Ana Mirjana Račanović-Jevtić iz svog doma za Azru: Porodica i ja smo četiri sedmice u samoizolaciji

Piše: Aldina Zaimović

Vrijeme provedeno s mojom porodicom za mene je dragocjeno. Koliko god bila teška situacija vani, u našem domu nikada ne fali ljubavi, smijeha, dobrog raspoloženja, muzike… Zaista se trudimo, suprug i ja, da ovaj “vanredni period” pretvorimo našoj djeci u nezaboravne trenutke po kojima će pamtiti svoje djetinjstvo

Ana Mirjana Račanović-Jevtić imala je samo 19 godina kada se okitila  titulom najljepše djevojke u Bosni i Hercegovini. Iako je danas daleko od svjetala reflektora, pamti se kao misica koja je najviše ostala u sjećanju. Laskava titula joj je donijela brojne angažmane, jedno vrijeme je radila i kao voditeljica na BHT1. Ipak, nakon što se udala, potpuno se posvetila porodici.

Danas, kada je od Izbora prošlo 19 godina, Ana Mirjana živi tihim porodičnim životom, u njemačkom gradu Badenu. Udata je i ima troje djece. Tek u rijetkim prilikama govori za medije, ali naglašava da su joj suprug Alen, te sinovi Adrijan i Aleksandar i kćerka Anđela najveće bogatstvo koje posjeduje. Iz svog njemačkog doma Ana Mirjana za magazin „Azra“ otkriva kako provode vrijeme u izolaciji zbog pandemije Corona virusa.

Jedina preventiva

– Kao što svi znamo, izolacija je jedina preventiva i zaštita od ovog “zla” što se širi svijetom. Nisam paničar, ali smatram da se treba ponašati odgovorno i pratiti instrukcije koje nam daju nadležni organi i institucije,  koji o ovoj situaciji znaju mnogo više od nas. U skladu s tim moja porodica i ja smo u samoizolaciji već tri sedmice, socijalno distancirani od svih. Jednom sedmično, suprug ili ja, odlazimo po potrebne životne namirnice. Nismo nagomilavali nikakve zalihe hrane, nego kupujemo samo koliko nam je neophodno za tih sedam dana. U kupovinu idemo sa maskama i rukavicama, jer je i to jedan vid preventive i odgovornosti prema sebi i drugima – govori nam, te otkriva kakva je trenutno situacija u Njemačkoj kad je riječ o suzbijanju pandemije.

– Zabrinjavajuća i dalje. Broj zaraženih je u stalnom porastu. Nema nekih rigoroznih mjera zabrane izlazaka, osim obaveznog poštovanja razmaka između ljudi u zatvorenom prostoru, što smatram da nije dovoljno, jer često možemo vidjeti gužve u prodavnicama kao i ljude koji se grupišu napolju.

Vrijeme koje provodi s porodicom za nju je dragocjeno, raspored za igru i učenje poštuje se i u izolaciji.

– Koliko god bila teška situacija vani, u našem domu nikada ne fali ljubavi, smijeha, dobrog raspoloženja, muzike… Zaista se trudimo, suprug i ja, da ovaj “vanredni period” pretvorimo našoj djeci u nezaboravne trenutke po kojima će pamtiti svoje djetinjstvo. Svaki dan nam je ispunjen s mnogo igre, poljubaca, najtoplijih zagrljaja, ali i svakodnevnog učenja. Školske obaveze su nam jako važne, kako bi povratak školi i redovnim zadacima bio što lakši.

Cijeli tekst čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti