Muškarci sve češće očevi u sedmoj deceniji

Piše: Redakcija

Glumac Chris Noth, kojeg naša publika pamti po ulozi Face u seriji „Sex & City“, uskoro će dobiti svoje drugo dijete. Sretnu vijest podijelio je na Instagramu, objavivši sliku supruge Tare Wilson (37) kako rukom miluje trudnički stomak.
– Orion će dobiti brata. Bolje je da se dovedem u red – napisao je Noth uz fotografiju.
Ova vijest dospjela je u fokus svjetskih medija najviše zbog činjenice da će televizijski Faca svoje drugo dijete dobiti u 65. godini života.
Očinstvo će ponovo osjetiti godinu stariji Aki Rahimovski, pjevač „Parnog valjka“. Kako je javio RTL Exclusive, Akijeva 37-godišnja supruga, Slovenka Barbara Vesel na svijet je prije tri mjeseca donijela djevojčicu kojoj su Aki i ona dali ime Antonija. Pjevač „Parnog valjka“, koji je prije nekoliko mjeseci doživio blaži moždani udar i koji ovih dana vrši pripreme za veliki koncert „Parnog valjka“ u sarajevskoj „Zetri“, uvijek je svoj privatni život krio od očiju javnosti. Ženio se dva puta, iz prvog braka ima sina Kristijana, a iz drugog, koji je trajao čak 40 godina, kćerku Dinu.
Koliko je samozatajan, potvrđuje i činjenica da u posljednjem intervjuu koji je dao za naš magazin nije uopće spomenuo lijepu vijest, da je dobio kćerku, ali jeste govorio o roditeljstvu i vremenu koje provodi s unucima.

Dvojac se prinovama pridružio listi muškaraca koji su u njihovim cipelama bili ranije. U zreloj dobi očinstvo je osjetio i Željko Bebek. Kada je sa suprugom Ružicom dobio njihovo drugo zajedničko dijete, kćerku Katarinu, imao je 61 godinu. Rocker i lider „Divljih jagoda“ Zele Lipovača svoj privatni život, baš kao i Aki, čuva kao zmija noge, ali je za „Azru“ 2017. godine potvrdio vijest da će u 62-oj godini prvi put postati otac.
Da, kćerkica je na putu – rekao je Zele ekskluzivno za “Azru”, dodavši kako ne voli da se o njegovom privatnom životu mnogo piše.
– Ja ne želim o tome pričati niti sam ikada bio taj tip. Ne želim dijete uopšte u to uvlačiti niti će biti slika djeteta po novinama. To je moj privatni život i mislim da nema nikakve potrebe. Ja nisam ta estrada i nemam veze s ovom balkanskom estradom, nisam taj tip. Ovo sam što jesam – svirač i kome paše da me pita o gitarama i rock&rollu, to je to – rekao je u jednom dahu u telefonskom razgovoru.
Svoje blizanke Alice i Gracie, koje mu je 2015. godine rodila treća supruga Sally Humphreys, ne krije gitarist kultnih „The Rolling Stonesa“, Ronnie Wood. Dobio ih je u 68. godini. Warrena Beattyja je pratila reputacija zavodnika, sve dok se u dobi od 55 godina nije vjenčao i smirio uz glumicu Annette Bening, 1992. godine. Par je dobio četvero djece, najmlađe je na svijet stiglo 2000., kad su Beattyju bile 63 godine.
Robert De Niro je čari očinstva zadnji put osjetio sa 68 godina, kada mu se uz pomoć surogat majke rodila kćerka.
Statistike pokazuju da je prosječna dob u kojoj muškarci prvi put postaju očevi 25 godina. Od 1980. do 2014., broj muškaraca koji postaju očevi s 35 godina ili stariji povećao se za 58 posto. Da je brojka veća, dokaz su spomenute face. Kako se naučnici ne mogu saglasiti oko dobi u kojoj muškarac postaje prestar da bi bio otac, granicu nećemo postavljati ni mi. Budući da su žene konstantno pod lupom, da im se računaju godine u kojoj se odlučuju za reprodukciju, pitali smo dame kako sa strane izgleda činjenica da muškarci i u osmoj deceniji postaju tate.

 

A, šta o svemu kažu žene…
INA HAMZIĆ, pjevačica:
Ne smijemo targetirati niti žene niti muškarce po bilo kojoj osnovi, pa tako i po dobnoj. Mislioci, umjetnici, djeca cvijeća i mnogi drugi su uložili decenije prošlog stoljeća da bi osvijestili ideju slobode u društvu. Sloboda je postala jedini postulat i mi sada znamo da imamo pravo misliti i činiti sve što želimo (naravno, u granicama neugrožavanja drugog), te da su društvene predrasude promjenljive i manje važne danas nego prije 20 godina. Iz takvog stanja svijesti ja ne osuđujem ničiji izbor, pa tako ni izbor nekog muškarca da se ostvari kao otac u 70-oj godini. Činjenica je da kao žena žalim što nemam fiziološku mogućnost i izbor da i ja to učinim u istoj dobi. Jedina moja opaska o ovoj temi jeste što nisam sigurna koliko bi otac od 70 godina mogao da isprati razliku u godinama sa svojim djetetom. U tom smislu ne smijemo slobodu izjednačiti sa sebičnošću.

VANJA ILIČIĆ, NOVINARKA

– Ako odbacim prvobitnu skepsu u smislu mogućnosti da u tim godinama postane i biološki otac i pretpostavim da je stvarno tako, onda pomislim kako će, ako doživi da to dijete krene u školu, svi misliti da je na roditeljski sastanak došao djed, a ne otac. S druge strane, čitali smo ovih dana da je obožavani nam “Faca” ponovo postao otac u 65. godini – mislim da je, čak i za njega, to neka krajnja granica. Pretpostavka je (u idealnom svijetu) da su očevi podrška majci, odnosno svojoj partnerici, a pitanje je koliko u tim godinana mogu biti podrška, a koliko samo još jedno dijete o kojem treba brinuti. Dakle, poštujem izbor i odluku, ali…

SAMIRA PORIČANIN PETREŠIN, poduzetnica i PR

– Vrlo često pročitam naslove koji šalju poruku da muškarci, za razliku od žena, nemaju rok trajanja. Uz informaciju o najljepšem događaju u nečijem životu nerijetko izdvajaju upravo ženine godine, posebno ukoliko one nisu prihvatljive po nekim našim zamišljenim normama. Istina jeste da je biologija više na muškoj strani, ali rekla bih da će i mediji i “čaršija” mnogo češće komentarisati da je žena “u godinama” ostala trudna nego da će muškarac iste životne dobi postati otac. Za muškarce će skoro uvijek naći opravdanje da mu je trebalo više vremena da se finansijski sredi, da uživa u momačkim danima, da shvati da li uopće želi djecu i ima vremena za njih, a za ženu se samo pitaju: „Šta je do sada čekala?“. Ovoj situaciji u posljednje vrijeme sigurno doprinosi i poduga lista slavnih muškaraca koji su u kasnim godinama postali očevi. I dok tako već godinama putem romantičnih naslova saznajemo kako je, naprimjer, konačno neko slomio srce vječitih neženja Hugha Granta ili Georgea Clooneya i na svijet im donio prekrasnu djecu za njihovu kolegicu Cameron Diaz u prvi plan su svi stavili samo činjenicu da je postala mama u 48-oj godini.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti