Amra Hašimbegović: Sada je vrijeme kontaktirati sve prijatelje i rodbinu koje dugo nismo vidjeli

Piše: Aldina Zaimović

Svjesni da će izolacija potrajati, mnogi Bosanci i Hercegovci su pronašli način kako da što sadržajnije ispune dane. Da se snalaze na razne načine i kad je najteže, Bosanci i Hercegovci su pokazali i kroz godine rata, na ispitu su ponovo i naš duh i mentalna snaga. Pandemija Corona virusa nas je kao nikad ranije okrenula ka porodici, natjerala da zavirimo duboko u sebe i otkrijemo snagu za koju nismo ni znali da postoji, ali i da naučimo neke druge svakodnevne vještine. Tako je, naprimjer, naš proslavljeni fudbaler Edin Džeko kroz igru sa svojom djecom, pokazao i talent za slikanje, dok nas je glumac Gordan Kičić uvjerio da nije samo majstor scene već i gastronomije. Kako provodi dane u izolaciji, kroz dnevnik aktivnosti s puno duha otkrila nam je Amra Hašimbegović, direktorica kompanije Global Market Solutions.

 

– Corona je zaista pokazala koliko je svaki pojedinac nemoćan, da jedan virus može promijeniti tok modernog čovječanstva. Jednostavno, zaustaviti svijet. Od početka sam u medijima pratila pojavu Covid-19. Za mene je to i dalje bio još jedan virus poput H1N1 ili Sars-a. Naša djeca su bila među prvim zaraženim H1N1 2009. godine, tako da sam se vodila time ukoliko se zarazimo, da će biti borba s malo težim virusnim oboljenjem. Vrlo brzo statistike su pokazale da ne spadamo u rizičnu skupinu od potencijalnih komplikacija Coronom, te je s tim došlo olakšanje. No, to ne isključuje našu obavezu da poštujemo sve mjere propisane od Kriznog štraba Civilne zaštite, jer smo svi potencijalni prenosioci.

U startu izolacija nam je godila kao i svima, malo smo više skupa, imamo vremena poraditi neke stvari u kući i slično. No, već nakon tri sedmice izolacije osjeća se jedan naboj emocija kod djece. Njihova potreba za izlascima, kretanjem i prijateljima. Rekla bih da se nismo spremili za izolaciju, prije smo se na nju navikli i uklapamo se spram novih svakodnevnih rutinskih obaveza. Mi imamo djecu svih uzrasta, 16, 12 i 3,5 godine, tako da je prilično veselo, rekla bih (smijeh). Tinejdžerima fali društvo, najmlađem izlasci vani. Srednje dijete, kao što je najčešće slučaj u svim porodicama, najbolje podnosi ove mjere.

Ovo vrijeme ću pamtiti kao najviše proveden period u kuhinji proporcionalno raspoloživom vremenu. Ne bih rekla da sam posebno sretna zbog toga. Ali, zamislite kada su svi u kući 24 sata, jedemo iz fiziološke potrebe, malo od nervoze, a malo da popunimo vrijeme. Stignem vježbati, jer moram. Nisam neki fan vježbanja, ali sam primorana zbog problema s leđima, koje vjerujem ima 70 posto žena. Tako da je to vrijeme koje doslovno moram sebi obezbijediti. Nerado, ali odradim. Kako se priroda budi, kopriva i špinat su moji vjesnici proljeća. Jako volim koristiti  koprivu za supu, čaj ili u kombinaciji s pitama i uljevacima. Upravo danas sam pravila uljevak od špinata i koprive. S obzirom na to da smo mi velika porodica, ovo je neka mjera za nas. Uljevak pripremam s 500 grama špinata, 200 grama koprive, 150 grama milerama, 150 grama mladog sira, malo kajmaka, petero jaja, četiri šake kukuruznog brašna, dvije šake bijelog puder brašna, prašak za pecivo i ¼ čaše kisele vode. Koprivu očistim i zapurim vrelom vodom, malo kad odstoji u vreloj vodi procijedim i dobro sitno nasjeckam.  Špinat operem i nasjeckam.  Špinat i žaru sjedinim u velikoj zdjeli i dodam sve ostale navedene sastojke. Dobro izmiješam. Prije nego izlijem u tepsiju stavim prvo papir za pečenje. Rernu zagrijem na 220 Celzijevih stepeni i pečem 20 minuta, te još 10 minuta na 180 stepeni.  Zaista bude izdašan, ukusan i zdrav.

Ovih dana u vrijeme izolacije trudimo se u jutarnjim satima da svi završimo svoje obaveze, djeca školu, ja posao koji se sveo na posao od kuće. Mailovi/ telefonski razgovori. Poslije podne je vrijeme za druženje. Trenutno pregledamo cijeli arhiv porodičnih fotografija, koji ima dugačku hronologiju punih 18 godina. Zaista je zabavno, djeci pogotovo. Kažu nam: „Vidi kako ste mladi“. Nema osobe kojoj Corona nije promijenila način života. Sretna sam i zahvalna što nisam paranoična glede virusa, jer primijetim da ljudi počinju krizirati od straha da ne obole. Mi se vodimo uputama Kriznog štaba i nadamo se najboljem.  Kao poduzetnica cjelokupan fokus usmjerila sam na praćenje rada Vlade Federacije BiH kao i Vlade Kantona Sarajevo, u vezi s mjerama ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih Coronom. U potpunosti je Corona utjecala na naš posao. Svim našim klijentima je zabranjen rad od Kriznog štaba Civilne zastite, indirektno i nama. Naš posao ovisi upravo o potrošnji i kretanju potrošača, što je trenutno potpuno zaustavljeno. Pratim rad Vlade i frapantno je da su mjere pomoći isplate neto plaća upućene samo privrednim subjektima kojima je direktno zabranjen rad, hoteli, restorani i slično. Sta je onda s nama? Vlada mora dati gorivo ekonomskom pogonu ukoliko planira da izbjegne najveće siromaštvo u ovoj zemlji od rata. Jer ljudima treba novac-plaća da bi pokrenuli potrošnju samim tim i tržište BiH.

Moj savjet kako se izboriti s izolacijom jeste da se prate isključivo provjereni izvori informacija, da bismo, prije svega, bili informirani sa situacijom u državi, a najvažnije kako bismo zaštitili svoje mentalno zdravlje, koje će nam trebati više nego ikad kada se sve ovo završi. Još imamo internet, sada je vrijeme kontaktirati sve one svoje prijatelje i rodbinu koje dugo nismo vidjeli, za koje nikad nismo imali vremena. Iskoristiti brojne online edukacije koje su trenutno besplatne, jer svaki minut koji uspijemo da zaokupiramo nečim smislenim umnogostruči svoju vrijednost kada izolacija prestane.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti