Hillary Clinton: Billova afera me slomila

Piše: Redakcija

Afera pripravnice u Bijeloj kući Monice Lewinsky i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona ponovo je dospjela u fokus javnosti i to zahvaljujući dokumentarnom filmu „Hillary“. Osim što obrađuje život i postignuća bivše prve dame i američke državne tajnice, koja je na prošlim izborima za američkog predsjednika bila u utrci s Donaldom Trumpom, također, jedan dio dokumentarca je posvećen i skandalu koji ju je slomio, ali i koji je Billa Clintona mogao doći predsjedničkog mandata.

Bill je aferu s Monicom imao u vrijeme dok je obnašao drugi predsjednički mandat. Svjestan da će prije ili kasnije saznati, o aferi je obavijestio u Hillary.

-Ušao sam u sobu, sjeo na krevet i počeo pričati s njom. Rekao sam joj šta se dogodilo i kada se dogodilo. Rekao sam joj da se osjećam grozno zbog svega. Prošli smo puno toga lošeg posljednjih godina. Rekao sam joj da nemam opravdanja za to, da je jednostavno neoprostivo to što sam joj napravio – ispričao je u dokumentarcu Bill. Osim što je o aferi razgovarao sa suprugom, Billu je jako teško palo što je o cijelom skandalu morao upoznati i njihovu, tada, 18-godišnju kćerku Chelseu.

Ovo je prvi put da je i Hillary otvorila dušu i pred kamerama priznala da je zbog svega što je prošla bila slomljena.

– Bila sam očajna. Slomljena. Nisam mogla vjerovati. Bilo je to toliko lično, bila sam jako povrijeđena, jer nisam mogla vjerovati da mi je lagao – kaže Hillary.

Podsjećamo, afera između tada 21-godišnje pripravnice Monice Levinsky i američkog predsjednika počela je 1995.godine i trajala je do 1997.godine. Tokom boravka u Bijeloj kući dok je bila pripravnica, navodno je imala više od deset seksualnih susreta sa Clintonom. Slučaj je prijavila na ljeto 1997. godine, a u javnost je izašao u januaru naredne godine. Clinton je aferu negirao: “Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom, gospođom Lewinsky”, kazao je u svom javnom obraćanju američkoj javnosti. U februaru 1999. godine, oslobođen je svih optužbi u slučaju Lewinsky, uključujući i one za laganje pred sudom i ometanje pravde. Zanimljivo je da je u njegove riječi povjerovala i Hillary.

Lewinsky je u narednih 20 godina profitirala od afere na razne načine; izgradila je impresivnu karijeru u maloprodaji, oglašavanju, a 2017., se priključila ženama u kampanji na Twitteru #MeToo. Njena slava eksplodirala je 1999. godine. Surađivala je na knjizi koja je ispričala njenu stranu priče, imala niz intervjua i bila centar intenzivne medijske pažnje. 1999. godine pokrenula je liniju torbica, a 2000., počela se pojavljivati ​​u reklamama tv kompanije za mršavljenje Jenny Craig uz pomoć koje je izgubila 18 kilograma. Mediji su ju često prozivali zbog njene težine. Nakon nekoliko godina preselila se u New York, gdje je bila redovna članica istaknute društvene scene na Manhattanu. Prisustvovala je gala večerima, družila se sa poznatima, i odlazila u shopping u Soho. Nakratko je vodila emisiju upoznavanju ljudi Mr. Personality, i dobila dobre ocjene kritičara, no gledanost nije potrajala. Godine 2005., nestala je iz javnosti i posvetila se studiju u Londonu, kako bi stekla zvanje magistre socijalne psihologije. I potpuno se povukla iz medija. Deset godina kasnije vratila se i to na spektakularan način. Napisala je članak u „Vanity Fairu“ o aferi, i počela kampanju za borbu protiv cyberbullyinga kojeg je i sama prošla zbog spomenutog skandala. Uprkos negativnom svjetlu koje ju je pratilo na početku skandala, Lewinsky se pretvorila u zagovornicu žena, kao i zagovornicu svog vlastitog naslijeđa. Njen aktivizam i utjecaj nastavljaju rasti, no sada pod njenim uslovima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti