Ajdin Čolić, novinar i voditelj Televizije Sarajevo proveo nas je kroz svoj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

Ajdin Čolić, novinar Televizije Sarajevo, u kojoj radi u informativnoj, sportskoj, i revijalnoj redakciji, a trenutno raspoređen na poziciji novinara i voditelja u Redakciji revijalnog programa otkrio nam je svoju omiljenu knjigu, film, ali događaj koji nosi u sjećanju

Knjiga

Omiljena knjiga mi je „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, autora Douglasa Adamsa. Namjerno sam odabrao ovu knjigu, jer, iako je pisana stilom klasičnog montipajtonovskog izraza, zapravo, u sebi sadrži vrlo ozbiljne filozofske poruke, koje se mogu pročitati između redova.

Film

Film koji bih izdvojio zasigurno je „Inception“. Režiser Christopher Nolan dao je potpuno novu dimenziju percepcije stvarnosti. Vrlo vješto izrežirana priča na granici između jave i sna.

Serija

Američka televizijska dramska serija„Porodica Soprano“, autora i izvršnog producenta Davida Chasea, postavila je nove standarde. Rađena je velikom filmskom preciznošću. Radnja je smještena u New Jerseyju, gdje je prvo producirana. Serija se vrti oko mafijaša Tonyja Soprana i poteškoća sa kojima se susreće kada pokušava izbalansirati konflikte unutar porodice i kriminalne organzacije na čijem je čelu.

Muzika

Slušam muziku osamdesetih, dakle, Metallica. Sa ovih područja jako volim „Azru“, „EKV“, „Majke“, „Zabranjeno pušenje“. Smatram da su osamdesete bile završetak sjajne muzičke epohe.

Događaj

Dogadjaj koji nosim u sjećanju zasigurno je koncert Brucea Dickinsona u decembru 1994. godine u opkoljenom Sarajevu. Također, predstava „Čekajuci Godoa“ u Pozorištu mladih, kada je specijalna gošća bila Susan Sontag mi je ostala u lijepom sjećanju.

Pročitajte još