Amar Piknjač, doktor stomatologije odgovara: Zašto zubi dobiju žutu boju

Piše: Redakcija

Postupci izbjeljivanja su bezbolni i izvode se iz hemijskih sredstava koji obično svoj učinak postižu oksidacijskim djelovanjem

 

Zašto zubi dobiju žutu boju?

KOD NEKIH OSOBA POSTOJI I GENETSKA PREDISPOZICIJA

Poznato je da dugogodišnja konzumacija kafe, čaja, crnog vina ili nikotina mogu ostaviti pigmentacije i naštetiti boji naših zuba, te samim tim narušiti njihovu estetiku. S druge strane, kod nekih ljudi postoji i genetska predispozicija za “žućim” zubima. Takve se promjene na zubima ne mogu ukloniti redovnom oralnom higijenom, pa se često pojavljuje potreba za izbjeljivanjem zuba.

Kako izbijeliti zube?

Ukoliko ste zadovoljni oblikom zuba, ali vam se ne sviđa njihova boja, onda je izbjeljivanje odličan izbor za vas. Prije plana terapije važan je detaljan pregled zuba. Najvažnije je da je prije samog postupka izbjeljivanja, zubi i zubno meso budu zdravi, te očišćeni od mekih i tvrdih naslaga, u slučaju da nisu, izbjeljivanje zuba se ne može vršiti. Na osnovu pregleda i RTG nalaza planiramo tok terapije za oporavak zubnog mesa i tek po saniranju stanja pokrećemo proces izbjeljivanja. Ukoliko pacijent ima zdrave zube i zubno meso, izbjeljivanje je moguće napraviti već pri prvoj posjeti. Tretman izbjeljivanja traje 60 minuta. Postupak se izvodi tako da najprije posebnim materijalom zaštitimo zubno meso, te nakon toga na zube nanesemo gel za izbjeljivanje. Sam proces je podijeljen u četiri ciklusa od po 15 minuta i potpuno je bezbolan.

 

DA LI JE IZBJELJIVANJE ŠTETNO PO NAŠE ZUBE?

Postupci izbjeljivanja su bezbolni i izvode se iz hemijskih sredstava koja obično svoj učinak postižu oksidacijskim djelovanjem. Oksidacijski agent je hidrogen peroksid ili karbamid peroksid, koji penetrira u interprizmatske prostore cakline i oksidira ih. Nakon nekog vremena, dentinski sloj koji se nalazi ispod cakline, također, posvijetli. U kontrolisanim uvjetima, kada izbjeljivanje radite u stomatoloskoj ordinaciji, štetnosti po zube nema.

Prirodni recept za izbjeljivanje zuba

Sve metode koje možete pronaći na internetu, kao što su korištenje kurkume, sode bikarbone i slično, mogu dati neke prividne rezultate, ali niti jedna nije toliko efikasna.

 

Savjet plus

Izbjeljivanje traje od 45 minuta do jedan sat, ali, ukoliko želite zadržati maksimalan i dugotrajan efekt, potrebno je dvije sedmice pridržavati se pravila o nekonzumiranju tamnih jela i pića. Vrlo je važno zube fluoridirati. To je postupak koji se često preskoči nakon izbjeljivanja, a dokazano je kako je prijeko potreban, te su zubi nakon toga i otporniji na karijese.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti