Odgovor umjetnika na pandemiju

Piše: Redakcija

Ovaj virus ne mari za tvoj pasoš, niti tvoj bankovni račun. On može pogoditi sve nas. Nasreću, ipak ne sve nas, ukoliko se ujedinjeni i usaglašeni branimo. Budite sigurni, budite osjećajni, budite društveno osjetljivi. Budite jedan u svemu. Perimo ruke, držimo distancu, ali kontrolirajmo i histeriju. Budimo ljubazni jedni prema drugima, podržimo lokalne biznise, mislimo i vodimo računa o onima koji su lošije od nas. Slušajmo samo relevantne izvore. Mi ovo možemo, Zemljo. Sretno svima – poruka je Olivera Jeffersa, irskog umjetnika, ilustratora, u vezi s borbom protiv Corona virusa.

 

Jeffers je samo jedan u nizu umjetnika koji svojim radovima daju odgovor na globalnu krizu izazvanu pandemijom Corona virusa. Svjesni svog utjecaja, ilustratori i grafički dizajneri iskoristili su svoje Instagram profile i publici ponudili uvid kako oni vide trenutnu situaciju.

Švedska ilustratorica s adresom u Londonu Sara Andreasson pokazala je na šibicama kako možemo spriječiti širenje “požara” ukoliko ovih dana ostanemo u svojim kućama.

 

Uoči sedam razlika, pitanje je u opisu ilustracije koju je na Instagramu postavio francuski grafički dizajner Jean Jullien.

“Ako možete, molim vas, ostanite kući. Svi moramo učiniti napor da zaštitimo najranjivije u našoj zajednici, te da pokušamo da razbijemo lanac zaraze. Činjenica je da možda nosiš virus bez da osjećaš i pokazuješ ijedan simptom, pa je stoga važno da minimiziraš kontakte s drugima, čak i ako se osjećaš zdravo. Ovo su teška vremena za sve nas, ali posebno za manje sretne ljude u našem društvu, pa je vrijeme da se okupimo i pokažemo suosjećanje. Nemojte biti sebični, nemojte se sakupljati, ostanite kod kuće koliko možete, a ako morate izaći, prakticirajte dobru higijenu i pokušajte držati distancu. Nadam se da ćemo, kad sve ovo završi, naučiti nešto vrijedno o zajedničkom radu u zajednici – poručio je Jullien i za više od milion pratitelja na Instagramu pokazao kroz umjetnički rad kako izgleda njegov vid karantina.

Ilustratorica Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, svojoj je brojnoj Instagram publici poslala informativnu poruku naslova “Ništa panika, samo odgovornost”, Melanie Johnsson se usmjerila na pozitivne učinke pandemije na ekologiju, Hana Tintor pozvala nas je da zaustavimo širenje bolesti ostankom kod kuće, a Tea Jurišić se našalila sa situacijom gomilanja wc papira.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti