Strahinja Ćalović, autor bloga Tatin dnevnik: Djevojčice se bore, a dječaci žele sve na tacni

Piše: Redakcija

Najviše se obradujem kada čujem novu riječ od sina i kćerke, kada nam onako dječije i naivno prezentuju šta su novo naučili. U ovom periodu intenzivnog razvoja se skoro svaki dan čini kao da imamo neku novu djecu

 

Piše: Milica Brčkalo

 

Moderan način života donio je mnoge trendove, među njima i onaj da mladi roditelji više savjete o roditeljstvu ne traže isključivo od svojih roditelja, već na internetu. Među popularnim blogovima, koje isključivo pišu mame, pronašli smo i jedan čiji je autor muškarac. „Tatin dnevnik“ je regionalno popularan blog i Instagram profil koji vodi Kragujevčanin Strahinja Ćalović, otac uskoro trogodišnjeg Vukana i jednoipogodišnje Višnje.

– Vukan i Višnja od zajedničkih stvari imaju mamu Mariju i tatu Strahinju, duge trepavice i bucmaste obraze. Sve ostalo je potpuno drugačije. Zato je i zanimljivo. Jednog dana pokazat ću im ovo, nadam se da će im se dopasti. Osim ako ne budu u pubertetu. Tada će sve da ih smara, posebno roditelji, a naročito muški roditelj – stoji uz prvu objavu na Instagram profilu „Tatin dnevnik“.

Strahinja se bavi digitalnim marketingom, a blog u kojem na šaljiv i krajnje iskren način govori o izazovima koje sin i kćerka stavljaju pred njega i suprugu Mariju, počeo je pisati prošlog ljeta, te je u rekordnom roku osvojio simpatije pratitetlja iz cijelog Regiona koji ga svakodnevno pitaju za savjete.

– Mnogo vremena provodim s djecom kod kuće, a digitalni marketing mi je posao, te sam to dvoje spojio u „Tatin dnevnik“. Prve tekstove, prije nego što je bilo šta bilo javno, pokazao sam bliskim ljudima i kada sam od njih dobio pozitivne reakcije, shvatio sam da je vrijeme da pokrenem blog. S obzirom na to da mi je vođenje stranica posao, očekivao sam da, u najmanju ruku, bude drugačije. Međutim, reakcije i broj pratitelja za tako kratak period prevazišli su moja očekivanja. Posebno mi je drago zbog tog regionalnog elementa, jer nam se ljudi iz raznih država javljaju na dnevnoj bazi  – kaže Strahinja.

Izazovi roditeljstva

On ne krije da je „Tatin dnevnik“ pokrenuo i zbog želje da svojoj djeci stvori nesvakidašnju uspomenu, ispunjenu stvarima kojima njega i suprugu svakodnevno oduševljavaju.

– Najviše se obradujem kada čujem novu riječ od Višnje ili novu pjesmicu od Vukana, tačnije kada nam onako dječije i naivno prezentuju šta su novo naučili. U ovom periodu intenzivnog razvoja se skoro svaki dan čini kao da imamo neku novu djecu – objašnjava on i otkriva nam koja je najveća razlika između dječaka i djevojčica.

– Ako mogu da generalizujem, onda bih rekao da su dječaci lijeni i da čekaju da dobiju sve „na tacni“, dok se djevojčice bore i same vježbaju, uče i trude se – kaže on.

Ovaj 30-godišnji otac nam na osnovu pitanja koja svakodnevno dobija otkriva i koje su najveće nedoumice s kojima se mladi roditelji suočavaju.

– Mislim da su nedoumice, prije svega, vezane za mentalni razvoj djece. Vidim da je sve više problema na tom polju i da roditelji, kada se nađu u toj situaciji, uvijek osjete strah. Stoga mislim da je ta vrsta razvoja najkompleksnija i da su savjesni mladi roditelji najviše posvećeni njemu – kaže on i objašnjava da su rano sazrijevanje djece, odvajanje od sadržaja koji nisu prikladni za njihov uzrast i navikavanje na digitalni svijet najveći izazovi roditeljstva danas.

Upravo zbog toga je, ističe, djeci potrebno dozirati upotrebu pametnih uređaja.

Porodična svakodnevica

– Postoje djeca koja ne mogu da odvoje pogled od tableta, ali i ona koju to apsolutno ne zanima. Ako je riječ o ovoj prvoj grupi, treba postupiti zdravorazumski, te dozvoliti upotrebu, ali biti istrajan i u „oduzimanju“ pametnih uređaja kada određeni  period istekne – objašnjava Strahinja.

On ističe kako bi svi roditelji trebali nastojati da s djecom provedu kvalitetno vrijeme tokom kojeg će slušati sve što mališani žele da im kažu.

– Mislim da očevi u životu djece treba da budu prisutni koliko i majke, jer će im ženski i muški pogledi na svijet pomoći da budu svestraniji – objašnjava Strahinja i govori nam kako voli da provede vrijeme s članovima svoje porodice.

– S obzirom na to da je zimski period, uglavnom smo kod kuće i tu nam je i najzabavnije. Volimo i da putujemo zajedno, a to nam postaje sve lakše kako djeca rastu. No, čini mi se da će djeca najviše pamtiti svakodnevicu, te se trudimo da svaki dan, uz vaspitnu, ima i zabavnu nit. Reklo bi se da i mi podjetinjimo s njima i to im je, zapravo, najzabavnije – kaže on.

Iako je on taj kojeg svakodnevno pitaju za savjete o roditeljstvu, Strahinja nam otkriva čije savjete on traži, te u čemu ga je očinstvo najviše promijenilo.

– Nakon što sam postao otac, pojačali su mi se svi strahovi, ali su se pojačale i emocije. Pri tome ne mislim samo na one prema djeci. Savjete tražim od svih roditelja iz okruženja, pokušavam da izvučem dobre pouke i da učim na greškama drugih. To je lako reći, ali je u praksi vrlo teško – kaže on.  

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti