Preporuke ZZJZFBiH: Antibioticima se ne može liječiti Corona virus

Piše: Redakcija

 AFP

Budući da broj oboljelih od Corona virusa raste iz dana u dan i u BiH, kontaktirali smo i Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji su pojasnili razliku između simptoma gripe i novog virusa, načinima zaštite, te naglasili važnost odgovornog ponašanja svakog pojedinca u BiH, kad je riječ o uvedenim mjerama od higijene do kretanja na javnim prostorima. Budući da je riječ o novom virusu koji se tek istražuje, precizan odgovor na pitanje može li osoba koja se izliječila od Corone virusa ponovo oboljeti.

– S obzirom na to da je riječ o novom virusu, još postoji mnogo nepoznanica. Simptomi infekcije izazvane ovim virusom vrlo su slični simptomima većine respiratornih infekcija te ih je jako teško razlikovati. Laboratorijski potvrđen nalaz je jedina dijagnostička metoda kojom se može utvrditi infekcija izazvana novim Corona virusom (COVID-19). Također, uz sve preporuke kako se ponašati u ovakvim situacijama, naročito je važno staviti fokus na starije osobe, te im pomoći u ovom osjetljivom razdoblju. Dakle, preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza. Ukoliko nije neophodno, preskočiti rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog doktora. Ukoliko je osobi potreban recept ili ljekarski savjet, preporučuje se da se ljekar najprije kontaktira telefonski, te da se sačekaju njegove upute.

Kad je riječ o ostalim preporukama s ciljem zaštite sebe i drugih, najvažnije je često pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje maramicama/sredstvima na bazi alkohola (ako nisu vidljivo prljave), izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, kašljanje i kihanje u unutrašnju stranu lakta ili maramicu te njeno propisno odlaganje nakon upotrebe, održavanje socijalne distance od minimalno jedan metar, posebno od osobe koja kašlje ili kiše, te nošenje maske ukoliko imate simptome respiratorne bolesti uz obavezno pranje ruku nakon njenog skidanja. Antibiotici ne djeluju protiv virusnih infekcija, oni su efikasni samo za bakterijske infekcije. Uzročnik COVID-19 je virus, tako da antibiotici nisu djelotvorni, i ne bi se smjeli uzimati kao sredstvo za prevenciju ili liječenje ove bolesti. I za kraj, budite informirani i pratite preporuke nadležnih zdravstvenih institucija, uključujući i one koje se odnose na restrikciju putovanja, kretanja i masovna okupljanja. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je, s ciljem blagovremenog i tačnog informiranja što većeg broja građana u vezi sa situacijom s novim Corona virusom, otvorio profile na društvenim mrežama Facebook i Instagram, te će informacije ubuduće biti plasirane i putem ova dva profila – kaže za „Azru“ Maja Kojović, PR spomenutog zavoda.

Pročitajte još