Halid Bešlić: Ovo nije moje zbogom

Piše: Aldina Zaimović

Na dolaznoj stanici Trebevićke žičare, s prekrasnim pogledom na Sarajevo, prošle sedmice održana je dugoočekivana promocija novog albuma Halida Bešlića naziva „Trebević“. U posljednjih nekoliko godina mnogo je spekulirano kako bi ovaj album najvećoj bh. muzičkoj zvijezdi mogao biti i posljednji, no, Halid ima druge planove u kojima će i dalje biti prisutna scena.
– Nisam pjevao tokom januara i februara i vjerujte da nisam znao šta ću sa sobom. Imao sam određenih problema s glasom i liječio se, ali znam da ne mogu bez muzike. Imam životnu penziju, ali ja ću jednostavno pjevati dok god sam živ i dok postoji moja publika – kazao je Halid.
Promocija albuma koji izlazi u produkcij BHRT-a bila je i prilika da gosti premijerno čuju naslovnu pjesmu i spot. Na oduševljenje prisutnih najavila ju je Halidova unuka Lamija. Bi li volio da djevojčica krene djedovim stopama, pitali smo ga, na šta je u zaštitničkom tonu odgovorio:

– Ne znam, sve zavisi. Ne bih volio da pjeva ovo što ja, da prođe moj put, jer je ona žensko, njeno obrazovanje je prioritet i dedo će tu pomoći, a poslije šta bude dao Bog. Mi uvijek možemo željeti, ali šta će biti, to je druga stvar.
Tokom karijere Halid je izgradio velika prijateljstva s mnogim kolegama, no, sjećanja na dva su posebna; na spomen Kemala Montena i Davorina Popovića, Halid ne skriva suze.
– Ne može proći dan a da ne spomenem Davora i Kemu. Jednostavno, svaka čast i ostalima, ali ta dva lika meni najviše nedostaju.
Halid je živi dokaz da veliku karijeru ne čine samo dobre pjesme već i dobar odnos prema publici, ljudima općenito. Prođite bilo koji kraj bivše Jugoslavije, ni u jednom, neovisno o ratnim ranama, nećete čuti nijednu lošu za Halida. Njegova popularnost ne jenjava još od perioda osamdesetih godina.
– Ključ je, vjerovatno, ozbiljan rad, odnos prema poslu, prema ljudima, normala koja je meni genetska, imam genetski kod da sam sav na zemlji i da sve sasvim normalno shvatam, i to je vjerovatno dio uspjeha, a najviše dobre pjesme koje sam imao sreću da ih imam u karijeri – rekao je Halid i otkrio koja mu je najdraža.
– „U meni jesen je“ mi je najdraža. Došla je nekako na polovini karijere i s njom sam napravio neki presjek, više sam se približio etno-pop muzici, tako da me upravo zbog te pjesme ima više u tom kontekstu. Ona mi je dala mogućnost da pop muzika bude popularna u mojoj izvedbi i tako sam krenuo u tom pravcu i nisam se pokajao.
U životu svakog čovjeka postoji godina ili period u kojem je bio najsretniji, a za Halida je to upravo posljednjih deset godina.
– Posljednjih deset godina su mi najbolje u karijeri. Dobro, imao sam udes koji me nije uopšte poremetio, ali sam mnogo fizički nastradao. No, tu sam mnogo karijerno sazrio, i imao velike koncerte, jedan i na Koševu, zatim u Beogradu, u Zagrebu, nema dvorane koju nisam napunio. Tako da sam karijerno u ovih deset godina najbolji, sazrio sam, imam mnogo pjesama i kad dođem na binu, nema šanse da pjevam tuđu pjesmu, čak ne mogu ni svoje sve da otpjevam (smijeh).
Halidovu promociju spota uveličale su svojim prisustvom i brojne poznate bh. ličnosti iz svijeta muzike, kulture i politike, među kojima i: Ademir Kenović, Enes Begović, Berin Buturović, Almir Kurt i Šaćir Ameti.


Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović naglasio je kako se „Trebevićem“ Halid konačno “vraća kući” u kojoj je snimio brojne pjesme, te učestvovao u programima i kapitalnim projektima BHRT-a. A u znak velike zahvalnosti uručio mu je i mikrofon star 75 godina, na kojem su, osim Halida, pjesme snimale i brojne bh. muzičke zvijezde. Fanovi Halida Bešlića se imaju čemu nadati, jer je “Trebević” sazdan od 11 pjesama, za koje mnogi vjeruju da su budući hitovi. Publika je već ranije imala priliku čuti neke od njih: “Ja bez tebe ne mogu da živim” i “Taman je”, koje su među publikom naše svoje mjesto.

Pročitajte još