Pametno provedite vrijeme u izolaciji

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-PZHPYjQoc/

Cijeli svijet je u samoizolaciji ili izolaciji. Kafići, restorani, saloni, knjižare…, ne rade. Naš način života u potpunosti je promijenjen i koncentriran na dom. No, vrijeme koje provodimo u četiri zida ne mora biti monotono. Naprotiv, brojni su načini na koje možete i dalje uživati u svojim sportskim aktivnostima, ali i kulturnim sadržajima. Donosimo vam najinteresantnije prijedloge.

Pravo vrijeme za knjigu

Ako je ikada postojalo pravo vrijeme da pročitate svoje omiljene naslove, onda je to upravo sada. Izdvojili smo pet knjiga.

Buddha iz predgrađa: Osim što će vas zabaviti i dati vam jedan drugačiji pogled na London, dobra je stvar u ovo doba samoizolacije što je prema ovoj knjizi snimljena i serija za koju je muziku napisao David Bowie.

Ispovijest: Autorica svjetskih književnih hitova “Minijaturistica” i “Muza”, Jessie Burton, ovog puta donosi roman koji bi vas mogao osvojiti već na prvo čitanje. Roman je priča o prijateljstvu između poznate književnice Constance i njenim životom očarane, naizgled sasvim obične djevojke Elise.

Kirka: Jedan od najpopularnijih romana 2019. godine govori o mitskoj božici Kirki na posve drugačiji, neuobičajen način. Ova je priča intimna i epska u isto vrijeme i, kako ju je opisao „The New York Times“, uspijeva preobraziti najozloglašeniji ženski lik iz Odiseje u vjerodostojnu junakinju.

Priča o novom prezimenu: Roman prati Lilu i Elenu te njihovo poimanje ljubavi, ljubomore, porodice, slobode i predanosti. Uz sve to, prijateljstvo između Lile i Elene poprima sve zanimljiviji oblik te i dalje ostaje sama srž njihovih emocionalnih života. Ukoliko volite Elenu Ferrante, svakako pročitajte, ako vam dođu pod ruku i njene knjige: “Priča o izgubljenoj djevojčici”, “Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju”, te “Genijalnu prijateljicu”.

Divljakuša: Roman Marine Šur Puhlovski idealan je izbor za one koji i ne vole ljubavne priče. „Divljakuša“ u fokus stavlja oskudicu i vrijeme bez ljubavi. Pisana je svakodnevnim jezikom, jednostavna za čitanje.

 

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-SVGOVjfE4/

Aplikacije za vježbanje od kuće

Život u karantinu onemogućava mnoge od vas da odu do fitness centra ili na časove joge, ali to nikako ne znači da ne možete vježbati u udobnosti svoga doma. Da biste postigli dobre rezultate, pronašli smo najbolje aplikacije za vježbanje u kući. Pružaju jasne upute u video ili audio obliku, te nude napredne trenere. Također pružaju širok raspon različitih ideja za vježbanje, tako da vam nikada neće dosaditi. Uz njih možete pratiti i da li vaše vježbanje daje rezultate.

1.Aaptivvas i audio-snimkom vodi kroz svaku aktivnost, što znači da ne morate podizati telefon ili tablet i zaviriti u ekran usred pokreta. Sadrži i licenciranu muziku pa ne morate brinuti o postavljanju playlista u drugoj aplikaciji.

2.Vježbe u Fitbit Coachu vode profesionalni, entuzijastični instruktori koje odabirete prije početka provjere kondicije i koji vas kroz svaki pokret vode jasnim video-uputama. Niste sigurni kako izvesti određenu vježbu? Samo je dodirnite i pokazat će vam se kako je uraditi ispravno.

3.Asana Rebel primarno je napravljena kao aplikacija za jogu, iako je, također, prepuna alata koji će vam pomoći da razvijete bolju higijenu spavanja i druge životne navike. Kao i kod većine aplikacija za kućne vježbe, za početak ćete se morati registrirati te unijeti nekoliko pojedinosti o sebi, uključujući visinu, težinu i dob.

4.Adidas Training and Running by Runtastic ima veliku prednost u odnosu na većinu aplikacija za vježbanje kod kuće. Vježbat ćete uz pomoć video-zapisa i audio-snimka, te ćete dobiti jasne upute šta raditi i koliko dugo. Nakon što naučite pokrete, moći ćete vježbati samo s glasovnim uputama.

 

Gledajte predstave online

Iako je Corona virus uveliko utjecao na umjetnički svijet, primoravši mnoge institucije da zatvore vrata i otkažu događanja, također je potaknuo mnoštvo kreativnih ideja u nekim najteže pogođenim krugovima. Uprkos posljedicama, organizacije i izvođači su se pokušali prilagoditi, te su napravili ponudu koncerata, muzeja i galerija, koje možete online posjetiti.

Prvo mjesto za internetske umjetničke posjete svakako je Googleova platforma Arts & Culture s digitalnom dokumentacijom više od 1 200 međunarodnih institucija. Nudi sve, od virtualnih vodstava do slika visoke razolucije. Možete pretraživati umjetnike ili historijske periode umjetnosti, pregledavati muzeje iz određene zemlje ili svoje lokalno područje u prikazu karte.

„Louvre“, koji je nedavno ponovo otvoren, nudi virtualne turneje. Ako znate šta tražite, i mnogi drugi muzeji nude robusne virtualne kataloge svojih zbirki, poput muzeja „Walker“ u Minneapolisu. Muzej „Metropolitan“ je proširio ponudu putem interneta programom „The Artist Project“, YouTube serijom u kojoj umjetnici poput muzičara Nicka Cavea ili pokojnog konceptualnog umjetnika Johna Baldessarija komentiraju određeno djelo u Muzeju.

Sva velika pozorišta također su otkazala predstave. Neki su vratili karte, drugi odgodili nastupe, nastojeći spriječiti širenje Corona virusa. Kako bi se osigurao nastavak kulturnog života, organizatori stvaraju nove formate za kanaliziranje svojih događanja. Venecijanski Teatro La Fenice odlučio je uživo pratiti koncert putem interneta. U Bosni i Hercegovini Narodno pozorište Sarajevo, koje je zbog novonastale situacije moralo prekinuti prikazivanje predstava pred publikom, počelo je, također, emitirati svoje predstave putem YouTube kanala. Prva predstava, emitirana 21. marta u 19:30 sati, putem live streama bila je opera “Hasanaginica” kompozitora Asima Horozića. A 23. marta u isto vrijeme uslijedio je arhivski snimak drame “Balada o Omeru i Merimi” prema tekstu Ferida Sokolovića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. Balet Petra Iljiča Čajkovskog – “Uspavana ljepotica” u koreografiji Dinka Bogdanića na repertoaru je 25. marta. Dva dana poslije, 27. marta, slijedi komedija “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka.

Pročitajte još