Suzana Mančić, Maja Šuput i Mona Muratović: Moramo odgajati sinove da ne zlostavljaju, a ne kćerke da nose duže suknje i niže potpetice

Piše: Lejla Bejdic

Slučaj Harweya Weinsteina osnažio je mnoge žene širom svijeta da polako počnu iznositi svoje teške priče, svjedočanstva da su često do posla morale doći tako što su ucijenjene, napastovane i omalovažavane. Njegov slučaj je rezultirao i pokretanjem #metoo pokreta, kroz koji su mnoge žene iznijele svoja svjedočenja o zlostavljanjima koja su godinama trpjele ili trpe. Jedne od njih su bile i Gwyneth Paltrow i Salma Hayek. Ovo je i historijska presuda, jedna od najvećih prekretnica, ne samo u Hollywoodu, već društvu na globalnom nivou, koja je pokazala da, uprkos tome koliko neko moćan bio, ruka pravde će ga stići. Ovakvi prijestupi nisu ekskluzivitet samo Hollywooda već i drugih grana industrije. Žene širom svijeta izložene su raznim pritisima i ucjenama u zamjenu za posao ili bilo kakav poslovni napredak.

Šta će presuda značiti u praksi, da li će donijeti korjenite promjene kad je riječ o poziciji žene i odnosu prema njoj, pitali smo tri dame s regionalne javne scene: poznato TV lice Suzanu Mančić, pjevačicu Maju Šuput, te glumicu Monu Muratović.

Suzana Mančić

– Stvarno sam iznenađena visinom kazne, s obzirom na njegove godine, to je praktično doživotna, i mislim da nije pravično da leži u zatvoru koliko i neki serijski ubica. S druge strane, u našoj sudskoj praksi je također neprimjerena tolerancija za seksualno nasilje.

Žene su izložene seksualnom nasilju, bile u show biznisu ili radile za kasom u supermaketu. Muški mačizam dovodi do agresije nad ženama.

Kada muškarci shvate da smo jednaki u željama i neželjenju, onda će se valjda desiti kvalitetan pomak u odnosu između spolova.

Ja sam vrlo rano počela svoju karijeru, u neko nevino i pristojno vrijeme. Plus, moj otac je bio renomirani novinar „Politike“, pa sam i s te strane bila malo zaštićena.

Bilo je ponuda, pristojnih, a i onih drugih, ali srećom, na vrijeme sam naučila kako da se ponašam i da uz osmijeh odbijem ono što me vrijeđa. I naučila sam da izbjegavam takve situacije. Moj savjet ženama, ako nešto ne želite, otvoreno i na samom početku recite „ne“. „Ne“ je moćna riječ.

 Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Maja Šuput

Naravno da će ova presuda dati mnogim muškarcima na razmišljanje prije negoli uopće pomisle na nešto slično. Žalosno je da se ova presuda povijesnog karaktera dogodila tek u 2020., te da je, zapravo, ovoliko poznatih i snažnih žena uključeno u cijelu priču. Možda je konačno došlo neko novo žensko doba.

Mona Muratović

Moramo mijenjati diskurs. Moramo govoriti o muškarcima silovateljima, a o ženama u pasivu kao silovane žene. Jer nemaju tu žene šta mijenjati. Moramo odgajati sinove da ne siluju, a ne kćeri da nose duže suknje i niže potpetice. Važno je za svakog muškarca, da li on bio dječak iz Dervente ili mogul iz LA, da će snositi posljedice i to rigorozne za svoje postupke. Jer samo kada znaju da zakon neće tolerisati nasilje, posebno seksualno nasilje nad ženama, možemo očekivati promjenu. Mi još živimo u društvu koje umjesto kazne za muškarca stavlja stigmu na ženu. I lako je reći da se žene bore bez sistemske potpore, jasno definiranih zakona i njihove inplementacije. Najvažnije je da dječake odgajamo s idejama ravnopravnosti i poštovanja prema ženama. Žene u takvim uslovima neće vjerovati da zaslužuju išta drugo i ništa manje osim uvažavanja i poštovanja.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti