mišljenje.

Kako ste Vi svom djetetu saopćili da imate novog partnera?

Emela Burdžović Slipičević: Pa nisam baš tako izravno saopćila. Poslije izvjesnog vremena ga je upoznala, nakratko, kao prijatelja. Pa smo polako povećavali zajedničke sate. Kroz naše male razgovore sam je pitala šta misli o njemu, rekla mi je da joj se sviđa. Išli smo polako, Damir je postajao dio naših života. Olakšavajuća je bila činjenica da i sam ima djecu, pa smo se i zajedno družili, navikavali jedni na druge, a djeca shvatila da imamo dobre i ozbiljne namjere i da su i dalje neodvojivi, najvažniji dio naših života.

Dragan Marinković Maca: Lijepo i normalno, i jednom i drugom sinu. Mi nismo mi, to nije to, ona ima vremena, sine, a ja ga ne bih trošio. Ide tata dalje, pa smo onda sva trojica išli dalje u potragu za Jovanom. 

Sabrina Nogo: Desile su se neke okolnosti, gdje su imali priliku upoznati osobu i nakon određenog perioda došli smo i do toga da ih pitam da li bi im ta osoba smetala ako bude s nama. Naravno, onda ide niz pojašnjenja, da njihovog tatu niko ne mijenja, da sve ostaje isto i mnogo pažljivo odabranih rečenica da djeca shvate da su ona i dalje na prvom mjestu.

Kompletan tekst čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra broj 1197. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti