Bill Withers, legenda soula: Dugo će se pjevati njegov najveći hit “Ain’t No Sunshine”

Piše: Redakcija

Još jedna muzička legenda je zauvijek napustila ovaj svijet. Usljed srčanih komplikacija u Los Angelesu je prošle sedmice u 81-oj godini preminuo Bill Withers. Tužnu vijest je službenim saopćenjem potvrdila i njegova porodica.

– Razoreni smo gubitkom dragog, požrtvovanog muža i oca. Ovaj divan čovjek dotaknuo je mnoge širom svijeta svojom muzikom i poezijom, progovarao je iskreno i povezivao ljude svojom umjetnošću. Njegova muzika zauvijek pripada svijetu. U ovom teškom vremenu, molimo se da njegova muzika pruži ugodnost i zabavu dok fanovi čvrsto čuvaju voljene ljude – kazali su za CNN.

Neutješne kolege

Iza Withersa su ostali veliki hitovi, ali i brojna publika, koja ne krije tugu zbog njegovog odlaska. Među armijom fanova bile su i neke velike zvijezde.

– Vaš glas, pjesme i potpuni izraz dali su nam ljubav, nadu i snagu. Moja duša uvijek ima i uvijek će biti puna vaše muzike. Vaša poniznost i dubina vaše moći dok ste nas sve vodili na bolje mjesto. Nikada Vas nećemo zaboraviti – napisao je na svojim društvenim mrežama pjevač Lenny Kravitz.

Bill je rođen u Slab Forku, rudarskom naselju od dvjestotinjak stanovnika, kao najmlađe od šestero djece oca Williama Harrisona starijeg i majke Mattie Rose. Roditelji su mu se razveli kad je imao tri godine, nakon čega s majkom odlazi u petnaest kilometara udaljeni Beckley. U djetinjstvu je imao probleme s mucanjem i astmom. Kad je napunio trinaest godina, umire mu otac. Četiri godine kasnije prijavljuje se u Američku ratnu mornaricu i većinu vremena provodi u službi na Guamu, dalekom tihooceanskom otoku, gdje u slobodno vrijeme pjeva po barovima. Kasnih šezdesetih, nakon devet godina u vojsci, Bill seli u Los Angeles, gdje postavlja toaletna sjedišta novoizgrađenim avionima te istovremeno potpisuje ugovor s neovisnom diskografskom kućom Sussex Records, sada već čuvenog muzičkog impresaria Clarencea Avanta.

Prvi album

Prvi album Wildera, “Just as I Am”, objavljen je 1971., a na njemu su bili singlovi “Ain’t No Sunshine” i “Grandma’s Hands.” “Ain’t No Sunshine” bio je hit i 1972., te je Withers kući ponio svoj prvi Grammy. Iste godine, „Lean On Me“, pjesma koju je Withers napisao nakon što ga je inspirirala djetinjstvom, odrastanjem u Zapadnoj Virginiji, dospjela je na prvo mjesto R&B ljestvice. Svoju verziju pjesme ponudili su i „Club Nouveau“. Osvojila je sve simpatije, a Withers je postao i vlasnik drugog Grammyja kao najbolji tekstopisac. Pjesma je, također, tema istoimenog filma Morgana Freemana iz 1989. godine i izveden je na inauguracijama predsjednika Billa Clintona, te Baracka Obame.

Withers je primljen u Rock and Roll Hall of Fame 2015. godine. Njegova sposobnost pisanja pjesama bila je pozdravljena kao i njegovo pjevanje.

– Izgubili smo danas velikana tekstova – rekao je Paul Williams, predsjednik Američkog društva kompozitora, autora i izdavača u izjavi: “Pjesme Billa Withersa su jedna od najcjenjenijih i najdubljih u američkoj knjizi pjesama – univerzalna u načinu na koji dodiruju ljude širom svijeta, transcendirajući žanr i generacije.”

Withersov posljednji album na ljestvicama je bio „Watching You Watching Me“ u proljeće 1985, nakon čega se povukao iz svijeta muzike. Njegove pjesme i snimke korišteni su kao izvor brojnih naslovnica (Aaron Neville “Use me”) i uzorkovali su ih mnoštvo hip-hop / rap grupa. Withers je oživio u 21. stoljeću, svirajući koncerte i ponovo izdajući svoje albume u različitim zemljama. Bio je i predmet bio-dokumentarnog filma „Stil Bill“ iz 2010. godine, čiji su autori Damani Baker i Alex Vlack.

O njegovom privatnom životu nije se mnogo znalo, najviše su poznate činjenice iz ranog djetinjstva. Godine 1973., Withers je uplovio u bračne vode s glumicom Denise Nicholas, ali par se razveo godinu kasnije, nakon napisa o porodičnom nasilju.

Oženio se Marcijom Johnson 1976. godine, imali su dvoje djece, Todda i Kori. U braku su bili 41 godinu. Marcia je na kraju preuzela direktno upravljanje izdavačkim kućama sa sjedištem u Beverly Hillsu, u koje su njegova djeca, također, postala uključena kako su odrastala.

Zadnji album

Gitaru u ruke je uzeo u kasnim dvadesetima. Uskoro je njegov talent isplivao na površinu te mu se javio Calrence Avant, koji mu je dogovorio prvi izdavački ugovor. Velikom brzinom je za samo osam godina snimio 11 studijskih albuma, dok je zadnji album “Watching You Watching Me”,objavio 1985. godine. Iako mu karijera nije dugo trajala, Bill se smatra jednim od najutjecajnijih muzičara svoga doba, te je 2015., uvršten u r’n’r Kuću slavnih. Publika će još dugo pjevati njegov najveći hit “Ain’t No Sunshine”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti