Boostaj želju popravi odnos

Piše: Redakcija

U ljubavi i ratu sva su sredstva dozvoljena, stara je krilatica. Vrijeme svakom odnosu donese patinu i traži osvježenje. Zato vi nemojte sjediti skrštenih ruku, već izvucite pravu kartu iz špila i zaigrajte partiju na sigurni dobitak. Najljepše od svega je što do cilja ne morate prevaliti kilometre, osim što se morate uputiti ka dobro opskrbljenoj pijaci i marketu. Što je jača seksualna želja, to je i odnos ljepši i stabilniji. Zato je pojačajte uz odgovarajuće afrodizijake. Ljekovito bilje, dodaci prehrani i određene namirnice pojačat će libido, stimulirati proizvodnju hormona i biti vaš najbolji saveznik da poboljšate odnos s voljenom osobom

 

Čokolada

Modernim naučnim istraživanjima otkriven je impresivan hemijski sastav čokolade koja obiluje fitohemikalijama s cijelim nizom povoljnih učinaka na zdravlje i boljitak čovjeka. Za neke od nas nema ništa senzualnije od mirisa i teksture otopljene čokolade. Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, a neki naučnici ovu tvar smatraju hemikalijom ljubavi, budući da se prilikom konzumacije čokolade nerijetko budi osjećaj blaženosti i uzbuđenja.

Kamenice

Brojne vrste morske hrane smatraju se afrodizijacima, a naročito kamenice, bogate cinkom, mineralom koji nerijetko nedostaje u prehrani modernog čovjeka. Njihovom konzumacijom popravlja se nutritivni i zdravstveni status organizma, a time i spolni nagon. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je cink potreban i pri sintezi testosterona, muškog spolnog hormona, nužnog za pravilnu spolnu funkciju svakog muškarca.

Feferoni i druga ljuta hrana

Namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin čiji fiziološki učinci su brojni: povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje, a svi ovi simptomi prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Naučnici smatraju da konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina, tjelesnih hemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

Alkohol

Afrodizijačka svojstva vina poznata su još od davnina. Grožđe se spominje još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojna svojstva vina. Slavni zavodnik Casanova svojim odabranicama je servirao šampanjac nakon kojeg bi se one mahom predavale njegovim čarima. U Shakespeareovom Macbethu alkohol se opisuje kao sredstvo koje budi želju, ali remeti izvedbu. Naime, previše alkohola često uzrokuje spolnu nemoć i nedostatak želje, dok male količine kvalitetnog vina ili šampanjca potiču želju i kod muškarca i kod žene. Dakle, imajte mjere u svemu, pa tako i u piću.

Tartufi

Tartufi su poznati i kao crni dijamanti. Ove čudotvorne gljive koje rastu pod površinom zemlje, posjeduju specijalnu i jedinstvenu aromu. Osim što imaju djelovanje afrodizijaka, tartufi su bogati važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje.

Šparoge

Šparoge mnogi ubrajaju u afrodizijake zbog svog oblika, ali i zbog visokog udjela vitamina E, koji se popularno naziva vitaminom plodnosti. Vitamin E važan je prilikom sinteze spolnih hormona, što ga čini važnim činiocem zdravog spolnog života.

Ginseng

Ljekovita biljka koja se često povezuje sa spolnom moći je ginseng. Ovaj korijen neodoljivo podsjeća na ljudsko tijelo, a već se stoljećima koristi kao stimulans i eliksir u zemljama poput Kine, Koreje, Tibeta, Indokine i Indije. Iako su rezultati naučnih istraživanja kontradiktorni, postoji nekoliko studija koje su potvrdile afrodizijački učinak ove biljke na životinje i ljude.

Ginkgo biloba

Vjeruje se da je djelovanje ginkgo biloba slično djelovanju ginsenga. Ove biljke pospješuju mikrocirkulaciju i protok krvi. Studija provedena na Univerzitetu u San Franciscu obuhvatila je skupinu muškaraca i žena koji su iskusili probleme sa spolnom moći usljed uzimanja antidepresiva. Istraživači su im ponudili 200 mg ginkga dnevno i 84 posto ispitanika poboljšalo je svoj seksualni život.

Pročitajte još