In Memoriam Beba Selimović: Čestitost je bilo njeno drugo ime

Piše: Redakcija

Prošle sedmice u 81-oj godini života zauvijek nas je napustila diva sevdaha Beba Selimović. Iako fizički više nije prisutna, ostale su njene neprolazne pjesme. Da je preminula 10. marta u Sarajevu, u izjavi za Fenu je potvrdio njen suprug, poznati violinist Dževad Šabanagić.

– Na najčestitiji način obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni – kazao je Šabanagić.

Pažljivo birane pjesme

No, Beba nije imala samo čestit odnos prema poslu kojim se bavila, već i sebi i svom životu. Bila je žena u čijem, kako poslovnom, tako i privatnom životu, nije postojala ni najmanja mrlja. Jednako kako je vodila računa o načinu na koji će graditi svoju karijeru, tako je vodila računa da vodi i besprijekoran privatni život. Ako bi se tražila osoba koja bi svojim primjerom najbolje svjedočila šta u praksi znači biti dama, onda je to sigurno bila Beba.

– Meni pjesma nikad nije bila važna u materijalnom smislu i, kad sam išla na radio, nisam pomislila: “Eh, sad ću da zarađujem”. Ne, nego sam išla srcem, dušom, s ljubavlju koju sam nosila prema sevdalinci – kazala je Beba u dokumentarnom serijalu o svom životu i karijeri snimljenom u produkciji Federalne televizije BiH.

Svi koji su imali priliku da sarađuju s njom sjećaju se kako je uvijek pažljivo birala šta će pjevati. Ukoliko joj se neka pjesma nije svidjela, niko nije mogao da je nagovori da je snimi. Naročito je pažljivo birala šta će pjevati kad je bilo riječi o novokomponovanoj muzici, prema kojoj je u početku, budući da je tada isključivo pjevala sevdalinke, imala izrazito negativan odnos. Kompoziciju Blagoja Košanina “Sa tugom prolaze dani” samo na veliko insistiranje kompozitora je prihvatila da pjeva.

– Ponuđena mi je pjesma, svira mi je čovjek, čujem da je dobra pjesma, kažem mu da ja to ne znam opjevati. Kaže mi: „Jao, Bebo, ovo je jako lijepa pjesma, bit će hit“. „Ama, mene hit ne zanima“, govorim mu, „ja s njom treba da pređem u nešto drugo, ne bih da razočaram publiku“ – prisjetila se Beba.

Da je Blagoje itekako bio u pravu kad je tvrdio da kompozicija koju je napisao suptilnim karakterom melodijske linije potpuno odgovara Bebinom karakteru, najbolje potvrđuje podatak da je postigla tiraž veći od 100.000, te zaslužila priznanje zlatne ploče. 

“Sa tugom prolaze dani, a jesen suze lije, kako ću da živim dragi kad tebe više nije”, danas mi je to jako draga pjesma. I tekstualno i muzički i aranžerski je jako lijepa pjesma – govorila je kasnije Beba.

Nadimak Beba

Beba Selimović rođena je 27. marta 1939. godine u Trebinju. Pravo ime joj je Izeta Selimović. Nadimak “Beba” dobila je u krugu vlastite porodice, jer je bila najmlađe dijete svojih roditelja. Kada se rodila, braća i sestre stalno su ponavljali: „Mama je rodila bebu, mama je rodila bebu“, te je tako i ostao nadimak, koji će s drugačijim naglaskom postati njeno drugo, umjetničko ime.

Ostatak teksta čitajte u aktuelnom broju magazina Azra

Pročitajte još