Azra Patković, jedna od najuspješnijih bh. modela ove sedmice provela nas je kroz svoj kulturni vodič

Piše: Redakcija

Azra Patković, jedna od najuspješnijih bh. modela, preporučila nam je svoje omiljene knjige i serije, te otkrila kakve filmove i muziku voli, ali i kojem događaju se posebno raduje 

Knjiga

Često putujem, a putovanja znaju biti jako duga, te mi čitanje knjiga skreće pažnju. Tokom srednje škole sam ih pročitala mnogo, ali djelo „Prokleta avlija“ Ive Andrića, nobelovca iz mog rodnog grada, broj jedan je na listi omiljenih. U ovom djelu kroz šaku riječi, bez mnogo opširnog pisanja, on ogoli istinu do kraja. Sva njegova djela su vrijedna divljenja, ali je „Prokleta avlija“ za mene vrhunac književnog stvaralaštva.

Film

Omiljeni film koji svima preporučujem da pogledaju je „Taken“. Riječ je o američkom filmu s jakom porukom i smatram da je jako važno da ga svi pogledaju, a naročito mlađe osobe. Film ima više dijelova i svaki od njih donosi novu priču i lekciju. Duboko mi se urezao u sjećanje i jedan je od onih filmova kojima se uvijek rado vratim. Izdvojila bih i film „Inception“ u kojem je režiser Christopher Nolan dao potpuno novu dimenziju i percepciju stvarnosti. Riječ je o vješto izrežiranoj priči koja je na granici između jave i sna.

Serija

Seriju „Los Serrano“ vežem za svoje djetinjstvo i zbog toga mi je jako draga. Sa sestrom sam je gledala do posljednje epizode. Serija prati avanture porodice Serrano. Ispunjena je humorom, ali i onom tamnijom stranom života koju svako od nas, prije ili kasnije, iskusi.

Muzika

Muzika koju slušam zavisi od mog raspoloženja. Jako mi je žao što nisam imala priliku da naučim svirati neki instrument i što, samim tim, nemam mogućnost da stvaram muziku. Sreća je što danas ima mnogo izbora kada je riječ o muzici, pa svi možemo uživati u njoj. Istina je da nemam neki muzički pravac koji slušam, ali na mojoj playlisti se sigurno neće naći hip hop, klasična i filmska muzika. U moje favorite, uz omiljenog pjevača Dinu Merlina, spadaju i grupe „Azra“ i „Galija“, te Dua Lipa, Beyonce i Jennifer Lopez.

Događaj

Kada je riječ o omiljenom događaju, to je uvijek povratak kući s nekog putovanja, druženje s mojom porodicom i prijateljima, te prepričavanje svega zanimljivog što mi je obilježilo period od odlaska. Također, vrlo važan događaj koji se bliži, jeste moj prvi Paris Fashion Week, koji traje od 24. februara  do 2. marta. Ne mogu da sakrijem sreću što sam ovdje i što imam priliku da učestvujem u kastinzima za ovaj vrlo važan događaj u mojoj karijeri. U Parizu sam već mjesec i s agencijom radim na pripremi, kako fizičkoj, tako i psihičkoj.

Pročitajte još