Modna dizajnerica Aida Korman o izolaciji: Čitam knjige, kuham, crtam…

Piše: Aldina Zaimović

Svjesni da će izolacija potrajati, mnogi Bosanci i Hercegovci su pronašli način kako da što sadržajnije ispune dane. Da se snalaze na razne načine i kad je najteže, Bosanci i Hercegovci su pokazali i kroz godine rata, na ispitu su ponovo i naš duh i mentalna snaga. Pandemija Corona virusa nas je kao nikad ranije okrenula ka porodici, natjerala da zavirimo duboko u sebe i otkrijemo snagu za koju nismo ni znali da postoji, ali i da naučimo neke druge svakodnevne vještine. Tako je, naprimjer, naš proslavljeni fudbaler Edin Džeko kroz igru sa svojom djecom, pokazao i talent za slikanje, dok nas je glumac Gordan Kičić uvjerio da nije samo majstor scene već i gastronomije. Kako provodi dane u izolaciji, kroz dnevnik aktivnosti otkrila nam je modna dizajnerica Aida Korman.

 

– Strogo se pridržavam svih propisanih mjera Vlade i podržavam sve odluke koje su s ciljem prevencije i zaštite od Corona virusa. Poštujem protokol i pri izlasku i ulasku u dom. A izlazim samo kada je neophodno otići u nabavku hrane. Biram male prodavnice radije nego supermarkete. Manja je gužva, prijeti manja opasnost, a istovremeno podržavam male lokalne trgovačke obrte. Kupujem domaće proizvode. Nisam od onih koji su napravili zalihe brašna, toaletnog papira i slično. Jer, osnovnih životnih namirnica neće nedostajati. A svi treba da imaju mogućnost da do njih dođu. 

Prije Corone najmanje vremena sam provodila u kući, služila mi je najviše kao spavaonica. Sada uživam u vremenu koje provodim u stanu. Dani mi prolaze brzo, jer sam napravila plan i program boravka u izolaciji. Čitam knjige, kuham, crtam mnogo i bavim se kreativnim radom. Vježbam jogu i meditiram. Navečer gledam serije s Netflixa, koje ranije nisam stigla pogledati jer sam bila previše zauzeta. Vrijeme provodimo u igri s kućnim ljubimcima. Redovno se čujem sa svojim prijateljicama, mamom, sestrom i porodicom. Razmijenjujem iskustva u izolaciji sa svojim prijateljima i familijom koji su rasuti po cijelom svijetu. Svi smo u ovome zajedno. Budući da ne jedem meso, moj meni je vegetarijanskog tipa. Nastojim da se hranim zdravo, te da se ne udebljam u ovom periodu izolacije. Nedavno sam pravila paprike punjene sa bulgurom. Izabrala sam crvene paprike jer volim njihov slatkast okus. U prethodno kuhan bulgur dodala sam so i maslinovo ulje, začine poput kumina, korijandera i slično, rendanu tikvicu, bijeli i crveni luk, orahe i grožđice. Potom sam filovane paprike pekla u rerni. Uz paprike sam servirala bijeli kriška sir. 

Vrlo sam dinamična osoba i takva je i priroda mog posla. Teško me je naći na jednom mjestu, u stalnom sam pokretu. No, isto tako sam dovoljno razborita da prihvatim trenutnu situaciju, čekajući neka bolja vremena. Kao privatnik zarađujem samo onoliko koliko radim i imam posla. To znači da kada mi je radnja pod ključem zbog aktuelne situacije, ne zarađujem. Kako ja, tako i drugi privatnici, obrti, mali i srednji biznisi, ostajemo uskraćeni za osnovne životne prihode. Ipak, gajim nadu da će Vlada iznaći rješenje kako bi ublažila posljedice ove pandemije, uputiti nam pomoć u vidu raznih olakšica i oslobađanja od nepotrebnih plaćanja i troškova, te sufinansirati nas da se što prije oporavimo i stanemo ponovo na noge, kako bismo nastavili dalje privređivati.

U periodu Corone podržavam sve vrste humanitarnog rada i pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva i smatram da je humanitarni rad jedini ispravan put u novonastalnoj situaciji. Zahvalna sam i divim se svim zdravstvenim radnicima, kao i radnicima u privrednim sektorima koji omogućavaju da se naš svakodnevni život odvija bez prestanka. Oni su naši heroji. Iako strah i anksiznost nekad prevladavaju, ipak fokus trebamo usmjeriti na ljubav, zajedništvo, humor i sve ono što nas čini sretnim.

Pročitajte još