Amar Bukvić: Od šume sam napravio improvizirani gym

Piše: Aldina Zaimović

COVID-19 promijenio je naše živote, a neke neugodno iznenadio. Iako je u medijima dugo govoreno o Corona virusu, čini se da su ga mnogi u našoj zemlji, ali i Regionu, dočekali nespremni. Usljed pandemije koja vlada, prinuđeni smo da budemo u svojim kućama. Odraslima je teško da provode vrijeme unutar svog doma, ali veći problem imaju mališani, koji su navikli na igru sa svojim drugarima u parkovima ili igraonicama. Mame su obično tu da smire situaciju pripremom ukusnih obroka za svoje porodice, pa skoro cijeli dan provode u kuhinji. No, šta rade tate? O tome nam je otvoreno govorio glumac Amar Bukvić, koji je s porodicom, suprugom Almom, sinom Amanom i kćerkom Amal, svoj mir pronašao u porodičnom domu na jednom od hrvatskih otoka.

– Mislim da sigurno ne postoji osoba koju je ova novonastala situacija dočekala spremnu. Kada su se u Hrvatskoj počeli definirati dvoznamenkasti brojevi zaraženih, odlučio sam spakirati naše stvari i s porodicom otići u našu porodičnu kuću na otoku. Pretpostavio sam da bi moglo doći do ozbiljnijih restrikcija pa sam, od toga da budemo zatvoreni u stanu ili da se izoliramo u osamljenoj prirodi, izabrao ovu drugu opciju – kaže Amar za naš magazin.

 

U Hrvatskoj je situacija trenutno zadovoljavajuća i pod kontrolom. Stožer civilne zaštite već sedmicama radi izvrstan posao.

– Postavili su konkretne ciljeve, prezentirali ih nama odmah u početku, a krivulju održavaju u linaernom rastu već sedmicama. Imam dojam i da je veći dio javnosti mjere shvatio maksimalno ozbiljno. Svi želimo da se stvari što prije normaliziraju. Zagreb je imao tu nesreću da ga je, uz sve to, pogodio i snažan potres pa su se ljudi, među njima i veliki broj naših prijatelja, trebali nositi s više novih strahova – doslovno preko noći.

Supruga Alma i on se, priča nam, trude da, ipak, uz sve obaveze koje imaju svako tokom dana odvoji vrijeme samo za sebe.

– Alma svakodnevno radi od kuće, tako da se mora potruditi da sebi tokom sedmice organizira radni dan. Naoružali smo se literaturom, fimovima i serijama. Odabrali smo Nesboa za čitanje, jer je za cijelu njegovu kolekciju teško pronaći dovoljno vremena u radnoj kolotečini, a krimići nam sad savršeno odgovaraju, jer su svojevrsna distrakcija od svakodnevnih problema i vijesti koje nas bombardiraju. Kad je riječ o serijama, trenutno pratimo dvije: „Nasljeđe“ na HBO, svojevrsna kritika kapitalizma, a druga je „Moderni Glembajevi“. Za nešto umornije večeri biramo „Casa del Papel“ s Netflixa. Također se trudim da ostanem i u radnoj atmosferi, kao i da ostanem fizički spreman. Pored kuće nam i je šuma kroz koju svakog dana trčim, a i u njoj sam napravio svoj improvizirani gym.

No, Amar i u izolaciji pokušava pronaći pozitivne tačke i prednosti.

– Sada možemo biti svi na okupu i maksimalno provoditi vrijeme s djecom. Imamo sreću da smo jako izolirani, pa možemo provoditi mnogo vremena u dvorištu s djecom. Igramo se, izmišljamo igre, učimo, a naravno i tražimo po internetu dodatnu inspiraciju za kuhanje. Alma je već majstor u kuhinji, a meni je, uz nju, kuhanje postalo potpuno novi hobi! Ponekad, kad imam posebnu inspiraciju.

Kad je riječ o poslu, život se, naravno, promijenio u potpunosti, jer on, takoreći,  u ovakvoj sitaciji, više ne postoji. Pozorišta su prva zatvorila svoja vrata. Kao i snimanja. Sve je stalo. Lijepo u vezi s poslom je što su se počele pojavljivati snimke pozorišnih predstava online – dostupne širokoj masi iz fotelje doma. Jedna od njih je i sjajna predstava „Romeo i Julija“ u režiji Jagoša Markovića s Dubrovačkih ljetnih igara iz 2014. godine. Glumci vole igrati „Predstave na Igrama“,  jer je to jedan poseban osjećaj, potpuno različit od klasičnog teatra. Ali, imaju jedan veliki nedostatak, odigraju se najviše desetak puta, a šteta je to za tako sjajne predstave. Ta snimka na službenom Youtube kanalu DLJI vratila me u potpuno drugo vrijeme i podsjetila na neke sjajne dane. S nadom i vjerom u dolazak novih, ljepših i svjetlijih trenutaka – poručuje Bukvić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti