Adis Škaljo: U izolaciji farbanje ograde mi je postala zanimacija

Piše: Aldina Zaimović

COVID-19 promijenio je naše živote, a neke neugodno iznenadio. Iako je u medijima dugo govoreno o Corona virusu, čini se da su ga mnogi u našoj zemlji, ali i Regionu, dočekali nespremni. Usljed pandemije koja vlada, prinuđeni smo da budemo u svojim kućama. Odraslima je teško da provode vrijeme unutar svog doma, ali veći problem imaju mališani, koji su navikli na igru sa svojim drugarima u parkovima ili igraonicama. Mame su obično tu da smire situaciju pripremom ukusnih obroka za svoje porodice, pa skoro cijeli dan provode u kuhinji. No, šta rade tate? O tome nam je govorio bh. muzičar Adis Škaljo koji sa suprugom Amrom i devetomjesečnim sinom Noom, koji vrijeme provodi na roditeljskom imanju u Zenici.

Kada je Adis Škaljo, prateći situaciju u svijetu, prijateljima govorio da bi i našu zemlju mogla zahvatiti pandemija, malo ko je njegove riječi shvatao ozbiljno ili barem želio da shvati. Neki su mu znali reći i da je paranoičan.

– Međutim, kada  su počeli prvi valovi uzbune, vrlo savjesno sam preduzeo sve potrebne mjere, te se sa svojom malom porodicom odlučio povući i samoizolirati, a vrlo brzo nakon toga su uslijedile i prve naredbe kriznih štabova. Prvih sedam dana bili smo u stanu, međutim, shvatili smo da je to sa, tada, devetomjesečnom bebom poprilično teško. Odlučili smo uživati u čarima dvorišta, vrta i života u kući, kod mojih roditelja – kaže Adis.

Nijedna promjena mu, priča nam, ne pada teško, naročito ako je za dobrobit najdražih.

– Čovjek sam koji se lako prilagođava, a da ne pričam o tome kada nemam drugog izbora. Moram priznati da bih se mogao i navići na ovaj način života, s obzirom na to da Amra i ja nastojimo svaki trenutak uživati s Noom. Ovo je period kada je i on malo porastao, pa se sprema za prve korake, te mi je posebno drago da mogu biti tu, jer sam baš mnogo radio i redovno po nekoliko dana u sedmici bio odsutan od kuće.

Za vrijeme izolacije odlučio sam se za, meni do sada nepoznatu, zanimaciju. Kako smo trenutno kod mojih roditelja, koji žive u kući, a kako oko kuće uvijek ima posla, tako se tata „bacio“ na proljetne radove u dvorištu, a ja odlučio farbati ograde. Narednih dana ću posaditi travu, onda vjerovatno i neke voćke, povrće ne, to mi ne ide od ruke (smijeh). Zaista odmaram i uživam u običnim stvarima. Žao mi je što nas je zadesila ova teška situacija, ali mi je drago vidjeti da su se u ovom nesretnom periodu ljudi zbližili i posvetili istinskim vrijednostima. Nadam se samo da ćemo iz ovoga svi izvući dobre pouke i da ih nećemo zaboraviti već po ispijanju prve kafe kada se sve okonča – govori Adis i otkriva da li u izolaciji kuha.

– Ne. Izolacija je donijela i nekoliko kilograma, koje sada moram skidati i  počinjem da vježbam, za ljubav supruzi, a potajno se nadam da će odustati od te ideje.

Mladi roditelji naročito prate svaki korak svog sina Noe, koji se iz dana u dan razvija u zdravog i veselog dječaka.

– Noa je sada, čini mi se, posebno zanimljiv. Napunio je deset mjeseci i svaki dan istražuje, što ove dane čini lakšim i zanimljivijim. Vrijeme s njim baš brzo prolazi. Trudimo se da što više ispratimo njegove svakodnevne potrebe. Vani ne smijemo, pa je onda ravnopravan drugar u prvoj jutarnjoj kafi na terasi. Toliko uživa da se redovno budi u isto vrijeme, kako ne bi propustio druženje. Navikao je na promjene i česta putovanja, pa mu ovaj duži boravak van kuće ne predstavlja problem. Tako da uživa u svakom danu i pažnji koju mu svi pružamo. Nije nervozan, osim ako nešto nije po njegovom, tada itekako pokaže zube, ono malo što ih ima.

Nove okolnosti mijenjaju svakodnevicu, no Adis i supruga se trude da svoj život što kvalitetnije organiziraju.

– Izolacija jeste promijenila moj način života onoliko koliko ne mogu provoditi vrijeme s prijateljima i bendom. Ranije se nisam mogao družiti često s rodbinom i prijateljima, jer mi je falilo slobodnog vremena, pa mi je sada neobično to, jer imam vremena, a ponovo ga ne mogu posvetiti nekim ljudima koje nisam dugo vidio. S druge strane, moram biti iskren, dobro mi je došlo malo slobodnog vremena koje sebi već duži period nisam mogao priuštiti zbog ranijeg gustog rasporeda. Sve se odrazilo i na moj posao. U svakom smislu ja živim muziku i od muzike. Zbog ove situacije trenutno ne radim. S obzirom na to da je tempo rada prije situacije s Corona virusom bio baš prejak, u početku mi je bilo neobično naviknuti se odmah na život bez poslovnih obaveza. Međutim, ne treba razmišljati negativno, već u svemu tražiti pozitivne stvari. Zašto ne razmišljati na način da je ovo i fizički odmor, koji mi je veoma dobro došao. Napunio sam baterije i spreman da nastavim istim tempom, samo da se sve ovo završi.

Pročitajte još